Kurumlarının 2017 yılı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü; ?Müdürlüğümüzün prestij projelerinden olan ´1000 Temel Eser Projesi´ kapsamında 50 kitap yayımlandı.
?Hedefe yaklaştık?
Kurumlarının 2017 yılı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü; ?Müdürlüğümüzün prestij projelerinden olan ´1000 Temel Eser Projesi´ kapsamında 50 kitap yayımlandı. Kısa vadede hedefimiz 58 kitaptı. Bu hedefe yaklaştık. Bu arada bir güzel gelişme daha oldu. Bu projemiz İstanbul´da faaliyet gösteren bir edebiyat derneği tarafından ödüllendirildi. Nisan ayında inşallah ödülümüzü almaya gideceğiz? dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, kurumlarının 2017 yılı çalışmaları ve 2018 hedefleri hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Sivas´ta kültür ve turizm alanında 2017´nin oldukça verimli geçtiğini dile getiren Pürlü, birçok ilde fuara katıldıklarını belirtti.
2017 yılının Sivas Darüşşifası´nın yapılışının 800. yılı olduğunu anımsatan Pürlü, bu kapsamda birtakım etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Pürlü, ?800. yıl kapsamında şifa konserleri düzenledik. Türk Tıp Tarih Kurumu Sivas´ta toplandı. Güzel bir kongre yaptılar. 200´ü aşkın katılımcı bildirilerini sundu. Böylesine önemli bir etkinliğin Sivas´ta yapılması hem ilimizin tanıtımı için ciddi bir katkı oldu hem de Sivas Darüşşifası´nın 800. yılına tıp dünyasında dikkat çektik. Ayrıca 800. yıl kapsamında Sivas Darüşşifası´nın bezemelerinin fotoğrafını çektirdik. Onları İstanbul Üniversitesi´nin Klasik Türk Sanatları atölyesine gönderdik. O çalışmalardan da ´Tezhip ve Minyatür Sanatıyla Sivas Darüşşifası´ diye bir sergi açtık. Bir hafta boyunca açık kalan sergi büyük ilgi gördü. ´Sivas 1000 Temel Eser Projesi´ kapsamında ´Tezhip ve Minyatür Sanatıyla Sivas Darüşşifası´ kitabını yayımladık. Bu kitap çok mühim. O serginin kataloğu gibi ama biz bunu bağımsız bir kitap olarak yayımladık. Sivas Darüşşifası´ndaki bütün bezemeler tezhip tekniğiyle yeniden çizildi hatta İzzettin Keykavus´un kabri üzerindeki kaybolmaya yüz tutmuş ve dağılmış olan bezeme de aslına uygun olarak bütün hale getirildi ve tamamlandı. Usta bir el değdi. Türk Tıp Tarih Kurumu tarafından Sivas´ta kongre yapılmasının bir faydası da halk hekimliği konusunun masaya yatırılması oldu. Sivas´ta eskiden hastalar nasıl sağıltılırdı, hangi ilaçlar yapılırdı, hangi teknikler uygulanırdı gibi konularda çalışmalar yapıldı. Özetlersek 800. yıl dolu dolu geçti? dedi.
?ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERDİK?
Sivas Darüşşifası´nın 800. yılı kapsamında ?Tıbbın Merkezi Anadolu? adlı bir sergi de açtıklarını vurgulayan Pürlü, ?Bu sergi tıbbın bilindiği tarihlerden günümüze kadar tıp tarihinde neler olduğunu resimlerle anlatan bir sergiydi. Sonuç olarak 800. yıla dikkat çektik. 800 asırlık bu eserimizi insanlarımıza duyurmak için elimizden gelen gayreti gösterdik? diye konuştu.
?ŞEHRİMİZ GÜZEL BİR ESER KAZANMIŞ OLACAK?
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası´nın (STSO) karşısına inşa edilen yeni kültür merkezindeki son durumu da değerlendiren Pürlü, ?18 milyon 600 bin liralık bütçesi olan kültür merkezi yükseliyor. An itibariyle katların betonları atıldı. Zemin kat ile birinci katın yer yer duvarları da örüldü. Çatı üzerinde çalışılıyor. İnşallah şehrimiz güzel bir eser kazanmış olacak. 9 bin 600 metrekarelik alana inşa edilen kültür merkezi 2 bodrum, 1 zemin ve 2 normal kattan olmak üzere toplam 5 kattan oluşuyor? açıklamasında bulundu.
?BÜYÜK BİR EKSİKLİKTİ?
Pürlü, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?2017´nin iyi gelişmelerinden birisi de Aşık Veysel Kültür ve Sanat Evi oldu. Müdürlüğümüzün hizmet binasının arka kısmında bulunan Aşık Veysel Kültür ve Sanat Evi´nin bütün restorasyonları bitti. İçinin döşemesini tamamladık. Açılışı, Sayın Valimizin uygun gördüğü bir tarihte yapılacak. Aşık Veysel adına bir yer olmaması büyük bir eksiklikti. Bu da tamamlanmış oldu. İnsanlar burada çay, kahve içebilecek. Sanat adamları, kültür adamları burada toplanacak. Aşık Veysel´e dair hem ses CD´leri hem de kitaplar burada oluşturulacak bir kütüphanede bulunacak. Güzel bir heykelini de yaptırdık Veysel´in. Bunu da bir köşeye koyacağız. Ailesinden biraz eşya talebinde bulunduk. Eğer bize bu eşyalar gelirse orada sergileyeceğiz.?
HEDEFE AZ KALDI
Pürlü, 1800´lü yılların başlarında Alaaddin Paşa tarafından yaptırılan Sivas Kalesi´ndeki saat kulesinin yeniden canlandırılması projesine yönelik ise, ?Yaklaşık 145 yıl saati gösteren Sivas Kalesi´ndeki tarihi saat kulesi bilindiği gibi 1945´li yıllarda yıkılmıştı. Onu yeniden canlandırmaya yönelik bir proje sunduk. Proje kuruldan geçti. Bakanlığımız da ödeneği gönderdi. 2018 yılında bu kulenin yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalarımız devam edecek. Bu da önemli bir kazanımdı. Müdürlüğümüzün prestij projelerinden olan ´1000 Temel Eser Projesi´ kapsamında 50 kitap yayımlandı. Kısa vadede hedefimiz 58 kitaptı. Bu hedefe yaklaştık. Bu arada bir güzel gelişme daha oldu. Bu projemiz İstanbul´da faaliyet gösteren bir edebiyat derneği tarafından ödüllendirildi. Nisan ayında inşallah ödülümüzü almaya gideceğiz. Bu arada yayın kurulunda olan 10´a yakın kitabın yanı sıra yayımlanmayı bekleyen de 10´a yakın kitabımız var? ifadelerini kullandı.
GECELEME RAKAMLARINDA SEVİNDİREN GELİŞME
2016 yılında geceleme rakamlarının 2015´e göre yüzde 66 oranında artarak 741 bin 985 kişiye ulaştığını vurgulayan Pürlü, Sivas´ın turizm alanındaki ivmesinin her geçen yıl yükseldiğini sözlerine ekledi.