ESNAF BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

ESNAF BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Sivas’ta, 28. Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı, coşkuyla kutlandı.

ESNAF BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Sivas’ta, 28. Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı, coşkuyla kutlandı.

SESOB Başkanı Beşir Köksal; “Ahilik Anadolu’da geliştirilip biçimlendirilen, Türk kültürünün iş hayatına yansıyan Esnaf ve Sanatkârın yetiştirilme, çalışma biçimine yönelik ilkelerin yüzyıllar öncesinden gelen anlayışı içinde yer alan ‘Gözü, gönlü ve kalbi tok olmak’ düşüncesiyle, ‘Kendin muhtaç iken bile başkasına verecek kadar cömert ol’ ilkesinin kurumsallaşmış bir meslek teşkilatıdır.”

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın; “Ahilik sistemi, insanı sıfırdan alan, çırak olarak alıp onu adeta her alanda yoğuran, yontan ve neticede hangi esnaflığı benimsemişse o konuda gerçek anlamda uzman olarak yetiştiren, bütün insani ve inanç değerlerini de bünyesinde toplayan bir sistemler manzumesidir. Bu sistemi bize armağan ettikleri için ecdadımıza teşekkür ediyoruz.”

Sivas’ta, 14-15 Mayıs Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Program Arap Şeyh Caddesi üzerindeki Ahi Emir Ahmet türbesinde düzenlenen törenle başladı.

Türbe önünde İl Müftü Yardımcısı Mehmet Şahin tarafından okunan duanın ardından Sivas Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde Atatürk Caddesi üzerinden Kongre Binası bahçesine kadar kortej yürüyüşü düzenlendi. Kortej yürüyüşü sırasında çevredeki vatandaşlar mehter ekibine büyük ilgi gösterdi.

Kortej yürüyüşünün ardından Kongre Binası bahçesinde tören programı gerçekleştirildi. Programa, AK Parti Sivas Milletvekili Av. Hilmi Bilgin, Vali Vekili Ömer Kalaylı, Belediye Başkanı Sami Aydın, CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Okçin Akşit, Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odası (SESOB) Başkanı Beşir Köksal, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Yüksel Demirgil ve il protokolünün önde gelen isimleri katıldı.  Saygı Duruşu ve Mehter Takımı eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda daha sonra Mehter Takımı, mini bir konser verdi.

“AHİLİK MİRASINA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Mehteran konserinin ardından konuşan SESOB Başkanı Beşir Köksal, Ahiliğin önemine değindi. Köksal, “Ahilik, Türklerin İslamiyet’teki topluluk halinde kabul ettikleri yıllarda, Türk örf ve adetleri ile İslam inancını kaynaştırmak amacıyla geliştirilen bir düşünce sistemi ve yaşama tarzı olarak tanımlanabilir. Bu düşünceyi ve yaşama tarzını benimseyenlere de ‘Ahi’ denilmektedir. Ahi birlikleri ise Ahiler tarafından kurulup geliştirilen bir sivil toplum teşkilatıdır.” Dedi.

Ahiliğin, ekonomik faaliyette bulunan dayanışmayı, işbirliğini, iyi işler yapmayı, iş ahlakına sahip çıkmayı ön planda tutarak toplumsal dayanışma ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için çaba gösteren bir esnaf kuruluşu olduğunu belirten Köksal, Anadolu medeniyetlerinin bıraktığı bu mirasa sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Köksal; “Ahilik Anadolu’da geliştirilip biçimlendirilen, Türk kültürünün iş hayatına yansıyan Esnaf ve Sanatkârın yetiştirilme, çalışma biçimine yönelik ilkelerin yüzyıllar öncesinden gelen anlayışı içinde yer alan ‘Gözü, gönlü ve kalbi tok olmak’ düşüncesiyle, ‘Kendin muhtaç iken bile başkasına verecek kadar cömert ol’ ilkesinin kurumsallaşmış bir meslek teşkilatıdır. 7 Asır Evvel Anadolu medeniyetlerinin bizlere bıraktığı en önemli miraslardan birisi Ahilik felsefesidir. Bizler bu değerli mirası asırların şartlarına uygun ve daha da güçlendirerek yüceltmişsek ne mutlu bizlere, yok aksine ihmallerle zamanı harcamışsak önce manevi bir iflasa sürüklenmişiz demektir.” İfadelerini kullandı.

“AHİLİK SİSTEMİ EĞİTİM MÜFREDATIMIZDA YER ALMALI”

Köksal’ın ardından konuşan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise tüm esnaf ve sanatkârların 28. Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı’nı kutladı.

Ahiliğin bütün insani ve inanç değerlerini bünyesinde toplayan önemli bir sistemler manzumesi olduğunu belirten Başkan Aydın, bu sistemin bütün odaların, meslek okullarının ve eğitim müfredatının içerisinde yer alması gerektiğini söyledi.

Aydın, şu ifadeleri kullandı:

“Ahilik öyle bir gelenek ki, eğer bugün Ahilik yaşıyor olsaydı Esnaf Odaları Birliği bünyesinde yüz kızartıcı suç işlemiş bir kişi oraya üye olamazdı. Eğer bugün o sistem devam ediyor olsaydı çekini ödeyememiş olan bir kişi oraya üye olamazdı. Ahilik öyle bir sistem ki, hem insanları iyiliğe doğruya teşvik eden hem de işinin ehli olan kişileri o sistemin içerisine alan bir yapı. Gerçekten böyle bir yapının başta meslek odaları olmak üzere, meslek okulları olmak üzere bütün eğitim sistemimizin müfredatında yer alamsı gerektiğini düşünüyorum. Ahilik sistemi, insanı sıfırdan alan, çırak olarak alıp onu adeta her alanda yoğuran, yontan ve neticede hangi esnaflığı benimsemişse o konuda gerçek anlamda uzman olarak yetiştiren, bütün insani ve inanç değerlerini de bünyesinde toplayan bir sistemler manzumesidir. Bu sistemi bize armağan ettikleri için ecdadımıza teşekkür ediyoruz. İnşallah, bu tür program ve etkinliklerle, bu sistemin tekrar ticaretimizde, eğitimimizde ve esnaflık teşkilatımızda yeniden hayat bulmasını temenni ediyorum.” İfadelerini kullandı.

YILIN AHİSİ VE GİRİŞİMCİ ESNAFLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Başkan Aydın’ın konuşmasının ardından Halk Oyunları gösterisi düzenlendi ve ardından SESOB Başkanı Beşir Köksal tarafından Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’a Yılın Ahilik Onur Ödülü takdim edildi. Köksal daha sonra Aydın’a ahilik kaftanını giydi ve plaket takdim etti.

2015 yılın ahisi seçilen İbrahim Argut’a ise kaftanını Vali Vekili Ömer Kalaylı giydirerek, plaket takdim etti. Törende ayrıca mesleğinde başarılı olmuş genç girişimci bay-bayan esnaf ve sanatkârlar da ödüllendirildi. Ahi Esnafı Belge ve Yemin Töreni ile Şed Kuşatma töreni ile devam eden program, İl protokol üyelerinin davetlilere Ahilik Pilavını dağıtılması ile sona erdi.