Sivas Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2. Kariyer günü ve girişimcilik paneli düzenlendi
“İstihdam Sorunu Ortadan Kalkacak”
Sivas Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2. Kariyer günü ve girişimcilik paneli düzenlendi
Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda açılış konuşmalarının ardından panel konuşmacısı olarak Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Hasan Tağraf, Yrd. Doç. Dr. Selahattin Koç, Yrd. Doç. Dr. Osman Alacahan ve iş adamı Neceattin Çelik katıldı
İŞKUR tarafından düzenlenen 2. Kariyer günü ve girişimcilik paneli dün Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Birçok firmanın stant kurduğu panelde, işsiz vatandaşlara istihdam sağlamak için başvuru formu doldurttu. Daha sonra programın gerçekleştirileceği salonda yerlerini alan vatandaşlar, Sivas’ta yapılan istihdam çalışmaları hakkında değerlendirmeleri dinledi. Programın açılış konuşmasına yapmak üzere söz alan Vali Yardımcısı Turgay İlhan, verimlilik, katma değer ve markalaşmanın önemine değinerek şunları kaydetti: İlhan “Ben Sivas’a atanalı 2 ay bile olmadı. Toplantının konusu ile Sivas ve ülkemiz doğrudan alakalı. Özellik son yıllarda İŞKUR’un istihdamla ilgili ve adama iş değil, işe adam şeklindeki çalışmaları devam ediyor. Bunlar güzel şeyler ama bu toplantının hedefi ile ilgili ben birkaç örnek vermek istiyorum. Verimlilik, katma değer ve markalaşma. Mesela verimlilik üzerine bir örnek vermek istiyorum. İsrail çölde bir ağaçtan narenciye yaklaşık 800 kilo alırken, biz Akdeniz’de Hatay’da, Mersinde ağaç başına 300 kilo ortalamayla çalışıyoruz arkadaşlar. Yani demek ki İsrail’in verimliliği, ürettiği katma değer ağaç başına bizden 2 kat daha fazla. Mesela bizim pahalı verimliliğimiz dönüme 200 kiloyken, Avrupa ortalaması 400 kilo. Markaya gelince önemli olan artık dünyada iplik kumaş üretmek değil veya dünyaca tanınan markaların patronu olmak değil, doğrudan marka üretmek. Parça başına fason üretimden 2 lira kazanırsa bir fabrika ama marka olduğu zaman o kazanç 100 katına kadar çıkabilir. Veya üretilen katma değer olarak baktığımız zaman, önemli olan demiri üretmek değil, o demir ve çelikten neler yaptığımız önemli.”
Çağın artık verimlilik ve marka çağı olduğuna değinen İlhan, “Ülkemizde bununla ilgili çok önemli çalışmalar yapılıyor. İstihdam için ona uygun iş gücü yetiştirmek için çalışmalar yapılıyor. Özellikle İŞKUR’un yaptığı. Teşvik politikaları sürekli uygulanıyor. İnşallah 3 konuda da ülkemiz önümüzdeki yıllarda, zaten iyi olan durumunun dünyada üst seviyeye çıkartır” dedi.
İlhan’dan sonra söz alan İŞKUR Sivas İl Müdürü Nurettin Köksal, istihdamın artırılmasına yönelik yapılan çalışmalara değinerek, “Göreve sayın vali yardımcımla aynı sürede yani 12 Eylül’de başladık. Her zaman 12 Eylül kötü olarak anılırdı. Zannediyorum benim için iyi bir anısı olacak. Kırmızıçizgilerle altını çizdiğim bir konu var. Sivas’ta istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasıdır. Bunun için gece gündüz demeden tüm ekibimizle çalışıyoruz. Bu çalışmalardaki gösterilen yoğun katılımlarla doğru yolda olduğumuzu gördük. Zamana ihtiyacımız var. Sivas istihdam konusunda çok önemli noktalara gelecek. Bunu hep birlikte göreceğiz. Bu kıt olan kaynaklarla, sonsuz olan insan ihtiyaçlarını karşılanması olarak bilinen ekonomi bilim dalının artık onlarca yan bilim dalı oluşmuştur. Bugün girişimcilikle ilgili panelimiz var ama zannediyorum bundan sonra her ay panelimiz, seminerimiz ve çalışmalarımız olacak.” dedi.