İkinci devlet üniversite konusunda olumlu gelişmeler yaşanıyor
İlk somut adım atıldı
Sivas Milletvekilleri İsmet Yılmaz, Selim Dursun, Hilmi Bilgin ve Habip Soluk tarafından ilimize ikinci bir devlet üniversite kurulması için TBMM Başkanlığı´na kanun teklifi verildi. Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı kanununda değişiklik yapılmasına dair verilen kanun teklifi yayımlandı. Yayımlanan teklifte ?Teklif ile Sivas Teknik Üniversitesi adıyla yeni bir devlet üniversitesi kurulması amaçlanmaktadır? denildi
Sivas´ta yıllardır özlemi çekilen ikinci devlet üniversitesi hususunda ilk somut adım atıldı. AK Parti Sivas Milletvekilleri İsmet Yılmaz, Selim Dursun, Hilmi Bilgin ve Habip Soluk ilimize ikinci devlet üniversitesinin kazandırılması için kolları sıvadı.
EKONOMİYE CAN KATACAK
Sivas Teknik Üniversitesi adı ile kurulması teklif edilen eğitim yuvasının ilimize ekonomik anlamda büyük getiri sağlaması bekleniyor. Sivas ekonomisinin can damarı konumunda bulunan Cumhuriyet Üniversitesi´nin (CÜ) yanı sıra kurulması planlanan yeni teknik üniversite ile birlikte ekonominin daha da canlanması düşünülüyor.
MEDRESELER ŞEHRİ SİVAS
4 vekil tarafından verilen kanun teklifinin gerekçesinde ?Gerek eğitim altyapısı ve potansiyeli gerekse bölgeye olan katkısından dolayı Sivas´ta bir teknik üniversitesi kurulması arz etmektedir. Sivas´ın tarihi incelendiğinde bir medreseler şehri olduğu görülecektir. Günümüzden asırlar öncesinde Sivas tıbbi bilimlerden pozitif bilimlere kadar bir çok çalışmanın yapıldığı bir merkez olmuştur. Selçuklular döneminde kurulan Şifahiye Medresesi ve Buruciye Medresesi, döneminde bilimsel çalışmaların yapıldığı önemli merkezlerden olmuşlardır. Sivas, kadim kültüründe eğitim öğretim merkezi olarak anılmış bir medeniyete merkezlik yapmıştır? ifadeleri kullanıldı.
4 EYLÜL TARİHİNE VURGU YAPILDI
Sivas´ın Cumhuriyet Üniversitesi ile bilim ve kültür merkezi olma yolunda hızla ilerlediğinin vurgulandığı gerekçenin devamında ise şu ifadeler kullanıldı: ?Özellikle gelişmekte olan bölgelerde yer alan üniversitelerin yerel kalkınmaya yol göstermesi ve onun etkili bir aktörü olması, kurulması teklif edilen üniversitenin Sivas ve bulunduğu bölge için stratejik önemini ortaya koymaktadır. Kurulması teklif edilen üniversitede ağırlıklı olarak bilim ve teknoloji alanları öncelikli olacak ancak bu bilim dalları ile entegre olmuş sosyal bilimler de özellikle yer alacaktır. 4 Eylül 1919 istiklal ve istikbal mücadelesinin başladığı önemli tarihlerden birisidir. Mustafa Kemal Atatürk´ün ifadesi ile 4 Eylül 1919´da ?Cumhuriyetin temelleri Sivas´ta atılmıştır.´ Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, istiklal ve istikbal mücadelemizde önemli kararların alındığı, Sivas Kongresi´nin yapıldığı bir şehirde Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru yol aldığımız bir süreçte yeni bir devlet üniversitesi kurulması hem tarihi bir teşekkür hem de milli iradenin temellerinin atıldığı şehre verilen önemin göstergesi olacaktır. Teklif ile Sivas Teknik Üniversitesi adıyla yeni bir devlet üniversitesi kurulması amaçlanmaktadır.?
HANGİ BÖLÜMLERİN KURULMASI PLANLANIYOR?
İlimize ?Sivas Teknik Üniversitesi´ adı ile kurulması planlanan ikinci devlet üniversitesinin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü´nden oluşması planlanıyor.