İş Güvenliği Paneli Düzenlendi
Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) işbirliği ile Önce İş Güvenliği isimli iş sağlığı ve güvenliği paneli düzenlendi
Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele Prof. Dr. Kazım Görgülü, Doç. Dr. Halis Başel, Yrd. Doç. Dr. Emrullah Hayta, Samir Sarıtepe ve Özer Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.
Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) işbirliği ile Önce İş Güvenliği isimli iş sağlığı ve güvenliği paneli düzenlendi. Dün Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele yoğun ilgi gösterildi.
Panele, Sivas Valisi Âlim Barut, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, Sivas Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam ve beraberindekiler katıldı.
Panele konuşmacı olarak Cumhuriyet Üniversitesi İSG Anabilim Dalı Öğr. Gör. Prof. Dr. Kazım Görgülü, CÜ FTR Anabilim Dalı Öğr. Gör. Doç. Dr. Halis Başel, CÜ FTR Anabilim Dalı Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Emrullah Hayta, SGK Müdür Yardımcısı Samir Sarıtepe ve Sivas İl Halk Sağlığı Müdürlüğü İş Güvenliği Uzmanı Özer Yılmaz katıldı.
Panelin açılışında konuşmalarını yapan Sivas Halk Sağlığı Müdürü Sağlam, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması, çalışma hayatının öncelikli şartı olduğu ifade etti.
Sağlam konuşmasında şunları kaydetti:
İş kazaları ve meslek hastalıklarının milli gelirlerimizden 50 milyar civarında bir kaçağa sebep olduğu tahmin ediliyor. Bu maddi kayıplar telafi edilebilse de kaybedilen yaşamların telafisi maalesef mümkün olamamaktadır. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği için alınacak tedbirler maliyet olarak değil işyerlerinin daha huzurlu ve çalışanlarının daha mutlu olması için bir öncelik olarak görülmelidir. Türkiyede ki işyerlerinin yüzde 99u 250 kişinin altında istihdam sağlamaktadır. Dikkat çeken bir durum ise iş kazalarının yüzde 80i yine kobilerde meydana geliyor olmasıdır. Bu rakamlardan da anlaşılabileceği gibi büyük küçük işletme kamu ve özel sektör faaliyetleri gözetmeksizin tüm çalışanları kapsayacak bir düzenleme zorunluluk haline gelmiştir. İşte bu ihtiyaçtan hareketle ülkemizde 6 bin 331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu yürürlüğe konulmuştur. Elbette bu konunun uygulamalarda bir takım eksiklikleri her sahada uygulandıkça görülecektir.
Bu kültürü oluşturması gereken kişiler bizleriz. Unutmayalım ki bugün bizim oluşturacağımız bu kültür sayesinde gelecek nesillerimizin iş hayatı daha insanca ve insanımızın hak ettiği şartlara daha uygun hale gelecektir.
CÜ İSG Anabilim Dalı Başkanı ve Panel Başkanı Prof. Dr. Orhan Tatar Bu tarz etkinliklerin devam etmesi en büyük arzularının olduğunu ve iş sağlığında önemsenmeyecek bir durumun olmadığını ifade ederek şöyle devam etti:
Özellikle iş sağlığı ve güvenliği alanında bir takım çalışmalar yapmak arzusundayız. Bu amaçla ilk fırsatta geçen yıl Temmuz ayında iş sağlığı ve güvenliği anabilim dalını kurduk, yüksek lisans programı kapsamında. Ve şuanda da 100ün üzerinde çoğunluğu kamu sektöründen gelen birçok iş güvenliği uzmanı arkadaşımıza lisans üstü eğitim yaptırıyoruz. Bu tabi son derece önemli bir durum. Çünkü Türkiyede 6 bin 331 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte bir yandan bu yasa uygulanmaya çalışırken diğer yandan da bir iş kapısı olarak görüldü iş güvenliği uzmanlığı. Çok ciddi boyutta bir mantar gibi yüzlerce, binlerce iş güvenliği uzmanı 10 günlük 15 günlük içi dolu olmayan bir kurslarda sertifikalarını alarak iş güvenliği uzmanı oldular. Bunlar piyasada uzman olarak görev yapıyorlar. Bu arkadaşlarımıza muhakkak akademik bir bakış açısı kazandırmamız gerekiyor. İş güvenliği uzmanlığı çok hassas olunması gereken bir konularda biri.