Dolandırıcılığa Broşürlü Tedbir
Sivas Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler telefon dolandırıcılığına karşı broşür dağıttı
Toplum Destekli Polisler broşür dağıttı.
Sivas’ta son günlerde artan telefon dolandırıcılığına karşı Sivas Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler vatandaşların ve bankaların yoğun olduğu Bankalar Caddesi, Atatürk Caddesi ve İstasyon Caddesi’nde broşür dağıtarak vatandaşları uyardı. Dağıtılan broşürlerde dolandırıcılık ve hırsızlıktan korunmanın yolları anlatıldı. Polisin tüm çabalarına rağmen son günlerde artan telefon dolandırıcılığının önüne bir türlü geçilemiyor. Geçtiğimiz haftalarda gazetemizde yer alan haberde Sivas’ta iki ayrı şahıs İstanbul’da ki telefon dolandırıcılarının hedefi olmuş, 50 Bin TL’lik dolandırıcılık son anda engellenmişti. Sivas’ta bu tür olayların önüne geçmek için toplum destekli polisler ve güven timleri vatandaşları bu konuda bilinçlendiriyor.
DOLANDIRICILIK TÜRLERİ
Dağıtılan broşürlerde dolandırıcılık türleri ile ev ve işyeri güvenliğinin nasıl yapılacağına karşı ipuçları verildi. Dolandırıcılık türleri olarak Kontör / TL Dolandırıcılığı, Tırnakçılık Yöntemiyle Dolandırıcılık, Sahte Para – Döviz Dolandırıcılığı ve Altın alımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar anlatıldı.
POLİS PARA İSTEMEZ!
Dolandırıcılık türleri arasında en yaygın olarak kullanılan kontör / TL dolandırıcılığında devletin hiçbir kurumunun yapacağı işlemler için para talep etmeyeceği vurgulanırken şu açıklamalara yer verildi: “Kullandığınız cep telefonunuzdan, polis, jandarma ve yüksek dereceli bürokrat konumundaki şahısların eşleri aranarak taciz edildi, bu şahısları yakalamak için çalışma yapıyoruz. Bu çalışmada bize …… TL göndermeniz gerekiyor. Şahıslar yakalandığında devlet paranızı size iade edecek.” Diyerek sizden para göndermenizi isteyenlere itibar etmeyiniz. Unutmayınız ki devletin hiçbir kurumu yapacağı bir işlemden dolayı sizden para talebinde bulunmaz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda en yakın Polis Merkezi Amirliğine müracaat ediniz.”
EVİNİZİN GÜVENLİĞİ İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUSLAR
Ev ve iş yerlerinin güvenliği için dikkat edilmesi gereken hususların da konu aldığı broşürde ev güvenliğinde dikkat edilmesi gereken 9 madde yer alıyor. Bu maddeler ise şu şekilde sıralanıyor: -Evinizin güvenliği için sürekli kapalı tutmanız gereken binanızın ana giriş kapısına diafon ve otomatik kapı açma sistemi taktırın. Tanımadığınız kişileri sorgulamadan binaya girişlerine izin vermeyin -Binalar için çevre aydınlatması önemlidir çünkü hırsızlar yeteri kadar aydınlatılmış yerleri sevmezler. -Balkon kapısı ve pencerelerinizi sürekli kilitli bulundurun. Alt katlarda oturuyorsanız, balkonunuza parmaklık ve harekete duyarlı sensorlar taktırın. -Evinizi kısa süreli terk edeceğiniz zaman, akşamları bir lambayı açık bırakın. -Evinizden uzun süreli ayrıldığınızda posta kutusunun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayın. Hırsızlar öncelikle posta kutusu dolu (faturalar vs) olan daireleri seçerler. -Evinize yeni taşındıysanız, kapı kilidinizi mutlaka değiştiriniz. -Değerli eşyalarınızın fotoğraflarını çekin, Elektronik eşyalarınızın seri numaralarını, bir yere not almayı unutmayın.
- Mümkünse alarm cihazları kullanın. Eğer imkanınız varsa evinizi hırsızlığa karşı sigortalatın.
-Hırsızlığı önlemede en yakın yardımcılarınız komşularınızdır. Eğer siz komşularınızın evlerine sahip çıkarsınız, onların da sizin evinize sahip çıkacağını unutmayınız.
-Hırsızlığa maruz kaldıysanız; öncelikle soğukkanlı olun, 155 polis imdat telefonunu arayın ve polis ekipleri gelene kadar hiçbir yere dokunmayarak olay yerini koruma altına alın.
İfadelerine yer verildi.