Grip öngörülmeyen bir hastalıktır

Grip öngörülmeyen bir hastalıktır

Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdülkadir Yıldırım, grip ani yüksek ateş ve birden başlayıp yatağa düşürmesi ile nezle-soğuk algınlığından ayrılmakta olduğunu söyleyerek grip´in öngörülemeyen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu

Grip öngörülmeyen bir hastalıktır

Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdülkadir Yıldırım, grip ani yüksek ateş ve birden başlayıp yatağa düşürmesi ile nezle-soğuk algınlığından ayrılmakta olduğunu söyleyerek grip´in öngörülemeyen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdülkadir Yıldırım, grip ani yüksek ateş ve birden başlayıp yatağa düşürmesi ile nezle-soğuk algınlığından ayrılmakta olduğunu söyleyerek grip´in öngörülemeyen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Grip nezle ve soğuk algınlığından ayrılmaktadır

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdülkadir Yıldırım, grip ani yüksek ateş ve birden başlayıp yatağa düşürmesi ile nezle ve soğuk algınlığından farklı olduğunu söyleyerek, ? Solunum yolu enfeksiyonları, ölümlerin oldukça yoğunlaştığı bir patolojik gruptur. Gribal enfeksiyonlar Dünya Sağlık Örgütü´nün (WHO) izlediği iki enfeksiyondan biridir. Grip soğuk algınlığı ile çok karıştırılmaktadır. Grip ani yüksek ateş ve birden başlayıp yatağa düşürmesi ile nezle-soğuk algınlığından ayrılmaktadır. Ayrıca grip öngörülemeyen bir enfeksiyon hastalığıdır; başlangıç tarihi, şiddeti, etken suşu ve süresinin değişkendir. Bu hastalıkların toplum içi yayılımında hastanın kendisi en önemli faktördür. Hastalığın kuluçka süresinin kısa olması ve hızla yayılması önemli bir sorundur. Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır.? dedi.

Grip olunduğunda alınması gereken önlemler

Yıldırım, Hasta bireylerin başkalarıyla öpüşmemesi, kucaklaşmaması ve tokalaşmaması gerektiğini söyleyerek, ?Öksürük, hapşırık yoluyla sekresyonlar ellere bulaşacağı için, ortak kullanım gereçlerine temas etmeden önce mutlaka ellerini yıkamaları önerilir. Hastaların kalabalık ortamlara girmemeleri, evlerinde istirahat etmeleri; zorunlu koşullarda maske ile sokağa çıkmaları bulaşmaları azaltmada önemlidir. Eğer zamanında müdahale edilmezse özellikle risk grubundaki hastalar ciddi solunum yetmezlikleri nedeniyle kayıp edilmektedir. Bu yıl görülen gribin en sık görülen semptomu yaygın kas ağrılarıdır. Gripten korunmada aşı çok önemlidir. Son zamanlarda medyadaki söylemlerin aksine adjuvan olarak alüminyum aşılarda uzun zamandır kullanılmamaktadır. Ama bu durumdan bazı hekimlerin bile haberi olmadığından bu tür söylemler ciddi bir provokasyona neden olmaktadır. Grip aşısı yıldan yıla değişikliğe uğramaktadır. Her yıl yeni aşı olunması gerekmektedir. Grip aşısı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından risk gruplarına önerilen bir aşıdır. ? şeklinde konuştu.

Risk grubu hastalarda grip aşısı ücretsiz

Yıldırım, kişiler risk grubu olduklarının farkında olamayabilmekle birlikte risk grubu hastalarda grip aşısının ücretsiz olduğunu da farkında olmadıklarını belirterek, ? 65 yaş üstü hastalarda grip aşısının grip mevsimine daha yakın bir zamanda yapılması ve bir sene içinde ikinci kez tekrar edilmemesi gerekmektedir. Risk gruplarında gribin ciddiyeti bilinmektedir. Kişiler risk grubu olduklarının farkında olmayabilmekte hatta risk grubu hastalara grip aşısının ücretsiz olduğunu da bilinmemektedirler. Ancak bunu bilenlerin de aşının etkinliği konusunda şüpheleri vardır. Griple gelişebilen, ağır seyirli enfeksiyon kliniğinin neden olduğu iş gücü kaybını ve ekonomik kaybı önleyebilmek için, özellikle risk grubunda saydığımız bireylerin mutlaka aşılanmaları önerilmektedir. Aşı en uygun Ekim, Kasım aylarında yapılmalıdır. Ancak grip mevsimi devam ettiği sürece, özellikle risk gruplarında her zaman yapılabilir. Ülkemizde inaktif grip aşılarının üç valanlı ve dört valanlı formları mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü bireyin hekiminin tercihine göre ikisini de önermektedir. Aşı yapıldıktan sonra koruyucu antikorların gelişimi iki hafta civarında bir süreç alır. Dolayısıyla toplumda gribin yayılımı başlamadan önce aşılanmak daha faydalı olacaktır. Sağlıklı genç erişkinlerde yüzde 70-90 oranında grip belirtilerini önleyebilir. ? şeklinde konuştu.