Sivasta inşa edilen ve Milli Kütüphaneden sonra Türkiyenin en büyük kütüphanesi olarak nitelendirilen yeni kütüphane binasında sona geliniyor
Dış Görünümü Beklentilerin Altında Kaldı
Sivasta inşa edilen ve Milli Kütüphaneden sonra Türkiyenin en büyük kütüphanesi olarak nitelendirilen yeni kütüphane binasında sona geliniyor
Dış cephe çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan binada iç dizayn ve donanıma yönelik çalışmalar da hızla sürüyor. Projesi gündeme geldiği günden itibaren, kentteki Selçuklu ve Osmanlı mimarisine eşlik edeceği belirtilen binanın görünümü ise Nerede Selçuklu ve Osmanlı mimarisi? sorusunu akıllara getiriyor
Sivasta, İstasyon Caddesindeki eski TEKEL binasının yerine inşa edilen Kütüphane Binasının dış görünümü beklentilerin altında kaldı. Tartışmalı bir şekilde 8 bin metrekarelik eski tekel binası arazisine inşa edilen kütüphane binasının projesi gündeme geldiği andan itibaren Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyacağının belirtilmesi, dış cephe çalışmaları neredeyse tamamlanan bina ile ilgili hayal kırıklığı yaşattı. Kütüphane binasının dış görünümünün oldukça sıradan olması Selçuklu ve Osmanlı mimarisi nerede?sorusunu akıllara getirdi. 2010 yılında projesi gündemde olan kütüphane için Sivas Valisi Ali Kolat, binanın Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyacağını belirtmişti.
Belirli aralıklarla Sivasa gelerek kütüphane İnşaatında incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül de, 2014teki incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada, kütüphane binasının Sivasın sembol eserlerinden bir tanesi olacağını söylemişti.
Gül, Biz hep şunu iddia ettik, Kütüphane binamız Sivasımızın sembol binalarından biri olacak. Yapıldığında hep birlikte göreceğiz. Bir il tanıtılacağı zaman belirli binaların resimleri çekilir, görüntüleri alınır ve onlar kullanılır. Bu Cumhuriyet dönemi eseri fakat Sivasımızın Selçuklulardan, Osmanlılardan kalma tarihi binalarının yanında onlara yardımcı olmak üzere Sivasımızın sembol eserlerinden biri olacağına inanıyoruz. Biz sadece kütüphane binası yapmayı düşünmedik, Sivasımızın marka değerine değer katacak bir bina olsun istedik. O amaçla da çok özel bir proje çizildi. İfadelerini kullanmıştı.
Kentte, söylenen ve beklenenin aksine dış cephesindeki çalışmalar son aşamaya gelen binanın oldukça sade olduğu konuşulmaya başlandı.
YAKLAŞIK BİN KİŞİYE
HİZMET VEREBİLECEK
Dış görünüşü tartışma konusu olan Kütüphane binası işlevsellik bakımından önemli bir ihtiyacı karşılayacak. Her türlü ayrıntının düşünüldüğü bina, sergi ve seminer salonu, çocuk kitaplığı, görme engelliler kitaplığı, elektronik kitaplık, kafeterya, kent kitaplığı, süreli yayınlar salonu, okuma salonu, görsel ürün reprodüksiyon kitaplığı, müzik kitaplığı/sesli ürünler bölümü, grup çalışma odaları, serbest okuma holü, araştırmacı odaları, sığınak, kitap depoları, kitap cilt ve restorasyon atölyeleri, fotoğraf/mikrofilm/prodüksiyon laboratuarı, yönetim bölümü, teknik odalar, yemekhane, ibadethane, su deposu, abdest alma bölümü ve kat tuvaletlerinden oluşacak. Binanın tamamlanmasının ardından Sivas uzun yıllar sonra yeniden kütüphanesine kavuşmuş olacak.