​​​​​​​Geleneksel sanatlar dalında çalışmalarıyla göz dolduran Lütfiye Çiftçi, “Sanatçı Tanıtma Kartı” almaya hak kazandı.

​​​​​​​Geleneksel sanatlar dalında çalışmalarıyla göz dolduran Lütfiye Çiftçi, “Sanatçı Tanıtma Kartı” almaya hak kazandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarını Değerlendirme Kurulu'nun bu yılki çalışmaları tamamlandı.

Bakanlığa bağlı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan kurul toplantısında, 606 usta “Sanatçı Tanıtma Kartı” almaya hak kazandı.

Usta sanatçı Çiftçi; çarpana motiflerinin dile gelip kendi hikâyelerini anlattığı dar dokumalarda binlerce yılın bilgi birikiminin saklı olduğunu belirterek “Adeta ipler ile kartlar dans ederek her bir dokunuş̧ farklı desenler oluşturuyor. Diğer kültürel sanatlarımızdan da kullanılan motifler ilmek ilmek nakış nakış kartların sihirli dönüşüyle kendi hikâyesini fısıldıyor. Bu desenlerin isimleri hayat ağacı çift başlı ejderha Türk mitolojisi ve kültürünün temel simgesi olarak Selçuklu mimarisinde ve toplumunda bolluk ve bereketi yeniden doğuşu ifade eden bir anlayışı sergiler” dedi.

Bazı Osmanlı eserlerinde de iki başlı ejderha kullanıldığını kaydeden Çiftçi bu durumun Osmanlı'nın Selçuklu devletine olan vefa borcunu gösterdiğini belirterek “Lale deseni uzun yıllar önce orta Asya bozkırlarında at koşturan Türkler Pamir dağının zirvesinde rengârenk çiçekler görmüş̧.  Bu çiçekler o kadar narin o kadar güzel,  görünüyorlarmış ki  herkes hayran kalmış̧. Lale de dimdik ve asil duruşuyla asaletin, teklifin ve sadakatin simgesidir  demişler. Vakit gelip göç̧ edildiğinde bu çiçekleri de yeni yurtlarına götürmüşler. Oralarda camiler kervansaraylar, kaplar, vazolar yapmışlar; lale desenleriyle süslemişler. Dokumalarında aşkla dokumuşlar, şiirler methiyeler yazmışlar. Koca bir devre ‘Lale Devri’ demişler. Bunun gibi nice desenler bizlere ışık olmakta. Günümüzde  çağdaş fonksiyonel ve estetik nitelik taşıyan tüm ürün süslemelerinde kullanılabilir. Çarpana motiflerinin dile gelip kendi hikayelerini anlattığı dar dokumalarda binlerce yılın bilgi birikimi saklı, adeta ipler ile kartlar dans ederek her bir dönüş̧ farklı desenler oluşturuyor” dedi.