Çanakkale Zaferi etkinlikleri kapsamında düzenlenen ?Çanakkale´nin Batı Yakası´ konferansı düzenlendi. Yrd. Doç. Dr. Güney Nair, zaferin ne şartlarda kazanıldığını anlattı ve ?´İlginçtir, turistik seyahatler için İngiltere´de biletler satılıyordu.
Hezimetin zafere döndüğü yerdir Çanakkale
Çanakkale Zaferi etkinlikleri kapsamında düzenlenen ?Çanakkale´nin Batı Yakası´ konferansı düzenlendi. Yrd. Doç. Dr. Güney Nair, zaferin ne şartlarda kazanıldığını anlattı ve ?´İlginçtir, turistik seyahatler için İngiltere´de biletler satılıyordu. Çünkü Çanakkale iki günde düşecek ve ardından İstanbul´a girilecekti. Ancak bilmedikleri bir şey vardı; bu ulus yok olma kaygısına düştüğü gün Kuvai Milliye ruhuyla sarılır yaşamına´´
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma günü kapsamında ?Çanakkale´nin Batı Yakası´ konferansı düzenlendi. Şemsi Sivasi İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen konferansa Cumhuriyet Üniversitesi´nden Yrd. Doç. Dr. Güney Nair konuşmacı olarak katıldı. Konferansa Sivas Valisi Alim Barut başta olmak üzere il protokolü ve çok sayıda öğrenci katıldı. Nair, Çanakkale zaferinin ne şartlarda kazanıldığını anlatarak, bu zaferin önemini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Güney Nair konuşmasının bir bölümünde, ?´Şuanda, Güneydoğu ve Doğu Anadolu´muzun birçok kentinde, kalbi bu ülkenin geleceği için, bu ülkede hep beraber huzurlu yarınlarda yaşamak için çarpan bütün Kürt kardeşlerimizin ve aynı kentlerde, yine aynı umutlarla, birlik ve bütünlüğümüz için mücadele eden güvenlik kuvvetlerimizin ve bu ülkenin yarınlarına umut besleyen, saygı duyan 80 milyon insan için bu kürsüye çıktığımı düşünüyorum.
Çanakkale neden özeldir? 1915 yılında Çanakkale´de yaşananlar, bu ülkenin ilelebet payidar kalacağının ve bu ülke yurttaşlarının her birinin güç birliği yaptığının, varoluş mücadelesinin en zor zamanda en net biçimde ortaya koyduğunun en yalın ifadesidir. Çanakkale savaşı acımasızdı, birinci dünya savaşının en kanlı cephelerinden biriydi. Bizim için onurlu bir tarih. Özellikle 18 Mart. Düşünün; Üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluksunuz, hep kaybetmek üzere bir süreç başlamış. Elinizden bütün topraklarınız sırasıyla gitmiş. Girdiğiniz savaşlarda hep mağlup olmuşsunuz ve Anadolu denen küçücük bir coğrafyaya sıkışıp kalmışsınız. Ve hep o yitirme psikolojisinin birden kazanmaya döndüğü yerdir Çanakkale. İşte bu çok önemli. Kurtuluş savaşının azim ve kararlılığını veren yerdir Çanakkale. İşte bu çok önemli. Mustafa Kemal Atatürk´ün bu ülkeye bağışlandığı yerdir Çanakkale. Türkiye Cumhuriyetinin varlığının şekillendiği yerdir Çanakkale.
Anadolu´nun kalbi olan İstanbul´un ele geçirilmesi için geçilmesi gereken bir kenttir Çanakkale. Dönemin bütün güçlü donanmaları Çanakkale boğazına getiriliyor. Fransızlar, İngilizler ve Anzaklar. Çanakkale´yi geçmek onlar için iki günlük bir işti. Hatta ilginçtir turistik seyahatler için İngiltere´de biletler satılıyordu. Çünkü Çanakkale iki günde düşecek ve ardından İstanbul´a girilecekti. Planlar böyleydi. Ancak bu ulus yok olma kaygısına düştüğü gün Kuvai Milliye ruhuyla sarılır yaşamına. En güçsüz olduğu sanılan anda, aslında en güçlü olduğu andır´´ dedi.
Konferansta genç nesillere seslenen Güney Nair, ?´Gençler; siz bizim geleceğimizsiniz. Kimliğinizi ve kişiliğinizi şekillendirirken o toprakları mutlaka görmenizi öneriyorum. Çanakkale´yi görün ki yarınlarınızı daha iyi şekillendirme şansınız olsun. Ve geçmişinizi daha iyi algılayın´´