Tarih: 28.12.2020 09:48

Hasan Çetindağ:"Tebliğde düzenlemeye gidilmeli."

Facebook Twitter Linked-in

Sivas Ziraat Başkanı Hacı Çetindağ, bir parsele aynı tek yıllık bitkinin arka arkaya 3 kez ekilmesi halinde üçüncü üretim için mazot, gübre ve diğer bitkisel üretim desteklerinin ödenmemesi noktasında alınan kararın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslenen Çetindağ; “Bir an önce 2018 yılında çıkartılan tebliğin değiştirilerek çiftçilerimizin eski usulden devam etmesi lazım. Münavebe sisteminin değiştirilerek eski usule geçilmesini istiyoruz. Salgın hastalık bittikten sonra da yöre yöre değerlendirilerek bunun üzerine yeni bir plan yapılması lazım” dedi.

Resmi Gazete’nin 27 Mart 2018 tarihli sayısında yayınlanan “2018/17 Sayılı Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ” ile Tarım ve Orman Bakanlığı; 2018 yılından itibaren  örtüaltı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere bir parsele aynı tek yıllık bitki arka arkaya 3 kez ekilirse, üçüncü üretim için mazot, gübre ve diğer bitkisel üretim desteklerin ödenmemesi kararını aldı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; 2018’de alınan kararın çiftçiyi olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Çetindağ; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den eski tebliğin yeniden uygulanması noktasında çalışma yapılmasını talep etti.

ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR OLDULAR

Başkan Çetindağ; yaptığı açıklamada; “Tarım Bakanlığımız 2018 yılında bir tebliğ yayınladı. Bu tebliğde ‘2 yıl üst üste ekilen ürünü çiftçimiz 3’üncü yıl ekemez; ekerse desteklerden faydalanamaz’ dedi. Pandeminin girmesinden dolayı da çiftçilerimiz bu konuda mağdur oldular. Şöyle mağdur oldular: Örneğin 2 yıl buğday ektiği zaman 3’üncü yıl ekemiyor; farklı ürün ekmesi lazım. Bizim memleketimiz rakım bakımından yüksek olması nedeniyle daha çok buğday ekimine elverişli, bundan dolayı çiftçilerimiz mağdur oldu. Çiftçilerimiz mazot ve gübre desteğinden faydalanamıyor; sattıkları ürünlerin desteklerini alamıyorlar. Ben buradan Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye sesleniyorum: 2 yıl üst üste ekilen ürünlerin tekrar değerlendirilip aynı şekilde ekilmesine izin verilmesi lazım. Artık dünya değişti. Çünkü çiftçimiz her yıl ekiyor. Çiftçimizin son model traktörleri var, gübrelerini güzel kullanıyorlar, ilaçlarını kullanıyorlar. Artık çiftçimiz arazisini boş bırakmıyor” dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZİN ESKİ USULDEN DEVAM ETMESİ LAZIM

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin “Ekilmedik bir karış tarım toprağı bırakmayacağız” sözlerini anımsatan Çetindağ; “Buğday bu ülkenin temel ürünlerinden bir tanesi. Bunun için Tarım Bakanımızdan ricamız şu: Bir an önce 2018 yılında çıkartılan tebliğin değiştirilerek çiftçilerimizin eski usulden devam etmesi lazım. Bu salgın hastalıklar bitene kadar da arazimizi ekelim, artık nadasa da bırakmayalım. Çünkü ülkemizin buna ihtiyacı var; gıdaya da ihtiyacı var, üretime de ihtiyacı var. Çiftçimiz de mağdur olmasın. Özellikle bir daha rica ediyorum. Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin çok duyarlı olduğunu biliyorum. Bundan dolayı da bir an önce bu yanlışlıktan vazgeçilmeli. Salgın nedeniyle çiftçimizin daha çok üretmesinden daha çok ülkeye katkıda bulunmasından dolayı ürün desteğinin devam etmesini, her sene de bu arazilerin ekilmesini istiyoruz. Çünkü artık çiftçimiz tüm teknolojiden faydalanıyor. Bu arazileri boş bırakmayalım. Gerekirse 3 yıl, 4-5 yıl ekilsin. Yöre yöre girdiğinizde her zaman değişik ürünler yetiştirilemiyor. Sivas’ımızda daha çok buğdaygiller yetiştirildiği için münavebe sisteminin değiştirilerek eski usule geçilmesini istiyoruz. Salgın hastalık bittikten sonra da yöre yöre değerlendirilerek bunun üzerine yeni bir plan yapılması lazım. Bizim şu anda çiftçimiz çok mağdur. Mazot, gübre desteği alamıyor.  Sattıkları buğdayların desteklerini alamıyor, tohum desteklerini alamıyor. Hakikaten çok mağdur. Şu anda dosya verilme zamanı ama bu sıkıntılar başladı. Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar da bunu dile getirmeye başladı, kendilerine de teşekkür ediyorum. Tüm ilgili kurumlara söylüyorum. Vakit kaybedilmeden çiftçimizin bu mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Çetindağ, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Tarım Bakanlığımız ‘Boş arazi bırakmayalım, arazimiz ekilsin’ diyor. Elbette ekiyoruz ama çiftçimizin içinden çıkamadığı bazı noktalar var. Örneğin çiftçinin 200 dönüm ÇKS’si var, bunun 100 dönümünü nadasa bırakmış, 100 dönümünü ekiyor; halbuki kendisi 1000 dönüm ekiyor. Gidiyor 30-40 ton sertifikalı tohum alıyor. Bunun ancak 5 tonunu kullanabiliyor. Diğer hiçbir desteklerden faydalanamıyor ve kayıt dışı kalıyor. Halbuki aldığı tohumun tamamını bu araziye ekiyor. İşte biz bunun için tüm arazilerimiz ekilsin hem de çiftçilerimiz mağdur olmasın diyoruz. Bizim büyük çiftçilerimizin ÇKS’leri 200 dönüm. Ama 2 bin, 3 bin dönüm yer eken insanlar var. İcar alınabiliyor. Boş araziler ekiliyor ama bu boş arazileri ektiklerinde ne sertifikalı tohum desteklerinden faydalanabiliyor ne sattıkları üründen faydalanabiliyorlar. Yani hiçbir türlü devletin verdiği destekten faydalanamıyorlar. Bu da kayıt dışı olmuş oluyor. Hükümetimiz, devletimiz bunu bir daha düşünmeli. Kişi ektiği arazi üzerinden beyan alınarak tüm ektiği arazi kadar desteklerden faydalansın. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —