Fimar´dan Kangal´a krom zenginleştirme tesisi

Fimar Mermer, ilimize değer katmaya devam ediyor. Mermer işletmeciliğinin yanında Türkiye´nin birçok ilinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Fimar Mermer, Kangal Yellice köyü sınırları içerisinde bulunan bir alana krom zenginleştirme tesisi kurmak iç

EKONOMİ 27.08.2017 07:12:53 5550 0
Fimar´dan Kangal´a krom zenginleştirme tesisi

Fimar´dan Kangal´a krom zenginleştirme tesisi

Fimar Mermer, ilimize değer katmaya devam ediyor. Mermer işletmeciliğinin yanında Türkiye´nin birçok ilinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Fimar Mermer, Kangal Yellice köyü sınırları içerisinde bulunan bir alana krom zenginleştirme tesisi kurmak için çalışmalara başladı. İlçeye değer katacak olan yatırımın gelecek yıl hizmete alınması bekleniyor

Mehmet Emmioğlu, İbrahim Emmioğlu ve Ahmet Emmioğlu kardeşler tarafından 1986 yılında Sivas´ta kurulan Fimar Mermer çıtasını her geçen yıl yükseltiyor. İl ekonomisine katkı sunan Fimar Mermer; Sivas´ın yanı sıra ülkenin değişik bölgelerinde faaliyete geçirdiği diğer yatırımlarla istihdama ciddi derecede katkı sunuyor.

Fimar Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Emmioğlu, şu anki yatırımları ve geleceğe dönük projelerine ilişkin gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu.

1986´DA KURULDU

Emmioğlu, ?Fimar Mermer, 1986 yılında atölyecilik faaliyetiyle aile şirketi olarak kuruldu. Daha sonraki yıllarda yapılan girişimlerle, atölyecilik sisteminden fabrikalaşma ve ocak işletmeciliği sistemine taşındı.  İlk fabrika sistemine geçiş olarak faaliyete başlayan Sivas Fimar Mermer fabrikası oldu.  Bunu takip eden ocak işletmeciliği girişimi Amasya ilinde başladı  ve burada çıkan mermerin değerli bir maden olması Fimar´ın Türkiye ve yurtdışı pazarında hızla büyümesine katkı sağladı.  Oluşan bu pazardaki payını büyütmeyi hedefleyen Fimar daha sonra Amasya´da ve Türkiye genelinde ilkler arasına giren Fimar Mermer Amasya fabrikasını kurdu.  Pazardaki yelpazesini genişletmek için yeni sahalar arayışı sonucunda Türkiye ve yurtdışı pazarlarında boy gösteren Karaman ilinde çıkan Diana Rose ve Mersin ili Erdemli ilçesinde bulunan Cremera taşını gün yüzüne çıkarttı? dedi.

TERMAL OTEL, BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Amasya´daki yatırımları arasında petrol istasyonlarının da olduğunu ifade eden Emmioğlu, ?Amasya´da bulunan bir çiftliği satın alarak hayvancılık sektörüne girdik. Şu an orada 3 binin üzerinde hayvanımız var. Burada süt mandıracılığı ve besicilik yapıyoruz. Sütün devamı niteliğinde 2012 yılında oranın bir firması olan Bakraç firmasını kendi bünyemize devraldık. Ürettiğimiz sütleri o firmada işliyoruz. Peynir, tereyağı, ayran, yoğurt üretiyoruz. Bunu da İç Anadolu Bölgesi´nde bulunan illere dağıtıyoruz. Öte yandan Amasya Terziköy´de İl Özel İdaresi tarafından işletilen termal bir kaplıca var. Adı, Terziköy Kaplıcaları olarak geçiyor. Biz Özel İdare ile bir protokol imzaladık.  29 yıl boyunca orada bir tesis kurup işletme hakkını devralmış olduk. Oraya muhafazakar gruba hitap eden 5 yıldızlı bir tesis kurduk. Bu tesiste termal su hak ettiği bir şekilde insanların hizmetine sunuluyor. Amasya´da aynı ayarda olmayan bir otel kurduk. Gitgide de oranın tanınırlığı artıyor. Talep edilen bir otel olmaya başladı. Her sene daha fazla kendini tanıtıyor? diye konuştu.

?SİLİFKE´DE MERMER FABRİKASI AÇTIK?

Faaliyet gösterdikleri ana sektörün mermer üzerine olduğunun altını çizen Emmioğlu, ?Silifke´de bir mermer fabrikası açtık. Bundan önce Mersin Erdemli ve Karaman Ayrancı bölgesinde açmış olduğumuz 2 tane daha mermer sahamız vardı.  Ocağa yakın olsun diye Silifke bölgesindeki organize sanayi bölgesine  mermer fabrikası açtık. Yaklaşık 20 bin m2 kapalı alana sahip. Faal bir şekilde devam ediyor. Şu an için 3 tane aktif şekilde çalışan mermer fabrikamız var. Onun haricinde petrol istasyonlarımız var.  Tarım ve hayvancılık ile kaplıca ve otelcilik alanındaki faaliyetlerimiz de bulunuyor? şeklinde konuştu.

YELLİCE´YE İSTİHDAM OLACAK

Kangal Yellice köyü sınırları içerisinde bulunan bir alana krom zenginleştirme tesisi kurmak için inşaat çalışmalarına başladıklarını aktaran Emmioğlu, ?Biz sahadan çıkarmış olduğumuz ham kromu tesisimizde değerlendireceğiz, zenginleştireceğiz. Tenör oranını yükseltip ihraç etmeyi planlıyoruz.  Tesisin yapımı devam ediyor. Nasip olursa yıl sonunda birkaç deneme üretimi olur ama malum Sivas kış memleketi, ve o yüksek kesimlere kış daha çabuk geliyor. Muhtemelen seneye faaliyete geçer diye planlamaktayız. Oralarda krom işleyen firmalar var. Allah oraya öyle bir özellik vermiş. Özellikle yüksek kesimlerde bulunan araziler tarım açısından verimli değil ama metal anlamında gayet zengin. Yaklaşık bin beşyüz m2´nin üzerinde bir tesis olacak. 144 masalı bir tesis olacak. Krom anlamında son teknoloji ile donatılacak. Amacımız krom kaybını en aza indirmek, tesise giren kromdan en fazla verimi almak. Bu nedenle son sistem teknolojiye sahip bir fabrika olacak. İnşaatı yapılıyor, makine malzeme siparişlerini de verdik. Bir kısmı da geldi. Yaklaşık 60-80 kişi arasında istihdam yapmayı düşünüyoruz? açıklamasında bulundu.

FİMAR, BİN 400 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Diğer taraftan İstanbul ve İzmir´de müteahhitlik üzerine birtakım çalışmalar yürüttüklerini de kaydeden Emmioğlu, Fimar mermer şirketinin ülke genelinde bulunan tüm tesislerinde  yaklaşık bin 500 kişinin çalıştığını sözlerine ekledi.