?Fırsatı elimizden kaçırmayalım?

_TCDD ve TÜDEMSAŞ´a ait lojmanların satışa çıkarılarak ticari işletmelerin faaliyet göstereceği bir bölgeye çevrilmesi kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Demiryol-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Murat Kütük, hızlı trenin gelişiyle

GÜNDEM 25.04.2018 05:39:04 5210 0
?Fırsatı elimizden kaçırmayalım?

?Fırsatı elimizden kaçırmayalım?

_TCDD ve TÜDEMSAŞ´a ait lojmanların satışa çıkarılarak ticari işletmelerin faaliyet göstereceği bir bölgeye çevrilmesi kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Demiryol-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Murat Kütük, hızlı trenin gelişiyle birlikte bu alanların daha verimli bir şekilde kullanılabileceğini ifade etti.

_Kütük, ?Hızlı trenin gelişiyle birlikte gar ve  etrafı gelişecektir. Teknik imkanlar söz konusu olacaktır. Yükte de, yolcuda da kavşak noktasındayız. Oralara daha önemli kurumsal ihtiyaçlar da doğabilir. Bundan dolayı oraları konutlarla doldurup bu fırsatı elimizden kaçırmamalı, Sivas´ın dünyaya açılan kapısının demiryolları olacağını görmeliyiz. Bunu yok saymamalıyız. Kısa projelerle uzun projeyi iptal etmemeliyiz? dedi.  

/resimler/2018-4/25/0541415894164.jpg

Naci YILDIZ/ÖZEL HABER

Vali Davut Gül, TCDD ve TÜDEMSAŞ´a ait lojmanların satışa çıkarılarak ticari işletmelerin faaliyet göstereceği bir alana  dönüştürüleceğini ifade etmişti. Gül´ün açıklamasının ardından konuya ilişkin gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan Demiryol-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Murat Kütük, kararın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Bahsi geçen bölgelerin ticari işletmeye açılması halinde iş adamlarının daha çok para kazanma hırsıyla ticari işletmeye açılan alanların artırılmasını talep edeceğini belirten  Kütük, önemli uyarılarda bulundu.

Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Kütük, ?Daha önce yayımlanan KHK´larda kamu arazilerinin, kamu lojmanlarının hazineye katılması ile ilgili yasa çıkmıştı. Lojmanların satışı konusunun çıkma sebebi de budur. Lojman gibi konutlarda öncelik içerisinde oturan şahıslarındır. İhale sürecinde onların önceliği vardır. Fakat gördüğümüz odur ki buranın satışında içerisinde oturanların bir hak elde edemeyeceği çünkü araziye büyük firmaların gireceği, TÜDEMSAŞ´ın ve büyük firmaların etrafını çevireceği, yasanın amacına uygun bir şekilde icra edilemeyeceğidir? dedi.

?SİVAS, KAVŞAK NOKTASINDA?

Demiryolları´nın yatırım konusunda ciddi çalışmalar yaptığını dile getiren Kütük, ?Burada Sivas da önemli bir pay sahibidir. Demiryollarındaki serbestleşme yasasından dolayı günümüzde özel şirketlerin de rekabeti artırma adına yolcu ve yük taşımasında  bu alanda çalışacağı gözlemlenmektedir. Sivas da bir kavşak noktasında bulunmaktadır. Avrupa´da, Türkiye´de ve Balkanlarda sayılı bir ağır sanayi kuruluşu olan TÜDEMSAŞ´ı da içerisinde barındıran Sivas, 4-5 yan sektörün de açılmasıyla birlikte bir iş ve ekmek kapısı olacaktır? diye konuştu.

?DERDİMİZ ÜZÜM YEMEK OLMALI?

Demiryol-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Kütük,  konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Bunu bugünden planlamak, buna uygun çalışmak lazım. Çünkü hiç yadsınamayacak çok önemli yatırımlar buraya gelecek. Vagon tipleri çoğalıyor. Özel sektörün tüm vagon ihtiyacı buradan karşılanacak ama bugün buralar satılır, küçülmeye başlarsa buraları alan müteahhitler ya da iş adamları daha sonra bu arazilerin yetmediği konusunda ?Şurayı da alalım, burayı da alalım´ derler. Bunun da Sivas´a faydası olmaz. Elimizdeki imkanı kaçırırız. Bizler burayı küçültürsek her zaman şikayet ettiğimiz gibi Sivas küçülür, Kayseri ya da başka iller büyür. Şehrimizin yöneticilerinin, değerli milletvekillerinin,  Sayın Bakanımızın bu konuyu masalarına yatırıp, konunun taraflarıyla görüşerek doğruyu bulmaları gerekmektedir. Derdimiz üzüm yemek olmalıdır. Burada da üzümü yiyecek olan Sivas´tır, Sivaslıdır. Çok önemli bir dönemeçteyiz.?

/resimler/2018-4/25/0542331520632.jpg

?TÜDEMSAŞ VE ETRAFI

GERÇEK KİMLİĞİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ?

Şehrin yayılması adına cazibe merkezlerinin bir noktada toplanmaması gerektiği görüşünü savunan Kütük, ?Şehrin yayılması adına bu tip merkezler şehrin muhtelif  yerlerinde yer almalıdır. Bugün insanlarımızın Hükümet Meydanı´na sıkıştığı söylenmektedir. Şehrin nüfusu 300 bin. Biraz daha caddeyi uzatma mantığı ile 300 bin kişiyi caddeye yığacak halimiz yoktur. Kaldı ki buralarda önemli imar değişiklikleri yapılacak. Burayı alan kişiler para kazanmak için iş merkezi gibi yerler yapmak isteyeceklerdir. Daha sonra ?Bu iş merkezlerinin etrafını da alalım´ diyeceklerdir. Örnekleri de vardır. Geçtiğimiz yıllarda Ticaret Odası demiryolu arazisini almıştır. Şehrin kültür sitesi başka bir yere yapılabilirdi ama o da demiryolu arazisini almıştır. Demiryolu hastanesinin yan tarafındaki araziler de elden çıkmış, küçülmüştür. Demiryolu Hastanesi şu an atıl bir durumdadır, alınmıştır. Hiçbirinin şehre faydası olmamıştır ama ne hikmetse şehirle ilgili bir şey yapma söz konusu olduğunda hemen demiryolu arazileri akla gelmektedir. Aşağı yukarı 80 yıldır bu şehre hizmet eden ve şimdi bir ivme yakalayan, şehrin işsizliğini azaltma, şehrin sanayisine katkı sağlama aşamasında olan TÜDEMSAŞ ve etrafı gerçek kimliğine dönüştürülmeli, şehrin büyümesine katkı sağlayacak imkan varken daraltılmamalıdır. Değerli yöneticilerden bu konuda tekrar düşünmelerini, önceliğimizin Sivas olmasını rica ediyorum.?

Hızlı trene vurgu yapan Kütük, ?Hızlı trenin gelişiyle birlikte gar bölgesinin etrafı gelişecektir. Teknik imkanlar söz konusu olacaktır. Yükte de, yolcuda da kavşak noktasındayız. Oralara daha önemli kurumsal ihtiyaçlar da doğabilir. Bundan dolayı oraları konutlarla doldurup bu fırsatı elimizden kaçırmamalı, Sivas´ın dünyaya açılan kapısının demiryolları olacağını görmeliyiz. Bunu yok saymamalıyız. Kısa projelerle uzun projeyi iptal etmemeliyiz? açıklamasında bulundu.