Tarih: 09.07.2018 19:20

Hastalar müzikle tedavi ediliyor

Facebook Twitter Linked-in

NACİ YILDIZ/ÖZEL HABER

Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Romatoloji Anabilim Dalı, yetişmiş uzman hekim kadrosu ve sürekli gelişen altyapısı ile yurt içinin yanı sıra yurt dışından gelen hastalara da şifa dağıtıyor.

Gazete Şehir´e özel açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları ve Romatoloji Anabilim Dalı Başkanı  Doç. Dr. Ali Şahin, Sivas´ın romatoloji alanında adından söz ettirdiğini söyledi. Bunun başarılmasında CÜ Rektörü Alim Yıldız ve CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Yılmaz´ın desteklerinin büyük rol oynadığını ifade eden Doç. Dr. Şahin, romatoloji alanında bütün tetkikleri yapabildiklerinin altını çizdi.

?TÜRKİYE´DE DAHİLİ ROMATOLOG SAYISI ÇOK AZ?

Romatoloji eğitiminin meşakkatli olduğunu söyleyen Şahin, ?Türkiye´de dahili romatolog sayısı çok az. Türkiye Romatoloji Derneği var. Dahili romatologların üye olduğu bir dernek. Biz Türkiye´de onların çatısı altında toplanıyoruz. Sayımız son yıllarda biraz arttı ama diğer yan dallara göre çok az. Az bulunan bir branş? dedi.

/resimler/2018-7/9/1921217521672.jpg

?TÜRKİYE´NİN HİÇBİR KLİNİĞİNDE BU MÜZİK SİSTEMİ YOK?

CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi´nde Romatoloji Anabilim Dalı´nın 2013 yılında kurulduğunun altını çizen Şahin, ?Mecburi hizmeti bitirir bitirmez Urfa´dan buraya geldim. Doktora öğretim üyesi olarak başladım o zaman. Geldiğim zaman 2 poliklinik kurdum. Birisi hasta polikliniği birisi de ultrason olmak üzere. Eklemde iltihap var mı, damarlarda iltihap var mı buna bakmak için ultrason getirdim. Damar yatağına, tırnak yatağına bakmak için bir cihaz var. O cihazı da bölüme aldırdım. Sonra zamanla ikinci polikliniğimizi açtık. Servisimiz 9´uncu katta. Romatoloji ve endokrin beraberiz. Tek kişilik, 2 kişilik, 4 kişilik odalarımız var. Bir de servisin bir odasını ben infüzyon ve eğitim odası olarak dizayn ettirdim. İnfüzyon koltuğu dediğimiz hastaların serum tedavisini kolay alabilmesi için koltuklar var. Sonra televizyon koyduk bu odaya. Hastalar hastalığı ile ilgili bilgilendirici eğitim videoları izleyebiliyorlar. Romatoloji kısmına müzik sistemi döşettim. Türkiye´nin hiçbir kliniğinde bu müzik sistemi yok. Her yerde, ?Hastaları müzikle tedavi ediyoruz´ diyorlar ama uygulamaya gelince birçok yerde bu yok. Servisimizde bunun uygulaması da var. Hastalar dinlendirici, sakinleştirici ve rahatlatıcı müzik eşliğinde diğer tetkikleri de yapılarak tedavi ediliyor. Servisimiz şu anda çok güzel? ifadelerini kullandı.

/resimler/2018-7/9/1921484865183.jpg

?HER TÜRLÜ TETKİKİ YAPIYORUZ?

Doç. Dr. Şahin, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:  ?2015 yılında ilk yan dal uzmanlık öğrencimi aldım. Mayıs ayında onu da uzman ettim. Hatta o da Haziran ayı kurası ile Sivas Numune Hastanesi´ne romatolog olarak gelecek. 3 tane daha yan dal uzmanlık öğrencilerim gelecek. Bunların yanında dahiliye  asistanları da yetiştiriyoruz. Tıp Fakültesi´nden 4. sınıflar  bize 7 hafta süre ile geliyor.  Bir yandan tıp doktoru yetiştiriyoruz, dahiliye uzmanı, romatoloji uzmanı yetiştiriyoruz; bir yandan da hastalara faydalı olmaya çalışıyoruz.  Hastalara burada her türlü tetkiki yapıyoruz, tanısını koyuyoruz ve tedavisini planlıyoruz. Tüm serum tedavilerini ve ilaç tedavilerini burada uygulayabiliyoruz. Bu anlamda eksiğimiz yok.?

?AKADEMİK ÇALIŞMALARA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ?

Romatoloji ile ilgili kongreleri yakından takip ettiklerini  vurgulayan Şahin, ?Geçen ay, Hollanda´nın Amsterdam kentinde Avrupa Romatoloji Kongresi vardı. Orada bildiriler sunduk. Yine hem Sivas´ı, hem de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´ni temsil ettik. Bu yıl inşallah Ekim ayında Amerika´da 30 bin kişinin katılacağı uluslararası bir kongre olacak.  Orada da yine bildiri sunacağız, orada da ilimizi temsil edeceğiz. Yani akademik çalışmalara da büyük önem veriyoruz? açıklamasında bulundu.

/resimler/2018-7/9/1922227053315.jpg

?İDARE DESTEĞİ OLMAZSA BU İŞİ YAPABİLMEK ZOR?

Kayseri´de Sivas gibi yataklı romatoloji servisinin olmadığının altını çizen Şahin, ?Erciyes Üniversitesi´nde romatolog arkadaş var ama orada böyle kurulu servis yok. Rektörümüz Alim Yıldız Hocamız bu konuda bizlere çok yardımcı oldu. Ahmet Yılmaz hocamızın katkıları var. Her konuda destekleri oluyor. İdare desteği olmazsa bu işi yapabilmek zor. Bizim her zaman elimizi rahatlattılar. İzin, yer, şartlar konusunda her zaman destek oldular. Allah razı olsun. Bizlerden desteklerini esirgemediler. Tokat´tan çok hasta geliyor. Giresun, Erzincan, Yozgat´tan çok sayıda hasta geliyor. Bunun dışında hatta bir hastam Aksaray´dan geliyor; serumunu alıyor, gidiyor. Malatya´dan gelen hastalarımız var. Yurt dışında ikamet edip gelen hastalarımız var. Almanya´dan, Hollanda´dan gelen hastalarımız var? ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —