Tarih: 15.11.2014 06:18

Engelsiz Yurdun Temeli Atıldı

Facebook Twitter Linked-in

Engelsiz Yurdun Temeli Atıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesindeki 2 bin 250 kişi kapasiteli KYK Öğrenci yurdunun temel atma törenine katıldı

Temel atma törenine Bakan Güllüce’nin yanı sıra Sivas Valisi Âlim Barut, AK Parti Sivas Milletvekilleri Hilmi Bilgin, Ali Turan ve Nursuna Memecan, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık ve diğer yetkililer katıldı.

Yapılacak olan yurdun engelsiz bir bina olacağına dikkatleri çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Biraz sonra temelini atacağımız bu yurdun, ülkemize ve gençlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bugün burada 2 bin 250 kapasiteli öğrenci kapasiteli bir yurt açılışı yapıyoruz. Bu yurdun bazı özellikleri var” dedi. Temeli atılan yurdun engelsiz bir yurt olacağını kaydeden Güllüce, “Yani mimaride geç kaldığımız bugüne kadar dikkat etmediğimiz engelli vatandaşlarımızın kullanabilirliklerinin yeterli olmaması bir ülkede yaşıyoruz. Biz bakanlık olarak engelli bina konusunda problem olduğunu düşünüyor ve engelsiz binalar üzerinde çalışma yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Çalışma arkadaşlarımız bu hassasiyetinde dolayı kutluyorum. Yağmur suyu depolanarak buradan sulamada kullanılacak.  Özelikle Kredi Yurtlar Kurumunun yani Gençlik Spor Bakanlığımızın binası, onlar yaptırtıyor. Biz Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak bu işin hizmet sektöründe varız. Yurdumuz hayırlı uğurlu olsun” dedi. Daha sonra yapılacak yurdun müteahhidini kürsüye çağıran Bakan Güllüce, inşaatın 120-130 gün önce bitirilmesi için söz istedi. Firma yetkilisi 2016 yılının Eylül ayının ilk haftası anahtarı teslim etmek üzere söz verdi. Bakan Güllüce’den sonra konuşmalarını yapmak için söz alan Sivas Valisi Alim Barut ise “Öğrencilerimize yönelik yapılan 2 bin 250 kişilik yurdumuzun temel atma törenin bulunmaktan duyduğumuz hazzı belirtmek istiyorum” dedi.

Vali Barut, “Sivas çok sayıda Anadolu Türk beyliğine, Selçuklu Devletine başkentlik yapmış. Osmanlı devletinin en önemli eyaletlerinden biri olmuş. İlimiz Türkiye’nin toprak bakımından en büyük ikinci, yerleşim yeri bakımından ise birinci durumdadır. Yüzölçümü coğrafi konumu, tarih ve kültür bakımında ülkemizin önemli bölgesin arasında yer almaktadır. Sivas’a yapılan ve yapılacak olan eğitimden sağlığa, kültürden spora, altyapıdan ulaşıma her alanda yoluna emin adımlar devam etmektedir. Bugünde bu yurdun yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın da Cumhuriyet Üniversitesi’nin 40 yıllık geçmişi olan bir üniversite olduğuna değinerek, “Yakın zaman kadar barınma cumhuriyet üniversitelerimiz en önemli sorunu olarak gündeme gelmişti. Belediye olarak bu sorunu hissediyorduk. Öğrencilerimiz bize sorunlarını iletiyorlardı ve bizde bu konu üzerinde ciddi görüşmeler yapıyorduk. Son yıllarda hükümetimizin bu alanda çok büyük projeleri gerçekleştirildi” dedi.

Başkan Aydın şunları kaydetti:

“Son birkaç yıl içerisinde yapılanları ve inşaatı başlayanları dikkate aldığımız zaman en az 4 kat civarında bir artış olduğunu görüyoruz ki bu çok ciddi bir oran. Biz üniversite öğrencilerimizi Sivas’ın birer tanıtım elçisi olarak görüyoruz. Yüzde 67 öğrencimiz başka şehirlerden bize misafir olarak geliyorlar. Biz onları burada donanımlı birer birey olarak yetiştirip mümkünse Sivas’ta tutmak istiyoruz. Mümkün değilse gittikleri yerlerde Sivas’ın birer elçileri olmalarını istiyoruz. Bunun için tabi ki bütün sorunlarını burada çözmek bizim asli görevimiz. Baktığımız zaman üniversitemizin hızla büyüdüğünü görüyoruz. 2009 yılında 18 bin olan öğrenci sayımız bugün 49 bin. Dolayısıyla hızlı bir şekilde üniversitemizin potansiyelinin arttığını görüyoruz. Bu konuda başta şuan ki Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ve çok değerli Bakanlarımız ile Milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum. Çünkü bir topluma bir ülkeye yapılacak en önemli yatırım eğitimdir diye düşünüyorum. Her ne kadar çok büyük aşamalar kaydetmiş olsak bile eğitim alanında yapılacak çok işimizin olduğuna inanıyorum. Biz Sivas Belediyesi olarak Sivas’ı bir üniversite kenti yapmayı arzu ediyoruz. Bu projede emeği olan herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık ise “Üniversitemiz 40 yıllık bir geçmişe sahip. 1974 yılında 50 öğrenci ile eğitime başlamış. Bugün çok şükür 16 tane fakülte, 14 meslek yüksekokulu, 5 enstitü, 4 yüksekokul, 1 devlet konservatuarıyla büyük bir gelişmiş bölge üniversitesi haline gelmiş bulunuyoruz. Öğrenci sayımız şuanda 49 bin” dedi.

Üniversite’deki 49 bin öğrencinin yüzde 33’ünün Sivas’tan olduğunu belirten Rektör Kocacık, “Yüzde 67’si Sivas dışından olduğu hesap edilirse, öncelikli sorunlarımızın başında barınma geldiğini hepimiz tahmin edebiliriz. Şuan da mevcut yurtlarımızın kapasitesi 4 bin 100 civarında. Mevcut özel yurtlarımızla beraber 4 bin 500 adet kapasite vardır. Kısa zaman önce bin 400 kişilik vakıf yurt parkı hizmete açtık. Yine şubat ayında bir o kadar kapasiteli vakıf yurdu hizmete açacağız. Ve hizmete açacağımız yurdu Kredi Yurtlar Kurumu işletecek. Bugün 2 bin 250 kişilik yurdun temeline atma mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah bu yurtta bittiğinde, 10 bin kişilik bir kapasiteye ulaşmış olacağız. Tabi 10 bin kişilik kapasite 49 bin öğrencinin yüzde 67’sinin hepsini kapsamıyor. Ama büyük bir rahatlama yaratacağına eminim” şeklinde konuştu.

Eski Ulaştırma Müsteşarı Habip Soluk’a da vermiş olduğu emekten dolayı teşekkür eden Kocacık, “Yurdun üniversitemize, şehrimize, bölgemize hayırlara vesile olmasını diliyorum. Emeği geçen ve geçecek olanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından 2 bin 250 kişi kapasiteli KYK öğrenci yurdunun temeli Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve diğer protokol eşliğinde atıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —