Emekliye 20 müjde
Hükümetin emeklilere yönelik çalışmaları kapsamında, 1 Kasım seçimlerinden sonrasında da iyileştirmeler yapılacağı açıklandı. Buna göre emeklilere yönelik 20 kalemde çalışma başlatılacağı belirtildi. Emekliler ise vaatlerin yerine gelmesini sabırsızlıkla beklediğini vurguladılar.
Hükümet, emeklileri rahatlatmak için 1 Kasım öncesinde yaşama geçirdiği düzenlemeleri seçimden sonra da sürdürecek. Emeklilere yönelik olarak erken emeklilik, intibak, sosyal güvenlik, zam, kesinti, promosyon, çifte emekliliğe destek, ileri yaşlara uygun istihdam başta olmak üzere yaklaşık 20 başlıkta çalışma yapılıyor. Hükümetin emeklilere yönelik çalışmalarından memnun olduklarını belirten emekliler ise bunun gecikmiş bir çalışma olduğunu ve bir an önce hayata geçirilmesi taleplerini dile getirdiler. Hükümetin, 10 milyonu geçen emeklinin refah seviyesini yükseltmek için atacağı adımlar şöyle:
İSTİHDAM OLANAĞI: İleri yaşlarda uygun istihdam olanağı sağlanacak. Uzun çalışma yaşamını destek için alternatif modeller geliştirilecek.
ZAM ALMAYAN KALMAYACAK: 100 liralık zammı almayan emekli kalmayacak. Bağ-Kur ve işçi emeklilerine aylık 100 lira zam yapılarak yıllık bin 200 lira destek sağlanmış olacak. Emeklilere yapılacak zamlarla yaklaşık 5 milyarlık destek verilecek.
PROMOSYONA ÇÖZÜM: Emekliye promosyon görüşmeleri sürerken, kısa süre içinde bankalarla uzlaşma sağlanması hedefleniyor. Emekliler, böylece 13. maaşı da alabilecek.
BES´E DEVLET KATKISI ARTACAK: Bireysel Emeklilik Sistemi´ne devlet katkısı artırılacak. Sisteme otomatik katılım sistemi için çalışma genişletilecek. Hayat sigortalarının uzun süreli olması sağlanacak.
TASARRUF MODELLERİ: Tasarruf eğilimini de güçlendirecek olan tamamlayıcı emeklilik tasarrufları desteklenecek. Sosyal güvenlik ve prim ödeme bilinci artırılacak.
ÇİFTE EMEKLİLİĞE DESTEK: Emekli aylığından şikâyet edenlere çifte emeklilik için destek verilecek.
SAĞLIKLI YAŞLANMA: Aktif ve sağlıklı yaşlanma olanakları geliştirilecek. Emeklilik hizmetleri etkinleştirilecek, yaşam kaliteleri yükseltilecek. Sağlık yardımlarının kapsamı genişletilecek. Yaşam kalitelerinin yükseltilmesi sağlanacak.
YAŞAM BOYU ÖĞRENİM: Emeklinin yaşam boyu öğrenim programına erişimi kolaylaşacak.
RANDEVULAR KOLAYLAŞACAK: SGK´ya erişim kolaylaşacak. E-randevu projesiyle randevu sistemi etkin ve kolay hale gelecek.
GELİR SEVİYESİ YÜKSELECEK: Düşük düzeyde maaş alanların gelir seviyesinin yükselmesi için yeni tedbirler alınacak.
EMEKLİYE TAKSİTLE EV: Toplu Konut İdaresi emeklileri de ev sahibi yapacak. Emekliler 250 lira taksitle ev sahibi olabilecek.
65 YAŞ AYLIĞI ALANLAR: Emeklilere seyyanen yapılan 100 liralık zammın yanı sıra, 65 yaş aylığı alanların 145 lira olan aylığı da 200 liraya yükseliyor. İmkânlar arttıkça emeklilere destek daha da artacak.
İKRAMİYEDE 30 YIL SINIRI: Toplu sözleşme masasına gelen emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırının kalkmasına yönelik talep de değerlendiriliyor.
SAĞLIK HİZMETLERİ: Sağlık hizmetleri, harcamalarında sürdürülebilirlik dikkate alınarak ilaç-tedavi harcamaları daha kalıcı hale getirilecek. Özel sağlık sigortalarının geliştirilmesi sağlanacak.
EVDE BAKIM DESTEĞİ: Evde bakım hizmetleri sosyal hizmeti de kapsayacak şekilde yeniden şekillenecek. Yaşlılar ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla yer alacak.
YENİ EMEKLİLİK MODELLERİ: Emeklilik modelleri ile ilgili talepler dikkate alınarak, yeni seçenekler sunulacak.
YÜZDE 317 ARTTI: En düşük SSK emekli aylığı yüzde 317 artarak, bin 72 liraya yükseldi ve reel olarak yüzde 46 arttı. Emekli aylığı reel olarak, memurlarda yüzde 23, işçilerde yüzde 43, Bağ-Kur´lu esnafta yüzde 100, çiftçilerde yüzde 238 oranında artış gösterdi. Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı kademeli olarak yükseltildi, maaş hesaplamasında kullanılan parametreler değişti.
PRİME TAKILANLAR: Yaşı doldurduğu halde geçim prim günü şartına takılanlara formül bulunacak. Prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayan yaklaşık 100 bin kişi bulunuyor. Belli bir yaş sınırı getirilerek geçmişe dönük borçlanma talebi değerlendiriliyor. Örneğin, 60-65 yaş ve üstündekilere eksik primini borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor.
ÖMÜR BOYU EMEKLİLİK: BES´te birikimleri bulunanlara ömür boyu aylık almalarına olanak tanıyacak yıllık gelir sigortası uygulamasına geçildi. 1 Ekim itibariyle sigorta ve emeklilik şirketleri, 56 yaş ve üzerine kişilere Türk Lirası cinsinden tek prim karşılığında ömür boyu irat ödeyen yeni tasarruf sahibi açısından aylık olarak nitelendirilebilecek ürünler sunulacak.
YAŞLILIK AYLIĞI MASADA: Emekliler arasında yaş aralığına göre ?yaşlılık aylığı? çalışması da devam ediyor. Yaşı ileride olanlara daha fazla aylık verilmesi öngörülüyor. Yaşlılık aylığı emekli kişi hayatta olduğu sürece uygulanacak.
DESTEK PRİMİ SIFIRLANIYOR: Ticari faaliyette bulunan emeklilerden yapılan destek primi kesintisi sıfırlanacak. Bundan yaklaşık çalışan 550 bin emekli yararlanacak. Daha önce de yüzde 15´ten yüzde 10´a çekilmişti.