Biçerdöver hasadında dane kaybı yaşanmaması için uyarılarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, “Çiftçinin emeklerinin toprağa gömülmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, biçerdöver hasadında dane kaybı yaşanmaması için biçerdöverciler ve tarla sahiplerini uyardı.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan İl Müdürü Yıldız, “Teknolojinin hızla geliştiği ve işgücünün yerini makineleşmenin aldığı ilimizde hububat hasadının yaklaşık yüzde 90'ı biçerdöverlerle hasat edilmektedir. Tahıl üretimimizde verim kaybına sebep olan biçerdöver ile hasatta dane kaybıdır. Bu nedenle biçerdöverlerin ayarlarını ve kontrollerini iyi yaparak verim kayıplarını mümkün olduğunca asgariye indirmemiz gerekmektedir” dedi.
“47 PERSONELİMİZLE HASAT
SÜRESİNCE SAHADA OLACAĞIZ”
Dane ve sap kaybının milli kayıp olduğunu ifade eden İl Müdürü Yıldız, biçerdöver operatörlerini dane ve sap kaybını önlemek için tekniğine uygun biçim yapmaları konusunda uyararak, "Bu yıl 47 personelimizle hasat süresince sahada olacağız. Yaptığımız denetimlerde belgesiz veya yüzde 2'den fazla dane kaybına neden olacak şekilde biçim yapıldığının tespit edilmesi halinde, operatör ve biçerdöver sahiplerine her fiil için ayrı ayrı idari para cezası uygulayacağız. Çiftçilerin bir yıllık emeklerinin karşılığını almaya başladığı şu günlerde biçim hataları nedeniyle çiftçinin emeklerinin toprağa gömülmesine müsaade etmeyeceğiz. Dane kaybının sadece çiftçilere değil ülke ekonomisine de büyük zararlar vermektedir. Yüzde 1'lik dane kaybı bile on binlerce ton ürünün değerlendirilememesi anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.
“BİÇERDÖVERCİLER KADAR
TARLA SAHİPLERİ DE SORUMLU”
Biçerdöverle hasatta dane kaybının nedenlerine ilişkin bilgiler veren Yıldız, “Olgunlaşmamış, ıslanmış, çiğ düşmüş, sabah çok erken veya akşam geç saatlerde yapılan hasatta dane kaybı daha çok olmaktadır. Bazı biçerdöver operatörlerinin kurslara katılmamış, eğitim görmemiş kişi teknik bilgilerden yoksun kalması nedeniyle hasat yaparken daha fazla dane kaybına yol açmaktadır. Bazı biçerdöverciler çok kâr elde etmek ve fazla gelir sağlamak amacıyla yüksek hızda çalışma yapmaktadırlar. Bu da daha fazla dane kaybına yol açmaktadır. Biçerdöverlerin hasat edilecek tarladaki ürünün cinsi, çeşidi ve gelişme durumuna göre yeniden ayar yapılması gerekmektedir. Arazinin fazla engebeli, taşlı ve tabancı otların fazla olması vb. durumunda dane kaybı artmaktadır. Hasat edilen ürünün nakliye sırasında dökülmesi dane kaybına neden olmaktadır. 2019 yılı hasat döneminde çiftçilerimiz, biçerdöver sahipleri ile mutlaka sözleşme yapmalı ve operatör belgesi olmayan ve yüzde 2'den fazla dane kaybına sebep olan biçerdöverlere çiftçilerimiz dane-sap kayıpları ile ilgili şikâyetlerini 03462151723 numaralı telefondan iletebilirler. Unutmayalım ki dane kayıplarında biçerdöverciler kadar tarla sahipleri de sorumludurlar. Bakanlığımızın kontrol çalışması yapan teknik elemanlarına dane kaybı önlenmesi konusunda yardımcı olunması gerekmektedir” açıklamasında bulundu. /Sultan Şehir/