MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Mustafa Coşkun, 2006 yılında temeli atılan Sivas Fuar, Kongre ve Eğitim Merkezi´nin mevcut durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sivas´ın geleceği açısından merkezin önemli olduğunu dillendiren Coşkun, ?Kaderine terk edil
Kaderine terk edildi!
MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Mustafa Coşkun, 2006 yılında temeli atılan Sivas Fuar, Kongre ve Eğitim Merkezi´nin mevcut durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sivas´ın geleceği açısından merkezin önemli olduğunu dillendiren Coşkun, ?Kaderine terk edilen yeni cazibe merkezi tamamlanmalı? dedi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sivas Şube Başkanı Avukat Mustafa Coşkun, ilimizde 2006 yılında temeli atılan fakat bir türlü faaliyete geçirilemeyen Sivas Fuar, Kongre ve Eğitim Merkezi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Merkezin temelinin 2006 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldığını hatırlatan Coşkun, ?Kaderine terk edilen yeni cazibe merkezi tamamlanmalı. Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılıp aradan 10 yıl geçmesine rağmen bitirilmeyen başka bir yatırım var mı?? diye sordu ve ekledi: Başta yetkili konumda ve önemli görevlerde bulunanlar olmak üzere herkes bu sorunun cevabını araştırmalıdır.
?KONU, SİVAS´IN GÜNDEMİNDEN SİLİNDİ?
Fuar, kongre ve eğitim merkezi olarak inşa edilen alanın Gültepe Mahallesi´nin bulunduğu alana yakışmadığını dile getiren Coşkun, ?Sivas için dev bir yatırım adeta kaderine terk edilmiş durumda. Binanın yarısının kaba inşaatı bitmiş ve öylece bırakılmış. Bildiğim kadarı ile buraya 15 milyon lira civarında para harcanmış. 25?30 milyon daha harcanırsa tamamlanmış olacak. 2006 yılında Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan bina inşaatı ilk yıl hızla ilerlerken özellikle Vali Hasan Canpolat´ın Sivas´tan ayrılmasından sonra durdu. Geçtiğimiz yıllarda küçük çaplı ilave inşaat faaliyetleri yapıldı. Daha sonra gelen valiler ve diğer yöneticiler bu projenin adından bile bahsetmez oldular. Ne yerel yöneticilerimiz ne de siyasi temsilcilerimiz konu ile ilgilenmediler. Konu Sivas´ın gündeminden adeta silindi? yorumunda bulundu.
?İÇİNDE FUAR VAR, KONGRE VAR, KÜLTÜR VAR?
Coşkun, yerel yöneticiler ve siyasi temsilcilerin konu ile ilgilenmemesinin sebebini ise yeterli bilgiye sahip olmamalarına bağladı. Coşkun, şu şekilde konuştu: ?Şöyle düşündüler: Burası bir fuar alanı. Sivas´ın potansiyeli belli. Sivas´ta sanayi yok. Ticaret zayıf. Ne üretip de sergileyeceğiz? Senede birkaç gün yapılacak bir fuar için bu kadar masrafa değer mi? Bu tür yorumları yapanların projenin adından bile haberleri olmadığını düşünüyorum. Projenin adı Sivas Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi. İçinde fuar var, kongre var, kültür var.?
Projenin detayları hakkında da bilgiler veren Coşkun, ?Proje kapsamında Sivas´a yeni bir cazibe merkezi oluşturulması düşünülmüş. Bu amaçla da bölge askeri alan olmaktan çıkarılıp Sivas İl Özel İdaresi´ne devredilmiş. İkinci aşamada bugün sahra depoları olarak kullanılan askeri alanın da bu alana ilave edilmesi hedeflenmiş. Büyük bir şehir parkının içinde değişik yaşam alanları oluşturulmaya çalışılmış. Sivas taç kapıları ile ünlü mimari eserlere sahip olduğu için buraya da modern bir taç kapı tasarlanmış. Binada sergi salonları, fuaye, çok amaçlı salonlar ve yeme içme alanları düşünülmüş. Ayrıca eğlence ve alışveriş mekânlarına yer verilmiş. Sinema, çocuk oyun alanları, bowling salonu gibi birimlere yer almış. Bina tasarlanırken kullanım alanları, yani birimler hem birlikte hem ayrı ayrı kullanılacak şekilde kurgulanmış. Farklı büyüklükte kullanımlara imkân tanıyacak şekilde projelendirilmiş. Bina ortasında yer alan iç bahçe yaz aylarında düzenlenebilecek sosyal ve kültürel etkinlikler için düşünülmüş. İçeride bulunan salonlar ise kış aylarında düzenlenecek etkinliklere uygun ortam sağlamaktadır? ifadelerini kullandı.
?HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI?
İnşaat halindeki binanın Sivas İl Genel Meclisi kararıyla TOBB ETÜ için Sivas Ticaret ve Sanayi Odası´na (STSO) devredilmesini de değerlendiren Coşkun, ?2012 yılında STSO´ya devredildi. Ancak şimdiye kadar YÖK´ten TOBB ETÜ için olumlu bir karar çıkarılamadı. Takip ettiğim kadarı ile kimse olumlu bir beklenti içinde değil. Yani olumlu bir sonuç beklenmiyor. Bu durumda 15 milyon para harcanan böyle bir yatırımın beklenti uğruna atıl vaziyette tutulması ve çürümeye terk edilmesi anlaşılabilir bir durum değildir. Yetkili makamlarda bulunan herkes taşın altına elini koymalıdır. Kimse sorumluluktan kaçamaz. Yatırım biran önce gerekli ödenek sağlanarak tamamlanmalı ve hizmete açılmalıdır. Bugün Sivas´ımızda bulunan kültür merkezleri ihtiyaca cevap verememektedir. Şehrimizin yeni cazibe alanlarına hitap eden böyle bir yatırımın biran önce tamamlanması ve kültür, sanat faaliyetlerine açılması gerekmektedir. Sivas´ımızda kongre merkezi bir ihtiyaçtır. Büyük toplantıların, konserlerin, sempozyumların, gösterilerin yapılacağı açık ve kapalı mekânlara sahip böyle bir yer atıl bırakılamaz. 25?30 milyon TL büyük bir rakam değildir. Siyasilerimiz ve bürokratlarımız konuya duyarsız kalmamalıdır. Bildiğim kadarı ile böyle bir fuar, kongre ve kültür merkezi çevre illerde bulunmamaktadır. Bölgesel toplantılar ve etkinlikler ile fuarlar için kolay bulunamayacak bir mekânın sadece Sivas´ta bu hali ile bulundurulması içler acısı bir manzara göstermekte ve bizi küçük duruma düşürmektedir? diyerek konuşmasını tamamladı.