İLK ÇAĞ OLİMPİYATLARI SİVAS´TA HAYAT BULACAK

Sivas Müze Müdürlüğü, ilk çağa ait buluntularla tespit edilen çeşitli sportif faaliyetlere yeniden hayat vermeye hazırlanıyor. Bu yıl 4-5 okulun öğrencileri ile bu projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Müze Müdürü Atılgan Kaya, ?Projeyi, Müze

KÜLTÜR SANAT 9.02.2016 12:07:39 3886 0
İLK ÇAĞ OLİMPİYATLARI SİVAS´TA HAYAT BULACAK

İLK ÇAĞ OLİMPİYATLARI SİVAS´TA HAYAT BULACAK

Sivas Müze Müdürlüğü, ilk çağa ait buluntularla tespit edilen çeşitli sportif faaliyetlere yeniden hayat vermeye hazırlanıyor. Bu yıl 4-5 okulun öğrencileri ile bu projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Müze Müdürü Atılgan Kaya, ?Projeyi, Müze Müdürlüğü´nün bahçesinde bulunan çocuk kazı alanında bir yarışma şeklinde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. 7-8 adet ilk çağda yapılan yarışmalarla ilgili bir olimpiyat ateşi yakacağız bahçede. Eğer ki bunu SODES kapsamında bir proje yapıp ödenek sağlayabilirsek öğrencilerimize ilk çağdaki kıyafetleri giydirerek bu yarışmaları yapmayı düşünüyoruz.? Dedi.

NACİ YILDIZ(ÖZEL HABER

Sivas Müze Müdürü Atılgan Kaya, 2015 yılında gerçekleştirilen çalışmalar ve bu yıl hayata geçirilmesi hedeflenen proje ve çalışmalar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Bu yıl için 18 Mayıs Müzeler Haftası´na özel bir proje hazırlığı içerisinde olduklarını belirten Kaya, ilk çağ olimpiyatlarını Sivas´ta çocuklarla birlikte yeniden hayata geçireceklerini söyledi.

?OLİMPİYAT ATEŞİNİ

SİVAS´TA YAPACAĞIZ?

2016 yılındaki çalışmalarımız kapsamında temel hedeflerinin çocuklar olacağını belirten Kaya, ilk çağ olimpiyatlarını Sivas´ta yeniden canlandırarak, çocuklarla birlikte önemli bir etkinliğe imza atacaklarının belirtti.

Bu yıl Olimpiyat Ateşini Sivas´ta yakmayı hedeflediklerini belirten Kaya, şu ifadeleri kullandı:

?18 Mayıs Müzeler Günü´nde ilk defa çocuk olimpiyatları adı altında bir çalışma gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İlimizde belirleyeceğimiz 4-5 okulumuzun öğrencileri ile ilk çağda yapılmış olan spor faaliyetlerini o çocuklarımızla beraber Sivas Müze Müdürlüğü´nün bahçesinde bulunan çocuk kazı alanında bir yarışma şeklinde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. 7-8 adet ilk çağda yapılan yarışmalarla ilgili bir olimpiyat ateşi yakacağız bahçede. Eğer ki bunu SODES kapsamında bir proje yapıp ödenek sağlayabilirsek öğrencilerimize ilk çağdaki kıyafetleri giydirerek bu yarışmaları yapmayı düşünüyoruz.

Bu konuda ilk çağdan kalma Hitit ve Roma dönemine ait olimpiyat oyunları ile ilgili yapılmış yarışmalarla ilgili veriler var. Zaten olimpiyat oyunlarının temeli ilk çağa dayanmaktadır. Bu bizim kendi projemiz ve bir ilk olarak burada gerçekleştireceğiz. Gençlik ateşini inşallah Sivas Müzesi´nde yakacağız bu sene.? Dedi.

PANEL DÜZENLEYECEĞİZ?

Bu yıl müzecilik alanında bir de panel düzenlemeyi planladıklarını belirten Kaya, okullara yönelik eğitim ve seminer faaliyetlerinin de devam edeceğini söyledi.

Kaya; ?İnşallah bu sene yine Sivas Müze Müdürlüğü olarak bir panel gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Muhtemelen Şemsi Sivasi Kütüphanesi´nde olacak. Bu panelde, müzecilik faaliyetleri ve ilk müzeci Osman Hamdi Bey adına bir panel planlıyoruz. Çünkü Osman Hamdi Bey ilk Türk müzeciliğinin kurucusu? Konuyla ilgili hocalarımızı, profesörlerimizi çağırıp onlarla beraber burada bir panel gerçekleştireceğiz. Eğitim faaliyetleri, seminerlerimiz okullarımızda devam ediyor. Geçen yıl içerisinde Güzel Sanatlar Lisesi´nde bir seminer çalışmamız olmuştu. Oradaki öğrencilerimize müzecilik hakkında bilgiler verdik.? İfadelerini kulandı.

2015 YILINDAKİ ÇALIŞMALAR

Sivas Müze Müdürlüğü olarak 2015 yılı içerisinde önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Kaya, bu çalışmalardan bazıları hakkında bilgi verdi. Sivas´ta gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaları ve kurul kararıyla gerçekleştirilen diğer çalışmalara değinen Kaya, şu ifadeleri kullandı: 

?2015 Yılını Sivas Müze Müdürlüğü olarak gayet başarılı çalışmalar içerisinde geçirdik. Bu kapsamda, Müze Müdürlüğünün görev, sorumluluk ve yetki alanında bulunan ilimize bağlı 16 ilçe ve köylerdeki tüm taşınır ve taşınmaz kültür/tabiat varlıklarının tamamıyla ilgili çalışmaları yürüttük. Bu kapsamda gerek kurul kararı, gerek ilçe jandarma komutanlıkları ve il jandarma komutanlığı ve emniyet müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmalar sonucunda müdürlüğümüze verilen görev ve sorumlulukların tamamını yerine getirmek suretiyle yılı tamamladık.

Sivas´ın kültür varlıklarını ortaya çıkarmak anlamında ilimizde iki adet bilimsel kazı devam etmekte. Bu kazıların en önemlisi olarak Yıldızeli İlçesi´ne bağlı Kayalıpınar´da devam eden Hitit dönemine ait antik kazı yerleşmesi. 2015 yılı içersinde de devam eden çalışmalarda uluslar arası düzeyde önemli buluntulara ulaşıldı. Bu buluntular şuanda Sivas Müze Müdürlüğü bünyesinde koruma altında bulunuyor. Bu yıl içerisinde de oradaki kazı çalışmaları devam edecek.

Bir diğer kazımız ise Divriği ilçemizde devam etmekte. Bu kazılarda orta çağ kazıları olarak sürmekte. Şuanda Divriği Kalesi´ndeki kazılarda da 2015 yılı içresinde önemli buluntulara ulaşıldı. Onlarla ilgili yine gerekli çalışmalar Mayıs ayı içerisinde yapılacak olan arkeometri sempozyumundan sonra halkımıza ve basına duyurulacaktır. Divriği´den çıkan buluntularla orada bir Selçuklu sarayının varlığı ortaya çıkarıldı. Hitit dönemine ait tablet ve mühür buluntularından da önemle ilgili önemli veriler ortaya çıktı.

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün müdürlüğümüze vermiş olduğu kazı ve sondaj çalışmaları vardı 2015 yılı içerisinde. Bunlardan bir tanesi Behram Paşa Hanı´nda gerçekleştirildi. Daha sonra Sivas Belediyesi´nin yapmayı düşündüğü Mevlana Tüneli Projesi kapsamında yapmış olduğumuz sondaj kazımız var.  Bu çalışma tünelin geçeceği güzergâh üzerinde tarih ve kültür varlığı olan alanlarda yapıldı. Üçüncü bir çalışma ise Sivas Kalesi´nde gerçekleştirildi. Sivas Belediyesi´nin Uzun Yol Caddesi çalışması kapsamında kurul kararı gereği müdürlüğümüz denetiminde orada sondaj çalışmaları yapıldı. Ve oradaki yolda genişletme çalışması yapıldı.?

KÜLTÜR VARLIKLARINI

KORUMA REHREBİ HAZIRLANDI

Müze Müdürlüğü olarak kültür varlıklarının korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında bir de rehber hazırladıklarını belirten Kaya, bu rehberde taşınır ve taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili her türlü bilginin yer aldığını söyledi.

Kaya, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

?2015 yılında bir de yayın çalışmamız oldu. Kültür Varlıklarını Koruma Rehberi adı altında bir kitapçık bastırdık. Bunun içerisinde taşınır ve taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili her türlü bilgiyi vatandaşlarımız bulabilecek. Bu kitapta kültür varlıkları bulunduğunda ne yapılması gerektiği, kaçak kazılar sonrasında oluşacak zarar ziyan veya bunları bulanlara verilecek ikramiye, ödül ve cezaların ne olduğu. Taşınmaz kültür varlığı olan bir kişinin ne yapması gerektiği ve yasal hak ve sorumlulukları neler olduğu. Bunun dışında vatandaşlarımızın ruhsatlı define kazısını nasıl yapacakları ile ilgili bilgiler burada mevcut. Kamulaştırma çalışmaları ile ilgili bilgiler mevcut. Ayrıca tescilli yapılarla ilgili yapılması gerekenlerin ne olduğu gibi önemli bilgiler yer alıyor. Ayrıca taşınır kültür ve tabiat varlıklarını kendi bünyesinde muhafaza etmek isteyen vatandaşların neler yapabileceği, yani koleksiyonculuk faaliyetleri ile ilgili tüm bilgi, belge ve dokümanların hepsini bu küçük kitapçığa sığdırdık. Bu kitapçığı önemli kurum ve kuruluşlara, ilçe jandarma komutanlıklarımıza, muhtarlara, belediyelere bu kitapçıklardan gönderdik. Kültür varlıkları ile ilgili ortaya çıkan olumsuzlukları en asgariye indirmek için böyle bir çalışma yaptık. Bunun da başarılı olacağına inancımız tam. Çünkü bu bir eksiklikti, biz bunları her türlü ortamda ortaya koyamıyoruz. İlk etapta bu kitapçığımızdan bin adet bastırdık ve yine devamını yapacağız. Bu bilgiler aynı zamanda Sivas Müze Müdürlüğü´nün internet sayfasında da mevcut.?