Sivas Numune Hastanesi Nöroloji Uzmanı Zeynep ÖZELCE,
her yıl Türkiye’de yaklaşık 200.000’e yakın vakası görülen, ölüm nedenleri arasında 3.sırada yer alıp, diğer hastalıklara nazaran daha ciddi sakatlıklara sebep olan ve sigara- alkol içenlerde, travma yaşayanlarda görülme olasılığının çok yüksek olduğu inme ( felç ) hakkında açıklamalarda bulundu.
İnmenin tanımını yaparak sözlerine başlayan ÖZELCE, inmenin dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra en sık ölüm, erişkin nüfusta en önemli sakatlık nedeni olduğuna değinerek sözlerine şu şekilde devam etti : “Beynimizin bir kısmına giden kan akımı azaldığında ya da kesintiye uğradığında beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana gelir ve beyin hücrelerinin dakikalar içinde ölmeye başlar. İnmenin oluştuğu bölgede ki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı kayıpların meydana gelir” dedi.
İnmenin çeşitleri ve nedenlerini aktaran Uzm. Dr. ÖZELCE, “ İnmenin iki çeşidi mevcuttur. Bunlar tıkalı bir arter (iskemik inme) veya bir kan damarı sızıntısı-patlaması sonucu oluşan ( hemorajik inme)dir. İskemik inme en yaygın görülen inme tipidir. Beynin kan damarlarında tıkanma ya da daralma meydana gelir ve ciddi şekilde azalmış kan akımına neden olur. Hemorajik inme ise beyindeki bir damar kan sızdırdığında ya da yırtıldığında meydana gelmektedir” dedi.
İnme için risk faktörlerini sıralayan Uzm. Dr. Zeynep ÖZELCE, özellikle sigara içen, travması olan ve östrojen içeren doğum kontrol haplarını kullanan bireylerde riskin oldukça fazla olduğunun altını çizerken şöyle devam etti : “ Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolü olan bireylerde, kan sulandırıcı ilaçlarla aşırı tedaviye maruz kalmış kişilerde, kan damarları duvarında meydana gelen şişlik ve diyabeti olan bireylerde inme riski bulunmaktadır. Ayrıca belirtmeliyiz ki 55 yaş üzeri hastaların gençlere kıyasla inme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde ise kadınlara oranda daha fazla gözükmektedir” dedi.
İnmenin komplikasyonlarını sıralayan Zeynep ÖZELCE, inme sonucu felç ve kas hareketi kaybının oluşabileceğini, konuşma ya da yutma da güçlük yaşanabileceğini, hafıza kaybı ya da düşünmede zorluk olabileceğini, duygusal problemler, davranışta değişiklikler ve vücudun belirli yerlerinde ağrılar meydana gelebileceğini belirtti.
Şuan Türkiye’de 500 bin civarında felçli insan olduğunu, bunun yaklaşık 350 binin yatağa bağımlı yaşamını sürdürdüğünü belirten Uzm. Dr. Zeynep ÖZELCE, inmenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi : “İnme bugün önlenebilir hastalıklar arasında yer almaktadır. Özellikle sigara kullanmamak, sağlıklı kiloyu korumak, düzenli egzersiz yapmak, alkol kullanımını ortadan kaldırmak, meyve ve sebzeyi bol tüketmek ve diyabeti yönetmek inme riskini büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır ”dedi.