Kadın Sığınma Evleri Yetersiz
SMMMO Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ilimizdeki kadın mali müşavir ve muhasebecilerle yemek programında bir araya geldi
Gerek ilimizde gerekse ülkemizde kadın sığınma evlerinin yok denecek kadar az olduğuna işaret eden Erkmen, Belediye yasası ise nüfusu 50 bini geçen tüm belediyeler için sığınma evi açma yükümlülüğünü getirmektedir. Türkiyede var olan kadın sığınma evi sayısı 65tir. Fakat olması gereken sayı 3 bin 800dür dedi.
Sivas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Kadın Kolları Komitesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yemek programı düzenledi. İlimizdeki bir restoranda gerçekleştirilen yemeğe ilimizdeki kadın mali müşavirler ve muhasebeciler katıldı.
Programda konuşan Erkmen, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği mücadele ile ilgili önemli konulara değindi.
Ülkemizde özel ve kamusal alanlarda kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğini belirten SMMMO Başkanı Erkmen, Bugün dünyanın her yerinde bütün kentlerde kadınlar eşitlik, adalet, özgürlük, emek, barış ve dayanışma için seslerini ve direnişlerini birleştiriyorlar. Çünkü kadınlar yoksulluğun, işsizliğin, şiddetin her türlüsünü savaş militarizmi en yoğun ve en ağır eleştirenlerdir dedi.
SMMMO Başkanı Erkmen Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği mücadelenin meşalesinin adıdır 8 Mart. 8 Mart 1857 yılında Amerikanın Newyork kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretleri uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yaptıkları ve bizler bugünde bu kadınların isyanlara baş kaldırması sayesinde 8 Martı anıyoruz.
Ülkemizde her geçen gün artan töre ve namus cinayetleri varken diğer ucunda evlilik yaşı 17den 14e çekilmek istenirken ev içindeki şiddet ise hala dokunulmazlığını koruyor iken kadınlara sıcak ve korunaklı olarak vaat edilen aile içinde şiddet meşru görülüyor. Ataerkil namus anlayışı kadınların kendi hayatların üzerine söz söylemesine izin vermiyor. Savaşlarda kadınlar ve kız çocukları sırf cinsiyetlerinden ötürü sayısal, fiziksel ve cinsel şiddete uğruyorlar ifadelerini kullandı.
SIĞINMA EVLERİ YOK
DENECEK KADAR AZ
Avrupa Birliği standartlarına göre her 7 bin 500 kadın için bir sığınma evi açılması gerektiğini kaydeden SMMMO Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, Avrupa Birliği standartları her 7 bin 500 kadın için bir sığınma evi açılmasını ön görmekte, Belediye yasası ise nüfusu 50 bini geçen tüm belediyeler için sığınma evi açma yükümlülüğünü getirmektedir. Ancak ilimizde dahil olmak üzere 50 bini geçen belediyelerin açmakla zorunlu olduğu sığınma evi sayısı yok denecek kadar azdır. Türkiyede var olan kadın sığınma evi sayısı 65tir. Fakat olması gereken sayı 3 bin 800dür dedi.
Erkmen şöyle devam etti:
Kadınların dünya nüfusunun yüzde 50sini ve yeryüzünde toplam iş gücünün 3te 2sini oluşturduğunu kaydeden Erkmen, Kadınlar dünya gelirlerinin yüzde 10unu almakta ve dünyanın tüm mal varlığının yüzde birine sahip bulunmaktadır. Yaşamın bütün alanlarında çalışma alanında istihdama dair karar alma mekanizmalarında politikada da kadınlar nüfus oranında temsil edilemiyor.
Türkiye 1985 yılında Birleşmiş Milletler kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesini imzalamış ve 2000 yılında da Pekin Ek İhtiyari protokolünü kabul etmiştir. 2002 yılında Türk Medeni Kanunu 2005 yılında Ceza Kanunu ile de pek çok yeni düzenlemeler getirilmiştir. Fakat hala yasalardaki hükümlerin ve uluslararası sözleşmelerin uygulanması yorumlanarak kararlara gerekçe yapılması Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarının iç hukukta göz önüne alınamaması eksikliklerin olduğunu üzülerek görüyoruz.
Tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutlayan Erkmen, Siz kadınlar Avrupada doğanın dilinden anlayıp şifa dağıtılabildiği için öldürülen cadılarsınız. Newyorkta daha iyi çalışma koşulları talep ederken yanarak öldürülen işçilerisiniz. Meydanları dolduran cumartesi annelerisiniz. Siz kadını toplumda ait olduğu yere taşıyan Mustafa Kemalin Türkiyesinin kadınlarısınız. 8 Mart emekçi kadınlar gününüz toplumsal mücadeleniz başarılı olsun. Oda yönetimi olarak bu sene bir komite oluşturarak, Dünya Kadınlar Gününü etkinlikler çerçevesinde kutlamaya karar verdik şeklinde konuştu.
KADINA ŞİDDET
ARTIŞ GÖSTERDİ
Sivas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Kadın Kolları Komitesi Başkanı Gülay Vardar, yaptığı konuşmada özellikle son yıllarda ülkemizde artış gösteren kadına yönelik şiddet olaylarına dikkat çekti.
SMMMO Kadın Komite Başkanı Gülay Vardar, Günümüzde kadınlar birçok alanda geçmişe göre daha rahat ekonomik ve sosyal özgürlüğünü kazanmış olsa da istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Son zamanlarda kadına yönelik şiddet bunun en önemli göstergesidir. Bütün mücadelede kadınlara rağmen eğitimli de olsa eğitimsiz de olsa gelişmiş bir ülkede olsa, gelişmemiş ülkede olsa kadınlara yönelik ayrım baskı ve şiddet önlenememektedir dedi.
Ülkemizde son yıllarda kadına yönelik şiddet olaylarının dikkat çekecek şekilde artış gösterdiğini belirten Vardar, En son üniversite öğrencisi Özgecan Aslanın canice katledilmesi toplumun bütün kesiminde büyük tepki yaratmıştır. Kadınlarımıza, kızlarımıza ve çocuklarımıza yapılan böylesi canice olayların faallerine devleti yönetenler tarafından ceza verilmesi için gerekli adımlar mutlaka atılmalıdır. Ne yazık ki ülkemizde her geçen gün bir kadın cinayete kurban gitmektedir. Kadına verilen değer, sözde değil özde olmalıdır ifadelerini kullandı.
Şiddet olaylarının son bulması için her bireyin sorumlu olduğunu kaydeden Vardar, Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, kız çocuklarımızın okutulması çalışma hayatına katkıları hak ve özgürlüklerin verilmesi gibi konularda hepimize düşen görev ve sorumluluklar vardır. 8 Martta da demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan kadın erkek eşitliğinin aileden başlayarak toplumsal yaşamın eğitimde, siyasette, çalışma yaşamında yasal temele dayandırılmasını ve uygulamaya geçirilmesini ailede, iş yerinde, sokakta kadına yönelik ekonomik, fiziksel, sözel cinsel saldırıya yönelik şiddete son verilmesini kadınların şiddete karşı korunmasını, yasal haklarını kullanarak karşı çıkılmasını istiyoruz dedi.
Vardar konuşmasında şunları kaydetti:
8 Mart kadınların eşit iş, eşit ücret, 8 saat çalışma ve doğum izni talepleriyle 1857de başlattıkları mücadelesinde hakları uğruna can verdiği gündür. Günümüzde 8 Martlar kadın sorunları çözüm önerilerinin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilme sistemlerinin bir kere daha dile getirildiği uluslararası bir gündür. Cumhuriyetin kurulmasını izleyen dönemde Atatürkün kadınlara duyduğu inanç ve güçlü destekle Türk kadını, 1926 yılında kabul edilen Medeni Kanunla kadın hakları bakımından eskiye göre çok önemli katılımlar elde etmiştir. Bu kanun ile kadınlar kişilik kazanmış evlenme, boşanma, veraset ve velayet hakları açısından erkeklerle eşit haklara sahip olmuştur. O günün koşullarında kadınlar açısından oldukça ileri sayılacak düzenlemelerle öncü adımlar bizlere bugünde yürüdüğümüz yolda inanç, umut ve güç vermektedir.
Sivas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Kadın Kolları Komitesi ve kadın meslektaşlarımız olarak sadece kadınların değil, bütün insanların barış içinde her türlü baskı, şiddet ve zulümden uzak bir dünyada yaşamalarını, bunun için kadın - erkek herkes el ele vererek bütün insanlık adına dayanışma içinde olmamız gerektiğine inanıyor tüm emekçi kadınlarımızı saygıyla selamlıyoruz.
SMMMODAN 4 AİLEYE YARDIM
Sivas Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Kadın Kolları Komitesi Başkanlığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ilimizdeki 4 aileye de çeşitli yardımlarda bulundu.
SMMMO Başkanı Erkmen, Kadın Komite Başkanı Gülay Vardar ve komite üyeleri 3 aileyi evinde ziyaret ederek, maddi yardımda bulundu. Yardıma muhtaç ailelerin sıkıntılarını dinleyen komite üyeleri 1 aileye de gıda ve giyecek yardımında bulundu.