Sivas Belediyesi´nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın da desteği ile oluşturacağı ?Seyfebeli Küçük Sanayi Sitesi? Projesi ve bu kapsamda kurulan ?Sivas Seyfebeli Sanayi Sitesi ve Ticaret Merkezi Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi? ile ilgili basın mensuplar
Geleceğin Projesi!
Sivas Belediyesi´nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın da desteği ile oluşturacağı ?Seyfebeli Küçük Sanayi Sitesi? Projesi ve bu kapsamda kurulan ?Sivas Seyfebeli Sanayi Sitesi ve Ticaret Merkezi Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi? ile ilgili basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi
Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın; ?Şuan Sivas´taki sanayi sitelerinin tamamının toplamı 3 milyon, biz; 6,5 milyon metrekare alan oluşturuyoruz. Bu, gelecekteki Sivas´ı hayal ettiğimiz için, bu oradaki sosyal alanları, yeşil alanları, sosyal donatıları üst düzeyde hayal ettiğimiz için. Siz zannetmeyin ki burada sokaklar oluşturulacak ve etrafında dükkânlar dizili olacak. Bu, klasik bir küçük sanayi sitesi? Oteli de olacak, bankası, sağlık merkezi, spor alanları, ibadet alanları da olacak. Aklınıza gelen her şey orada olacak. O zaman orası bir merkez olacak. Dolayısıyla böyle bir projeyi hayal ederken, bunun ulaşımını, altyapısını, hepsini bir bütün olarak düşünmemiz, zamanında doğru proje oluşturmamız lazım.? Dedi
Sivas Belediyesi´nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın da desteği ile oluşturacağı ?Seyfebeli Küçük Sanayi Sitesi? Projesi ve bu kapsamda kurulan ?Sivas Seyfebeli Sanayi Sitesi ve Ticaret Merkezi Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi? ile ilgili basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Paşabahçe mesire alanındaki Kütük Ev´de düzenlenen toplantıya Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) Başkan Vekili Ali Kılıç, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Muaz Uzun ve Hasan Karaman katıldı. Toplantıda ilk önce Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Muaz Uzun tarafından mevcut sanayi siteleri, faaliyet alanları ve kurulması planlanan Seyfebeli Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili sunum yapıldı.
?SİVAS´IN GELECEĞİNİ PLANLIYORUZ?
Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas´ta Türkiye´nin en modern, en çağdaş Sanayi Sitesi konseptini hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti. 4 Eylül Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili bilgi veren Başkan Aydın, sosyal donatıları ve yeşil alanları ile üst düzey bir sanayi sitesini Sivas´a kazandırmayı arzuladıklarını söyledi.
Başkan Aydın; ?Sivas´ın geleceğini planlıyoruz. Gerek ülke, gerekse Sivas için küçük vadeli planlamaların ülkeyi ve şehirleri arzu edilen noktalara taşıdığını söyleyemeyiz. Gerek siyaseti, gerekse sivil toplum örgütü liderliğini ülkeye, şehirlere hizmet olarak algılamamız gerektiğini düşünüyorum. Çok değerli genel sekreterimiz, ticaret odamız, esnaf odaları birlik başkanlarımız başta olmak üzere diğer sivil toplum örgütlerimizle Sivas´ın sorunlarını masaya yatırmak ve bunlara uzun vadeli projeler oluşturmak temel ilkemiz. Sunumda izlediğimiz Seyfebeli Küçük Sanayi Sitesi´nin konsepti ve vizyonuyla bekli de Türkiye´de bu güne kadar olan en modern, en çağdaş, bekli de gerçek anlamda olması gereken bir sanayi sitesi konsepti olduğunu düşünüyorum.
Bir projenin en önemli aşaması, proje aşamasıdır. Eğer siz bu aşamayı olması gerektiği gibi götüremezseniz ondan sonra, milyarları, trilyonları harcarsınız, daha sonra bu büyük paraları harcadığınız yatırımlar, yakın gelecekte tekrar ortadan kaldırmak için kaynak aradığınız yatırımlara dönüşür. Biz o kadar zengin bir ülke, o kadar zengin bir şehir değiliz. Bu bakımdan bu projelerin ilk aşamaları en önemli aşamalarıdır. Sivas Küçük Sanayi Sitesi 6 ana unsurdan oluşuyor. Bu 6 ana unsurun da kendi alt gruplarından oluşuyor. Sivas´ta sanayi gelişmiyor diye hepimiz konuşuyoruz. Ama bunun sebeplerini hep yanlış yerlerde aradığımız düşünüyorum. Önce sanayinin gelişmemesi ile ilgili teşhisi doğru koymamız gerekiyor. Küçük esnafımız her geçen gün küçüldüğünü, kiralarını ödemekte zorlandıklarını ifade ediyorlar. Bunun sebeplerini yanlış yerlerde arıyorlar. İşte biz bütün bu yanlışlıkların ortadan kaldırılması gerektiğini düşünerek, böyle bir proje, böyle bir konsept oluşturduk. Seyfebeli bölgesi tesadüfen seçilmiş bir bölge değil. Orta ölçekli sanayimizle bütünleşen, entegre olan, mevcut çevre yolunun üzerinde olan ve gelecek için planladığımız Kuzey Çevre Yolu´nu, Kızılırmak´ı, Hızlı treni bünyesine alan ve şehrin yapılaşma imkânının kısıtlı olduğu belirli bir bölgeyi Sivas´ın 50-100 yılını da hesaplayarak tespit etmemiz gerekiyordu. Bu anlamda bize fikir sunan, destek olan bütün hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Çok doğru bir yer olduğunu düşünüyorum.
Biraz önce Muaz Bey, ?50 bin kişi´ dedi, her dükkânda 10 kişi hesabıyla bunu söyledi. Belki şuan bu size hayal gibi gelebilir. Çünkü bizim alıştığımız küçük sanayilerde, ustalar çırak bulmakta zorlanıyor. O yüzden yok olmaya mahkûm zaten. Ama biz tekrar, usta-kalfa-çırak ilişkisinin de içinde olacağı bir yapı hayal ediyoruz. Evet, hayal ediyoruz ama hayal ettiklerimizin hepsini biz hayata geçirmeyeceğiz. Bunu bizden sonrakiler de hata geçirecek. Biz projeyi ortaya koyacağız, adım atacağız, belki belirli bir kısmını fiziki olarak ortaya çıkaracağız ama ondan sonra Sivas´ın bütün sivil toplum örgütleri ve yöneticilerinin önünde bir plan olacak.? İfadelerini kullandı.
?PLANIMIZDA 4 EYLÜL SANAYİ
SİTESİNİ KALDIRMAK YOK?
4 Eylül Sanayi Sitesi´nin ilerleyen süreçte mutlaka kalkması gerektiğini ancak planlarında şuanda 4 Eylül Sanayi Sitesi´ni kaldırmak olmadığını belirten Başkan Aydın, Seyfebeli Sanayi Sitesi´nin geleceği planlayarak tasarlandığını ve kentteki mevcut sanayi sitelerinin iki katı bir alan oluşturulacağını söyledi.
Geleceğe yönelik planlama yapmanın önemine vurgu yaparak, Bölge Hastanesi konusunda yaşanan altyapı sorunlarını örnek gösteren Aydın, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
?Eski Sanayi´yi kaldırırken çok sıkıntı yaşandı. Halen de kaldırılmadı biliyorsunuz. Burayı kaldıralım da buradaki esnafları ne yapacağız? Bugün bizim programımızda 4 Eylül Sanayi Sitesi´ni kaldırmak yok. Orası hala sanayi... Ama biz şunu çok iyi biliyoruz ki gelecekte; bu 5 yıl olur, 10 yıl olur, 15-20 yıl olur 4 Eylül Sanayi Sitesi kalkar. Kalkmalı? O zaman, adres ve yerinin belli olması lazım. İşte biz, orayı da hazırlıyoruz. O yetmedi, diyoruz ki hedefimiz bu şehri büyütmek, geliştirmek. Öyleyse bir de rezerv alan oluşturmamız lazım. Şuan Sivas´taki sanayi sitelerinin tamamının toplamı 3 milyon, biz; 6,5 milyon metrekare alan oluşturuyoruz. Bu, gelecek Sivas´ı hayal ettiğimiz için, bu oradaki sosyal alanları, yeşil alanları, sosyal donatıları üst düzeyde hayal ettiğimiz için. Siz zannetmeyin ki burada sokaklar oluşturulacak ve etrafında dükkânlar dizili olacak. Bu, klasik bir küçük sanayi sitesi? Oteli de olacak, bankası, sağlık merkezi, spor alanları, ibadet alanları da olacak. Aklınıza gelen her şey orada olacak. O zaman orası bir merkez olacak. Dolayısıyla böyle bir projeyi hayal ederken, bunun ulaşımını, altyapısını, hepsini bir bütün olarak düşünmemiz, zamanında doğru proje oluşturmamız lazım.
İşte, bugün Bölge Hastanesi´nde yaşadık. Hastane binası bitme aşamasına geldi; altyapısı yok, yolu yok, suyu yok, kanalizasyon hattı yok, yağmur hattı yok. Ben teşekkür ediyorum arkadaşlarıma. Gece gündüz çalıştılar ve şuanda oradaki sorunları çözmek için çalıştılar ki, orada mülkiyet problemi var. Siz vatandaşın, tarlasından, arsasından direk boruda götüremiyorsunuz, yol da yapamıyorsunuz, kanalizasyon da yapamıyorsunuz. Ve bu kadar süre içerisinde bunları çözmek kolay değil. O yüzden bizim önce planlamayı doğru yapmamız gerekiyor. O nedenle burada altyapısını da, ulaşımını da, gelecekte orada çalışacak küçük esnafımızın karşılaşacağı sorunları, ürettiği ürünleri pazara nasıl sunacağını, iç ve dış pazara nasıl aktaracağını, her birini planlıyoruz ve ortak akılla bu işi yürütüyoruz. Ticaret Odası Başkanımıza gerçekten teşekkür ediyorum. Bu projeye hep birlikte, elimizi değil gövdemizi koyduğumuzu görüyorum. Esnaf Odalarımıza teşekkür ediyorum. Özellikle Valimize teşekkür etmek istiyorum. Bizim önümüzü açan bir yaklaşım sergiledikleri için. Gerçekten Özel İdare Genel Sekreterimizle bu şehirde çalışıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bunlar çok önemli şeyler. Bir şehirde kurumlar birbirinin önünü açan anlayışla çalışıyorsa emin olun o paradan daha kıymetlidir. Bana Özel İdare 10 milyon para versin belki bu kadar katkı sağlamayabilir. Böyle bakmamız lazım. Enerjilerimizi birbirimizi yıpratmak, zayıflatmak için değil birbirimizi teşvik etmek için kullanmamız lazım.?
SERT SÖZLERLE ELEŞTİRDİ
Sivas´a yapılan yatırımları bazı kişilerin istemediğini savunan Başkan Aydın, isim vermeden bu kişileri sert sözlerle eleştirdi. ?Kimse yaptığı yatırımı, hizmeti mezara götürmüyor? diyen Aydın, ?Kendi çocuğunuza kalacak bir hizmeti yapana önce herkesin teşekkür etmesi lazım.? Dedi.
Aydın, şu ifadeleri kullandı:
?Seyfebeli Sanayi Sitesi Sivas´ın geleceğine ciddi anlamda ışık tutacak bir proje. Eğer Sivaslılar olarak önce biz kendimize inanmaz ve güvenmezsek emin olun bizi arzu ettiğimiz yere taşıyacak başka bir güç yoktur. Biz inanacağız. Sivas insanının maalesef özgüveni kaybolmuş, biz bunu kazandırmaya çalışıyoruz. Evet, bugün Sivas´ta bir iş adamı, yanımda olduğu için söylemiyorum; AVM yapıyorsa bu Sivaslıları mutlu etmeli. Ama ben bakıyorum, içimizde her alanda olduğu gibi çürükler var. Birileri çıkıyor bu memlekete bir kuruşluk katkısı olmamış, bir sürü iftira ve yalanla insanları toplum nezdinde küçültmeye çalışıyor. Bunlar toplum düşmanı, insanlık düşmanı, sizlerin torunlarının düşmanıdır. Bu şehre yatırım yapılsın, hizmet yapılsın. Ne yatırımı yapan yatırımı sırtında alıp mezara götürüyor, ne de hizmet yapan valisi, belediye, başkanı, milletvekili, bakanı yaptıklarını alıp mezarlığa götürüyor. Bu şehre kazandırılan, bu ülkeye kazandırılan bizlerden sonraki nesillere kalıyor. Kendi çocuğunuza kalacak bir hizmeti yapana önce herkesin teşekkür etmesi lazım.?
?SİVAS´I BİRLİKTE BÜYÜTECEĞİZ?
Sivas´ı yine Sivaslıların, el birliği ile büyüteceğini belirten Başkan Aydın, ?Sivas´ta şu olmaz, bu olmaz´ gibi söylem ve düşüncelerin vizyon ve özgüven eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.
Aydın; ?Sivas´ı hiçbir sihirli el gelip büyütemez, biz sizlerle büyüteceğiz. İşte Seyfebeli Küçük Sanayi Sitesi, bu mantıkla, bu anlayışla planlanmış bir projedir. Bu proje belki toplamda 10-15 yılda hayata geçecek bir projedir. Allah razı olsun belki Sivas halkının bize çok güvenmesinden kaynaklanıyor, hangi projeyi akşam dile getirsem sabah, ?proje ne aşamada´ diye soruyorlar. Biz, bu projelerin her birini bu şehre kazandırmanın mücadelesini yapıyor ve buna inanıyoruz. ?Sivas´ta sanayi olmaz´ düşüncesi tamamen özgüven eksikliğidir. ?Sivas´ta turizm olmaz´ düşüncesi tamamen vizyon eksikliğidir. Sivas´ta tarım da, hayvancılık da, sanayi de, turizm de olur. Bugün belki hayal edemediğimiz düşünemediğimiz birçok şey olur. Biz önce kendimize güveneceğiz. Ben Sivas´ın açık olduğuna inanıyorum. Sivas´ta iki şey önemli, bizleri, yatırımcıları cesaretlendirecek. Hızlı trenin, batı-doğu bağlantısının buradan geçmesi çok önemli, Karadeniz, Akdeniz yolu çok önemli? Bundan sonrası bize düşüyor.?
?KOOPERATİF KURDUK?
Başkan Aydın, Seyfebeli Küçük Sanayi Sitesi için Sivas´ta bazı STK ve kurumların ortaklığında bir kooperatif de kurulduğunu belirtti. Kooperatif için Sivas Belediyesi bünyesinde bir büro oluşturulacağını belirten Aydın, Seyfebeli Küçük Sanayi Sitesi projesinin ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile oluşturulacağını söyledi.
Aydın, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
?Burada biz Ticaret Odamız ile Esnaf Odaları Birlik Başkanlığımızla bir kooperatif kurduk. Sivas Seyfebeli Sanayi Sitesi ve Ticaret Merkezi Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi kurduk. Resmen adı bu? Denetim olarak Özel İdaremiz var, Özel İdaremizin seçilmiş başkanı var, yine Borsa Başkanımız var. Yani Esnafı, şehri en üst düzeyde temsil edecek bir yapı kurduk. Herkes eğer doğru bakarsa kendini orada görür. Ama eğer bakması gereken yere değil de başka yere bakarsa ona da yapacak bir şey yok. Bizim kooperatifimize üye olacak kişilerin standartlarını belirleyeceğiz. Kesinlikle esnaf olacak, bu işi yapanlar olacak. Onun dışındakiler kesinlikle üye olmayacak, onların kriterlerini zaman içerisinde belirleyeceğiz. Belediyemizin uygun bir yerinde kooperatif için bir yer tahsis edeceğiz. Oraya bir tane tamamen bu işten sorumlu arkadaşımızı görevlendireceğiz ve kooperatife üye olmak isteyenler artık müracaatlarını yapacaklar. Hangi alanda iş yapıyorlarsa onları belirtecekler ve biz gelen taleplere göre bu çalışmaları hızlı bir şekilde devam ettireceğiz. Buranın projenin yapılması önemli bir aşama. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız projeyi finansman noktasında üstlendiler. O konuda bakanlığımızla birlikte çalışmalarımız yürüyor. Taleplere göre ilgili alanların tespiti yapılacak ve en kısa zamanda yeni küçük sanayi sitemizde inşaat ve altyapı faaliyetleri başlatılacak.?
?PROJE, GELECEĞE
BÜYÜK KATKI SUNACAK?
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurumu Başkanı Osman Yıldırım, Seyfebeli mevkiinde yapılması planlanan yeni sanayi sitesi projesinin Sivas´ın geleceğine önemli ölçüde katkı sunacak bir proje olduğunu belirtti.
Gelişmiş ülkelere ve gelişmiş şehirlere bakıldığında, bir hedefi ve planı olan ülkeler ve şehirlerin geliştiğinin altını çizen TSO Başkanı Yıldırım, ?Yani bizlerin yapılan bu işleri doğru yapmamız lazım ve planlarken 50 yıl-100 yıl olarak planlamamız lazım. Bu bağlamda baktığımızda bugünkü Seyfebeli Sanayi ve Toptancılar Sitesi hemen kısa sürede gerçekleşecek ve tamamlanabilecek bir proje değil. Bu Sivas´ın 50 yılını 100 yılını kucaklayacak ve geleceğe büyük katkı sunacak bir proje. Bu projenin iki tane ayağı var. Bir tanesi ticaretin ve sanayinin gelişmesi?? dedi.
Yıldırım şunları kaydetti:
?Ticaretin ve sanayinin gelişmesi için de önce mekânların ve imkânların o ticaretçiye, tacire, tüccara ve küçük esnafa sunulması lazım. Bu projeyle bu imkânlar sunuluyor. Kinci yağı ise, yaşanılabilir bir şehir olması için de şehrin planlı ve düzenli gelişmesi gerekiyor. Bu vesileyle Sivas´ın içerisindeki tüm problemli alanları ve sanayi sitelerinin hepsi bir yere toplanacak ve bir düzen içerisinde olacak. Eski sanayi sitesi yıllardır problemli olarak duruyor. Bundan sonraki şehirciliğimiz için çok önemli olacağına inandığımız iki köprünün arası olan eğri köprü ile Karşıyaka köprüsünün arası kesinlikle Kızılırmak Projesi´ne dahil olacağı için o sanayi sitelerinin de artık taşınması gerekiyor. Bir önemli olay daha var. Şehrin doğusu ve Kuzey Çevre yolu da buradan geçecek. Yani hem şehircilik açısından güzel bir proje, hem de ticaret açısından güzel bir proje? Böyle güzel ve verimli projelerin, geleceğimiz için önem arz eden bu projelerin hayata geçirilmesi için ?Ben yaptım o oldu´ olmaması gerekir. Bu kararların birlik ve beraberlik içerisinde verilmesi lazım. Ben Sivas Belediyemizin göreve geldiğinden bugüne Sivas´ı ilgilendiren her projede bizlerin görüşünü alarak, katılımcı kararlar verdiği için kendilerine de teşekkür ediyorum. Durum öyle olanca ortaya böyle güzel projeler çıkıyor. Yine Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Salih Ayhan ve İl Genel Meclis Başkanımız Sedat Özata bizim denetim üyelerimiz. Onlara da teşekkür ediyoruz. Sonuçta biz Sivas´a hep beraber bir kooperatif kurduk. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ve Belediye Başkanlığımızın Başkanlığı´nda bunu ileriki günlerde de gerek tek tek açıklayacağız. Teklifler alacağız. Kim ne kadar ne istiyor? Bunları planlayıp, kamu gücünü de arkamıza alarak, Belediyemizin de elini taşın altına koymasıyla beraber şehrimizin büyük bir sorununu çözmüş olacağız. Ben şimdiden emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu projenin şehrimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.?
?PROJE, OSB´NİN ALT
YAPISINI OLUŞTURACAK?
Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) Başkan vekili Ali Kılıç ise konuşmasında yeni küçük sanayi sitesi projesinin Organize Sanayi Bölgesi´nin alt yapısını oluşturacağını kaydetti.
Seyfebeli Sanayi Küçük Sanayi Sitesi projesinin harika bir proje olduğuna değinen Kılıç, ?Ben bu projede tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Bu projede Belediye Başkanımız Sami Aydın´ın büyük emeği var, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Osman Yıldırım´ın büyük emeği var. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak bizde bu projeye ortağız. Eğer şehrimizin kalkınmasını istiyorsak, bu tür projelere ihtiyacımız var. Çünkü küçük esnaf ve sanatkâr, büyüyecek ki Organize Sanayi Bölgesine geçsin, daha da büyüsün. Onlar büyüdükçe de şehrimiz büyüyecek. Şimdi gördük ki Organize Sanayi Bölgesine çok yakınız? dedi.
Bu projenin Organize Sanayi´nin alt yapısını oluşturacağını ifade eden Kılıç, ?Esnaf ve sanatkârımız orada başarılı olursa Organize Sanayi´ye geçecek. Aynı meslek gruplarının bir alanda olması da çok güzel olmuş. Bu sayede rekabet olacak, rekabet de beraberinde büyümeyi getirecek. Sonuç olarak hem esnaflarımız, hem de Sivas´ımız karlı çıkacak. Şuan ki durumda 4 Eylül Sanayi Sitesi ihtiyacı karşılıyor gibi görünüyor olsa da, uzun vadeli düşündüğümüzde kesinlikle böyle bir projeye ihtiyacımız var. Bizim buradaki tek endişemiz şu. İlimizdeki küçük esnaf ve sanatkârlar gerçekten sıkıntılı bir süreçte. Yıllar önce bazı kooperatifler kurulduğunda esnafımızın gücü yetmeyince dışarıdan gelenler ve parası olanlar buralardan dükkânlar almışlardı. Sonuç olarak bizim esnafımız burada yine kiracı olmuşlardı. Yeni projedeki fiyatlar daha belirlenmemiştir her halde ama bu dükkânlar bizim esnaf ve sanatkârımızın alabileceği fiyatlarda olursa, onlara ödeme kolaylığı olursa esnaf ve sanatkârımız için çok iyi olur. Böylelikle de ilimizle beraber ülkemizde kalkınmış olur. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak biz de bu projeyi destekliyoruz. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Allah hayırlı uğurlu etsin? dedi.