Yenilenebilir enerji kaynaklarını ilimizde yaygınlaştırmak ve kurum hizmetlerinde enerji maliyetlerini en aza indirmek amacıyla çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdüren İdaremiz, bu kapsamda güneş enerjisi elektrik üretim tesislerini ilimize kazandırdı.
Doğadan Aldığımız Güçle, Elektrik İhtiyacı Karşılanacak
Yenilenebilir enerji kaynaklarını ilimizde yaygınlaştırmak ve kurum hizmetlerinde enerji maliyetlerini en aza indirmek amacıyla çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdüren İdaremiz, bu kapsamda güneş enerjisi elektrik üretim tesislerini ilimize kazandırdı.
Ulaş Kovalı da Et Entegre Tesisleri yanında bulunan güneş enerji santralini yerinde inceleyen Valimiz Davut Gül´e, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Mehmet Nebi Kaya, Ulaş Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürü Göksel Yerlikaya ile ilgili çalışanlar da eşlik etti.
Kovalı da yaklaşık 20 bin m² alana güneş enerji santrali kurulduğunu söyleyen Vali Davut Gül, ?Bu tesislerde üretilen enerji ÇEDAŞ´a satılıyor. Buradan alınan parayla da ?İl Özel İdaresi´nin diğer enerji ihtiyaçları karşılanıyor. Yenilenebilir enerjinin Sivas´ta başarılı olarak faaliyet göstermesi için burası güzel bir örnek. Sivas´ın güneş değerleri oldukça yüksek. Sivas´ın neresinde yapılırsa yapılsın, güneş enerjisinden Sivas´ta yararlanmak gerekiyor. İşletme maliyetli, bekçilik ve buna benzer ihtiyaçları dışında çok fazla gideri olmayan ve yatırımın yapıldığı ilk günden sonra kendisini çevirebilen bir tesis. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.? şeklinde konuştu.
İlimizde iki farklı bölgede kurulan güneş enerji panelleri sistemleri sayesinde kurumumuza ait bina ve yüksek enerji gerektiren tesislerin enerji maliyetleri ortadan kaldırılmış olacak. Kovalı ve Altınyayla´da hayata geçirilen projeler ile doğadan elde edilen güçle elektrik ihtiyaçları karşılanacak.
Altınyayla´ya kazandırılan proje ile sulama kooperatifinde yaz aylarında 4 aylık günde 12 saatlik sulama için kullanılan pompaların elektrik ihtiyaçları giderilecek. 250 watt gücündeki 800 adet güneş paneli ile yıllık 150 bin TL´lik üretim gerçekleştirilecek.
Diğer yandan Ulaş Kovalı´da Et Entegre Tesisleri bölgesinde bulunan proje de ise 4400 adet güneş paneli, 50 adet 20 kw gücünde evirici, 1 adet 1250 kva gücünde trafo, 1 adet beton köşk, tesis etrafına komple panel çit, aydınlatma direkleri, 2 adet paratoner tesisatı, yangın söndürme tüplerinin yerleşimi ve uzaktan haberleşme modülünün takılması işleri yapılarak tesisin fiziksel gerçekleşmesi tamamlandı.
Güneş enerjisi sistemi projesinin İdaremiz tarafından geçici kabulü yapıldıktan sonra, TEDAŞ tarafından da onaylanarak kabulü gerçekleştirildi. Ardından ÇEDAŞ ile lisanssız elektrik üreticileri için dağıtım sistem kullanım anlaşması imzalandı.