Kaçak İmarda Perde Düştü

80. Yıl Bulvarı üzerinde yapımı tamamlanan iki apartmanın arasında yapılan ve çadır ile kapatılarak gizlenmeye çalışılan inşaat çalışmalarının İmar Kanunu’nun 32. ve 42. Maddelerine aykırı olduğu tespit edildi

GÜNDEM 22.10.2014 05:42:32 1860 0
Kaçak İmarda Perde Düştü

Kaçak İmarda Perde Düştü

80. Yıl Bulvarı üzerinde yapımı tamamlanan iki apartmanın arasında yapılan ve çadır ile kapatılarak gizlenmeye çalışılan inşaat çalışmalarının İmar Kanunu’nun 32. ve 42. Maddelerine aykırı olduğu tespit edildi

Yerleşim Planı ve Vaziyet Planlarına bakıldığında bu iki apartmanın arasının boş olduğu gözlemlenirken, söz konusu İnşaat firmasının yapı tadilatı ile ilgili Sivas Belediyesi’ne bir başvurusunun olmadığı öğrenildi. Şimdi Belediye’nin bu aykırı uygulama karşısında nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor. Geçtiğimiz yıllardan beri ilimiz genelinde imarda yaşanan sıkıntılar ve revizyon imar planı ile ilgili yaşanan sıkıntılar Sivas kamuoyunu sıklıkla meşgul etmişti.

İlimizde imara aykırı uygulamalar ve imar planlarının gündemden düşmediği ilimizde 80. Yıl Bulvarı üzerinde yapılan imara aykırı olarak yapılan inşaat çalışması şaşkınlık yarattı.

Geçtiğimiz yıl başlayan inşaat çalışmaları sonrasında bu ana cadde üzerinde aralarında yaklaşık 10 metre mesafeyle 4’er katlı iki ayrı apartman yapıldı. Binaların zemin katının tamamı ise dükkân olarak planlandı. İnşaat çalışmaları tamamıyla biten ve satış aşamasına geçilen bu iki apartmanın arasına imar tadilatı yapılmadan yeni bir inşaat çalışması başlatıldı. Yapılan bu aykırı uygulamayla birlikte bu iki apartmanın altındaki dükkânların birleştirilmesi planlanırken, yapılan bu çalışmalar inşaatın dışına çadır çekilerek gizlenmeye çalışıldı. Yürütülen bu çalışmalar için Sivas Belediyesi’ne başvuru yapılmadığı ve imar tadilatı izni olmadığı öğrenildi. İzinsiz yapılan bu uygulamaların ise 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. ve 42. Maddelerine aykırı olduğu belirtiliyor.

Bir inşaat firması tarafından yapılan söz konusu iki apartmanın 1/200’lük Yerleşim Planı ve 1/200’lük Vaziyet Planlarına bakıldığında iki binanın arasının boş olduğu ve her hangi bir yapının olmadığı görülüyor. Diğer taraftan bu inşaat firmasının sahiplerinden bir kişinin aynı zamanda Sivas Belediye Meclis üyesi olması da dikkat çekiyor. Özellikle Meclis üyelerinin bu konularda daha hassas davranması gerekirken, imara aykırı uygulama yapmaları da yadırganıyor.

İMAR MEVZUATI NE DİYOR?

İmar Kanunu’nun ‘Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar’ bölümünde yer alan 32. Madde’de şu ifadelere yer veriliyor:

“Madde 32 – Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce (...) (3) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır. Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister. Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.” ‘İdari müeyyideler’ başlığı altındaki 42. Madde ise şu şekilde: “Madde 42 – Bu maddede belirtilen ve imar mevzuatına aykırılık teşkil eden fiil ve hallerin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde ilgili idare encümenince sorumlular hakkında, üstlenilen her bir sorumluluk için ayrı ayrı olarak bu maddede belirtilen idari müeyyideler uygulanır.

Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının sahibine, yapı müteahhidine veya aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesullere yapının mülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumuna, niteliğine ve sınıfına, yerleşmeye ve çevreye etkisine, can ve mal emniyetini tehdit edip etmediğine ve aykırılığın büyüklüğüne göre, beşyüz Türk Lirasından az olmamak üzere, aşağıdaki şekilde hesaplanan idari para cezaları uygulanır.”

BELEDİYE NE YAPACAK?

Bu inşaat firması tarafından Emir Paşa Caddesi üzerinde imara aykırı olarak yaptığı çalışmaların ardından Sivas Belediyesi söz konusu aykırı uygulamayla ilgili nasıl bir yol izleyeceği ise merak ediliyor. Belediye ekiplerinin 3194 sayılı İmar Mevzuatı hükümleri gereğince, söz konusu kaçak yapıyı tespit ederek inşaatı mühürlemesi gerekiyor. Tutulacak Yapı Tatil Zaptı ile birlikte yine mevzuat hükümlerine göre cezai işlem uygulaması gerekiyor. Söz konusu inşaat firması sonrasında bu alanda bir inşaat çalışması yapmak isterse alanla ilgili tadilat projesi hazırlayarak, Belediye’ye sunması ve Belediye Meclisi’nden alınacak kararla izin verilmesi halinde inşaat çalışmalarına start verilmesi gerekiyor.


Anahtar Kelimeler: Kaçak İmarda Perde Düştü