Vali Salih Ayhan, Gardaşlık Festivali'ni, Türkiye genelinde yaşanan orman yangınları ve can kayıpları nedeniyle iptal ettiklerini belirtti.
Vali Salih Ayhan, tarihi valilik binasında düzenlenen basın toplantısında, 5-8 Ağustos'ta yapılması planlanan Gardaşlık Festivali'ni, Akdeniz ve Ege başta olmak üzere Türkiye genelinde yaşanan orman yangınları ve can kayıpları nedeniyle iptal ettiklerini belirtti.
"Gardaşlık" kavramının toplumsal sorumluluk anlamına geldiğini vurgulayan Vali Ayhan, şöyle konuştu: "Bugünlerde ülke olarak orman yangınlarıyla büyük bir mücadele vermekteyiz. Maalesef yüreğimiz yanıyor ve bunu da üzüntüyle takip etmekteyiz. Belediyemizin ve diğer kurumlarımızın birçok aracı da o bölgelere gönderildi. Tabi Türkiye'mizin birçok yerinde yaşanan bu felaketi göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yaptık ve önümüzdeki günlerde yapmayı düşündüğümüz Gardaşlık Festivali'ni bu yıl yapmama yönünde karar aldık. Yangın bölgelerinde bu tür sıkıntılar varken bizim de burada o bölgelere destek vermemiz gerekiyor. Hemşehrilerimizce ‘5 Ağustos Dünya Sivaslılar Günü’ olarak kabul gören günde ‘Gardaşlık Festivali’ olarak planladığımız etkinlerin yerine bu yıl sosyal medya mecralarında bir araya geleceğiz."
Her yıl Sivas'ta 4 milyon fidan diktiklerini anımsatan Vali Ayhan, bu yıl söz konusu yangınlara dikkati çekmek amacıyla 1 milyon fidanı daha toprakla buluşturacaklarını dile getirerek "Ayrıca sponsorlarımız ile yapılan istişareler sonucunda festival için toplanan kaynağın tamamı, bu bölgede, Antalya, Adana, Muğla ve Mersin'deki yangınlar için Orman Genel Müdürlüğümüzün oluşturacağı fona aktarılacak. Bu fondan karşılanacak 100 bin fidan da bu sayede, yanan bölgelerin yeniden ağaçlandırılması için toprakla buluşturulacak" dedi.
Ayhan; “Özellikle bizim kuzey bölgemizde, Koyulhisar’da, batı taraflarında, güney taraflarında ormanlarımızla ilgili emniyetimiz, jandarmamız Orman İşletme Müdürlüğümüzle birlikte çok hassasiyetle takip ediliyor. Günlük drone uçurarak bölgeleri tarıyoruz. Hamd olsun bizim şimdilik bir sıkıntımız yok. Yanan bölgelerde tabi ki bilemiyorum ama adli ve idari soruşturmalar elbette vardır çok yüksek ihtimalle bir sabotaj olduğu çok aşikardır. Bunun için de çok ciddi bir teyakkuzda olduğumuzu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin de yangınlar nedeniyle bu seneki festivali ‘gardaşlık’ kültürüne yakışacak bir kararla iptal ettiklerini belirterek, belediyenin tüm imkânları ile yangın bölgelerinde seferber olduğunu aktardı.
Bilgin; “Sivaslılar olarak her yıl düzenli olarak kutladığımız ve 2019 yılından itibaren de pandemi şartları oluşmasaydı amatör ruhtan ayrılmadan daha profesyonelce öncelikle ulusal daha sonra uluslararası çapta kutlayacağımız 5 Ağustos Gardaşlık Festivalini bu sene güney sahillerimizdeki ciğerlerimizi yakan orman yangınlarımız sebebiyle gardaşlık kültürüne uygun olarak iptal ettik. İnşallah ülkemiz bu zor süreci de atlatacak. Devletimiz tüm imkanları ile birlikte sahada yangınla mücadele ediyor. Bizde AFAD İl Müdürlüğümüzle birlikte talep edilen araçları Manavgat’a gönderdik. Orman Bakanlığı ve Orman İşletme Müdürlüğü ile irtibatta olarak AK Partili Belediyeler olarak başlattığımız kampanya çerçevesinde inşallah bu noktada bizde belediye olarak destek olacağız” dedi.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken ile Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal da acıyı birlikte paylaştıklarını belirterek, şehrin tüm iş insanları ve esnafları ile bölge halkının yanında olduklarını vurguladı.
Düzenlenen toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, Orman İşletme Müdürü Sefa Duman, Buruciye AŞ Müdürü Mustafa Altun, Kültür AŞ Genel Koordinatörü Adem Kehci katıldı. /SULTAN ŞEHİR/