Dr. Yurtçu’ya TÜBİTAK Desteği

Dr. Nazan Yurtcu’nun endometriozis hastalığına ilişkin projesi TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

GÜNDEM 10.06.2021 13:31:00 2112 0
Dr. Yurtçu’ya TÜBİTAK Desteği

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri ve Araştırma Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Nazan Yurtcu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Sıçan Batın İçi Endometriozis Modelinde VEGFR1-3 kinaz inhibitörü Frukuintinibin Etkisi: VEGF/VEGFR ve HİPPO-YAP Moleküllerinin Rolü” başlıklı projesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

45 bin TL destek alacak projede Prof. Dr. Ali Çetin, Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan, Doç. Dr. Mustafa Özkaraca ve Dr. Öğrt. Üyesi Şeyda Berk de görev alıyor.Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Yurtcu, endometriozis hastalığının dünya genelinde ve Türkiye’de doğurgan çağındaki kadınların yüzde 5-10'unu etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Yurtcu; “Bu hastalıkta endometriumu (rahmin iç duvarı) oluşturan hücreler, rahim dışında başka organlar üzerinde genellikle yumurtalık, tüpler gibi diğer üreme organları, karın boşluğu veya uzak organlarda yerleşim göstermektedir. Hastalığın yol açtığı şikâyetler diğer jinekolojik rahatsızlıklarla benzer özellik gösterdiğinden hastalara doğru teşhisin konması ve tedavi uygulanma süreci uzun zaman alabilmektedir.” dedi.

Mekanizmaları henüz iyi bilinmeyen bu hastalık gebelik oluşumunu zorlaştırdığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Yurtcu, “Hastalık yol açtığı ağrı ile yaşam kalitesini bozmaktadır. Ayrıca yapılan medikal ve cerrahi tedaviler ve bunlara bağlı komplikasyonlar kalıcı sekelleri ile kadın sağlığına zarar vererek sağlık sigorta sistemi üzerine önemli bir yük getirmektedir. Endometriozis hastalığının öngörülmesi, korunması, erken tanısı ve tedavi programına alınan olgularda başarının izlenmesi üreme sağlığı araştırmalarının önemli bir alanıdır. Ne yazık ki, endometriozis için hormonal tedavinin yan etkileri birçok kadının bu tedaviyi bırakmasına neden olmakta ve tek başına cerrahi tedavi sıklıkla yeterli olmayıp birçok kadında nüks etmektedir.” ifadesini kullandı.

Dr. Yurtcu son olarak şunları söyledi:

“Projemizin temel konusu deneysel endometriozis modelinde etkin tedavi seçeneği olabilecek yeni ilaç araştırılmasını içermektedir. Bu Proje ile sıçan batın içi endometriozis modeli kullanılarak frukuintinib varlığında VEGF/VEGFR ve Hippo-YAP moleküllerinin modülasyonlarının endometriotik implantlar üzerine etkileri ilk kez incelenecektir.”

Anahtar Kelimeler: . Yurtçu’ TÜBİTAK Desteği
Yorumlar (0)

“MUHSİN YAZICIOĞLU DARÜŞŞİFA KÜLLİYESİ” İÇİN PROTOKOL İMZALANDI…

Başkan Özdemir, Demirağ OSB’yi Türkiye’nin Sanayi Merkezlerine Tanıtacak

Sivas’ta “Beyaz Yürüyüş”

Sivas TSO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi.

( VİDEOLU HABER) SİVAS BELEDİYESİ’NİN YENİ EVLİLERE ÇEYİZ DESTEĞİ SÜRÜYOR…

VİDEOLU HABER - Üretici Kadınlar Ve İkinci El Eşya Pazarı Açıldı...

KOBİ Tanımı Güncellendi, STSO Başkanı Zeki Özdemir'den değişikliğe destek

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal'dan Sivas Ticaret Borsası’na Ziyaret

Sivas’ta Kaldırım İşgallerine Karşı Sıkı Denetim!

Başkan Uzun’dan Kızılırmak Kanalındaki Palplanş Uygulamasına Yakından İnceleme

Sivas İl Genel Meclisi’nden 2025 Yatırım Programına Tam Destek

Sivas Valisi Şimşek’ten Sokak Hayvanlarına Anlamlı Ziyaret

  • Çarşamba 25.4 ° / 22.4 ° Güneşli
  • Perşembe 25.2 ° / 22.4 ° Güneşli
  • Cuma 25.9 ° / 22.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
2.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
3.Antalyaspor 2 2 0 0 2 6
4.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
5.Trabzonspor 2 2 0 0 2 6
6.Göztepe 2 1 0 1 3 4
7.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
8.Kayserispor 1 0 0 1 0 1
9.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
10.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
11.Fenerbahçe 1 0 0 1 0 1
12.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
13.Gençlerbirliği 2 0 2 0 -2 0
14.Kasımpaşa 2 0 2 0 -2 0
15.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
16.Fatih Karagümrük 1 0 1 0 -3 0
17.Eyüpspor 2 0 2 0 -4 0
18.Gazişehir Gaziantep 2 0 2 0 -6 0