Tarih: 24.05.2016 15:27

İlimizde, 2016 yılının ilk 4 ayında

Facebook Twitter Linked-in

İlimizde, 2016 yılının ilk 4 ayında

329 esnaf kepenk kapattı

Sivas´ta ekonomik daralmadan en çok etkilenen kesimlerden birisi de esnaf oldu. 2016 Ocak-Nisan periyodunda, kazandığı ile vergi ve primini dahi ödemekte zorlanan 329 esnaf;  kepengine kilit vurdu

KÜÇÜK ESNAF KAN AĞLIYOR!

Piyasaların durgunluğu orta ve küçük ölçekli esnafın kepenk kapatmasına neden oldu. İşlerdeki durgunluğun yanı sıra vergi, sigorta primleri ve iş yeri kiraları kötü gidişatı tetikledi. Sivas´ta boşa çıkan  esnaf  ya maaşlı olarak çalışmaya başlıyor ya da işsizler kervanına katılıyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Nisan ayı ile 2016 yılının ilk 4 ayında kapanan iş yerleri ile ilgili elde ettiği verileri kamuoyu ile paylaştı. Veriler, Sivas´ın kötü gidişini bir kez daha gözler önüne serdi.

329 ESNAF PES ETTİ!

TESK´den elde edilen verilere göre 2016 yılının ilk 4 ayında ülke genelinde 36 bin 593 iş yeri çeşitli gerekçelerle kapatıldı. İşsizlik ve göç ile mücadele eden Sivas da bu durumdan payını aldı. 2016 Ocak-Nisan periyodunda 329 esnaf, kepengine kilit vurdu. Ülke genelinde olduğu gibi Sivas´ta da kan kaybının en çok hissedildiği meslek gruplarının başında bakkallar, büfeler, terziler ve marangozlar geldi. Piyasadaki durgunluk nedeniyle Sivas´ta sadece Nisan ayında 64 esnaf ekmek teknesini kapatmak zorunda kaldı.

SİVAS´TA 12 BİN 721 ESNAF VAR

TESK, 2016 Nisan sonu itibariyle illerde bulunan esnaf sayısı ve iş yeri sayısı gibi bilgileri de kamuoyu ile paylaştı. Güncel verilere göre Sivas´ta bulunan esnaf sayısı 12 bin 721, iş yeri sayısı ise 13 bin 882  olarak kayıtlara geçti. Son nüfus sayımı verilerine göre 618 bin 617 kişi olan Sivas nüfusunun yüzde 2,06´sını esnaf teşkil ederken,  il genelinde ?esnaf´ odaklı faaliyet gösteren oda sayısı ise 32 olarak tespit edildi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Palandöken, ekmek kapısını kapatmak zorunda kalan esnafa yönelik olarak BAĞ- KUR üyesi esnaf ve sanatkarlar için acilen işsizlik fonu oluşturulması gerektiğini söyledi. Palandöken, ?Bu yıl 1 Ocak-30 Nisan arasında ülke genelinde 36 bin 593 kişi iş yerini kapattı. Acilen BAĞ-KUR üyesi esnaf ve sanatkarlar için işsizlik fonu oluşturulması gerekmektedir. Nasıl ki sigortalı olarak çalışan işçiler işten ayrıldıktan sonra belli bir gün sağlık hizmetlerinden faydalanıp işsizlik maaşı alıyorlarsa, işyerini kapatan esnaf ve sanatkarlar da hem sağlık hizmetlerinden faydalanmalı hem de işsizlik maaşı almalıdır. Çünkü aksi durum anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu sosyal devletin bir gereğidir" dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —