Kırıkkale Medya ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı hemşehrimiz Ercihan Çakmak, doğduğu ilçe olan Gürün’ün basın tarihinin gelecek kuşaklara aktarılması noktasında önemli bir çalışmaya imza attı.
Gürün’de basın tarihinin gelişimini detaylı bir şekilde araştıran ve konu üzerine 1 yıl boyunca çalışan Çakmak’ın “Gürün Basın Tarihi” önemli bir kaynak olacak.
Çakmak; konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “1 yıl önce kitap hazırlamak için yola koyulurken bazı dostlar ve meslektaşlarım '10 bin nüfuslu ilçenin basın tarihi mi olur? ' dediler. Hafifçe gülümsediler. Oysa binlerce yıllık tarihe sahip Gürün’ün bir kültür kenti olduğunu bilmiyorlardı.
Yıl 1942. Şu an nerede ise bir asırlık ömrü geride bırakan ve 41 kitap yayınlayan hemşehrimiz Zeki Büyüktanır ve 4 arkadaşı 12 yaşlarındalar. Gürün’de bir kırtasiye dükkanında haftada bir gün bir araya gelirler. Herkes bir kağıt ve kalem alır; Gürün’de o hafta neler yaşandı ise ortak bir metinle el yazması olarak kağıda dökerler. Kısa birer, ikişer cümle haberlerden oluşan bu kağıtları köşgerler çarşısında esnafa 25 kuruştan satmaya başlarlar. Gürün’ün ilk gazetesi el yazısı olarak bu şekilde çıkmaya başlar.1948 yılında ise ‘Haruhbaşı' Gürün’ün ilk mizah gazetesi olarak yayınlanır. 1964 ilk baskılı gazete olan Gökpınar-Gürün yayın hayatına 'Merhaba' der.
Milli kütüphane’de 1967 yılında Gökpınar Gürün gazetesinin 48. sayısı bulunuyor. Mevcutta var olan ilk gazetemiz.
Gürün Basın Tarihi Türkiye’de şu ana kadar bir ilçenin yayınlanan ilk basın tarihi unvanına sahip olacak. 1 yıldır üzerinde çalıştığım Gürün Basın Tarihi’nin 500’er sayfalık 2 cildi tamamlandı. Toplamda 1500 sayfalık 3 cilt olacak. Gürün insanının medyaya ve kültüre verdiği önemi gün ışığına çıkartan çalışma için ilçemizden ve ilçe dışından yüzü geçkin kişi ve meslektaşımla görüştüm. Yüzlerce gazete tarandı. Sağ olsunlar aradığım, görüştüğüm herkes de tam destek verdi. Onlarca kargo geldi; yüzlerce arşive ulaştım. Nerede ise Gürün’ün son yarım asırlık tüm haber ve olayları bu kitap serisinde yer alacak. Yılbaşına doğru basılacak. Gürün Kent Müzesinde Gürün Basın Tarihi Bölümü de yer alacak. 30 yıllık Gürünlü bir gazeteci olarak ilçeme bu kitabı bir vefa borcu olarak görüyorum. Amacım mevcut ve gelecek nesiller Gürün’ü ve geçmişini daha yakından tanısınlar” ifadelerini kullandı.