Tarih: 17.05.2016 15:37

HIZLI TRENİ HIZLI İSTİYORUZ

Facebook Twitter Linked-in

HIZLI TRENİ HIZLI İSTİYORUZ

Demiryol-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Murat Kütük, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) güzergahıyla ilgili  gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. ?Hızlı treni, hızlı istiyoruz? diyen Kütük, güzergahın mevcut hat üzerinden geçmesi gerektiğini gerekçeleriyle birlikte anlatarak ?Projeler, bu şehrin 300-500 yıl ilerisi düşünülerek ele alınmalı. Hepimiz gidiciyiz ama bu şehir kalıcı. Günü kurtarmamalıyız? diye konuştu

ÖZEL HABER/ NACİ YILDIZ

Demiryol-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Murat Kütük, Doğu Anadolu ve Sivas´ın İstanbul ve Ankara gibi büyük illere daha hızlı ulaşımını sağlayacak olan 405 kilometrelik Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi ile ilgili Gazete Şehir´e özel açıklamalarda bulundu.

Yüksek hızlı tren güzergahı konusunun Sivas´ın geleceğini etkileyecek önemli etkenlerden birisi olduğunu dile getiren Kütük, bu konuda ileriye dönük kalıcı planlamanın şart olduğunu söyledi.

Güzergahın mevcut hat üzerinden geçmemesi durumunda yaşanacak olumsuzlukları tek tek sıralayan  Kütük, ortak akıl vurgusu yaptı.

AYRI BİR DEMİRYOLUNA GEREK YOK

?Hızlı trenimiz özellikle şehir merkezinde kalmalıdır? diyen Kütük, ?Hızlı tren, şehre uzun mesafede olduğu gibi 250 km süratle girmeyecektir.  Şehre giriş sürati asgari 40-50 km´dir. Bu sebepledir ki ayrı bir demiryolu yapılmasına gerek yoktur. Mevcut rayımız üzerinde gelebilir. Sanal olarak, şehrimizde yeni bir hat yapılacağı şeklinde görüşler beyan ediliyor.  Böylelikle eski hat unutulmaktadır, mevcut hat bypass edilmektedir. Mevcut hat yeterlidir. Biz demiryolcuyuz, biliyoruz? dedi.

Hızlı trenin mevcut güzergah üzerinden geçmemesi halinde TÜDEMSAŞ´ın  potansiyelinin zayıflayacağına dikkat çeken Kütük, ?Bu yol Karşıyaka´nın üzerine taşındığı zaman bizim yük trenlerimizin de o yoldan gitmesi gerekecek. Bu durum mevcut şehir içindeki hatların iptali anlamına gelir. Bu iptal aynı zamanda TÜDEMSAŞ´ın damarlarının kesilmesi demek. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde yollar söküldüğü zaman TÜDEMSAŞ´a vagon girip çıkamayacaktır? ifadelerini kullandı.

?YENİ HATLAR AÇMAK ZORUNDASINIZ?

Kütük, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: ?Ayrıca, Cumhuriyet Üniversitesi´nde (CÜ) rekreasyon alanına yapılacağı kastedilen istasyon önüne sadece 2 hat çekilmeyecektir. Kamuoyu bunu böyle düşünmemelidir. Demiryolları Serbestleşme Yasası ile havalimanlarında olduğu gibi özel şirketlerin yük ve yolcu trenleri de çalışacaktır. Bu, üniversitenin içine yapıldığı taktirde asgari 20-30 hat demektir. Bu da üniversitenin ırmaktan camiye kadar olan bölümünün tümünün alınması anlamına gelecektir. Geçmişte burayı ilim irfan yuvası olsun diye bağışlamışlardır. Bugün bu alanlar demiryoluna terk edilecek ve bu da üniversitenin daralmasına neden olacaktır. Erzurum Atatürk Üniversitesi´nin 70 bin mevcudu vardır. Sivas´ın öğrenci mevcudu  55 bin. Yarın bu üniversite de 70 bin olacaktır. Yani bu demektir ki üniversitenin büyümesini de bir şekilde kendi elimizle engelleyip, üniversitenin içerisindeki yeşil alanı da katledeceğiz. Ayrıca Samsun´dan gelen yolcu ve yük trenimiz de üniversiteye girecektir, Malatya´dan gelen de üniversiteye girecektir. Mevcut hattı iptal ettiğiniz zaman üniversitenin sırtından yeni hatlar açmak zorundasınız. Bunun  Kardeşler´den geliş şeklini düşündüğünüz zaman arapsaçı gibi üniversitenin her yanından giren çıkan demiryolları oluşacaktır.?

İstasyon binası olarak ifade edilen konunun Sivas´ın geleceği açısından çok büyük önem arz ettiğine vurgu yapan Kütük, demiryollarının ilimizde gelişme sürecinde olduğunu belirtti.

?GECİKTİRMENİN TEMELLERİNİ ATIYORUZ!?

Sivas´a 2012 yılında gelmesi gereken hızlı trenin çok geciktiğine dikkat çeken Kütük, ?2018´ler zikredilmektedir. Biz bu kadar gecikmişken daha da geciktirmenin temellerini atıyoruz kısacası. Üniversiteden giriş ve çıkışını düşünelim. Bu 4m´lik duvarla üniversiteye girecek. Araziyi de o kadar yükseltmeniz lazım. Üniversitenin içinde kocaman bir ada yükselmiş olacak. Bunun çıkışını düşünün. Çıkış da yok? diye konuştu. Mevcut güzergahın Sivas´ın geleceği açısından daha rantablı olduğunun yetkili makamlar ve kişiler tarafından helikopterle incelendiğinin altını çizen Kütük, Karşıyaka alternatifini eleştirdi.

?YENİDEN KAYBEDECEĞİZ?

Kütük, ?Biz, ?istasyon şehirde olmasın´ mantığı ile sadece Karşıyaka´yı düşünüyoruz. Bu tren Erzurum´a, Erzincan´a devam edecek. Siz Ankara´ya yaklaşırken orada çıkmaza soktuğunuz işlerle Erzurum´a, Erzincan´a, Tiflis´e, Bakü´ye gidemeyeceksiniz. O daha uzun zamanlar alacak. Mevcut yerde biz bu işi yürütebiliyoruz. Bostankaya´da bir lojistik köyümüz yani bir demiryolu limanımız yapılıyor. Avrupa´dan, Asya´dan, Arap ülkelerinden gelen demiryolu konteynerlerinin burada indirilip bindirildiği bir liman olacak. Biz burada başlangıç noktasında 5 bin kişiyi istihdam edecek rantabl bir iş yaparken, yıllar önce dere yolunun açılıp karayolunun Sivas´tan iptali ile kaybettiğimiz yük taşımacılığını yeniden kazanacakken, şimdi bu proje ile faydalanamayıp yeniden kaybedeceğiz? şeklinde konuştu.

?PROJELERDE ŞEHİRLERİN 300 YILI HESAPLANIR?

Şehrin ilerlemesine katkı sunacak projelerde günübirlik hesapların yerine uzun vadeli düşünülmesi gerektiğini dillendiren Kütük, ?Projelerde şehirlerin 200-300 yıl ilerisi hesaplanır. Bir günü hesaplarsınız bugünü kurtarırsınız. TÜDEMSAŞ, bir ivme kazanmış. Dünyanın her yerinden vagon şirketleri TÜDEMSAŞ´ın bilgisine başvuruyor. TÜDEMSAŞ şehir ekonomisine çok ciddi katkı sunarken siz yapacağınız bir istasyon ile bunu bitirmek istiyorsunuz.  Sivas Demirçelik İşletmeleri´ni (SİDEMİR)  çözemeyen şehir TÜDEMSAŞ´ı da kaybedecek. Şehirdeki yöneticilerin söylediği söz; ?demiryolu şehri 2´ye bölüyor.´ Bu da sanal bir sözdür. Çünkü İstanbul´da hem yeraltından hem de  yerüstünden raylı sistemler yapılıyor. O zaman şehir mi bölünüyor? Antalya şehir üstünde yeni EXPO 2016´ya kadar giden raylı sistem yaptı. Şehri mi böldü? Cumhurbaşkanımız bugün Kanal İstanbul´u yapıyor. İstanbul´u mu bölüyor?? diye sordu.

?HIZLI TRENİMİZİ HIZLI İSTİYORUZ?

?Bizim ufkumuz bir gün bu şehre toplu taşımada raylı sistemlerin gelmesi olmalıdır? ifadelerini kullanan Kütük, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: ?Şehir büyüyecekse buradaki merkez istasyondan Aydoğan´a, üniversiteye, Halfeliğe, Kılavuz´a raylı sistem projeleri yapılmalı. Biz; maliyeti yükselten, ulaşılırlığı zor olan projelere zorluyoruz. Şehirdeki mantık kamunun elindeki arazileri değerlendirmek olmamalıdır. Şehrin büyüklüğü olmalıdır. Bir de şehir yüzyıllardır bize emanet olan yerlerdir. Bizim gibi sivil toplum örgütlerinin başında oturan kişilerin babasının malı değildir. Bizler emanetçiyiz. Bugün; halkla beraber, halkın işini kolaylaştıran, şehri güzelleştiren, şehrin geleceğine vizyon çizecek olan projeler yapmalıyız. Hızlı trenimizi hızlı istiyoruz. Burası demiryollarının başkentidir. Artık devlet bile bunu böyle söylemektedir. Buna şehir adapte olmalıdır. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) büyümelidir ama bugün OSB´de dünyaya şamil işyeri sayısı birkaç taneyi geçmemektedir. Demiryolları ile bunu aşacağız.?

?DEVLETE DE TRAVMA GEÇİRTTİRİYORUZ?

?Demiryolu giden şehre medeniyet gider? diyen Kütük, ?Hızlı trenimizle sabah gidip akşam gelme imkanımız var ama böyle sanal söylemlerle biz bunu geciktiriyoruz. Devletin başlangıç noktasında almış olduğu karar mevcut yol ile şehre girmesidir. Artık biz şehirde çok konuşarak devlete de travma geçirttiriyoruz. Şu anda Ankara´da ?bu şehirde bir bütünlük yok. Bizim yapacağımızı da istemiyorlar. Kendileri de bir şey üretmiyorlar´ diyorlar. Devletin bakanına, müsteşarına, mühendisine güvenmezsek; her kafadan bir ses çıkarsa olmaz. Çeşitli odalar, mesleki konumu farklı olan oda temsilcileri hızlı tren hakkında bilgi vermemeli. Sivas Ticaret Odası, batan esnafını kurtarmalı. Diğer odalar kendi iş kollarına bakmalı. Tabi şehre dair bilgiler verebilir, eleştiride bulunabilir ama erbabına da müracaat edilmelidir. Biz demiryolcular çok az televizyona çıkıyoruz. Karşımızda bir lobi oluşturuluyor. Herkes işi erbabına bırakmalı. Belediye başkanı görüş vermeli, anlatmalı ama onun tüm görüşleri bu şehrin 300-500 yıl ilerisine dönük olmalı. Günü kurtarmamalıyız. Hepimiz gidiciyiz ama bu şehir kalıcı? diyerek konuşmasını sona erdirdi.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —