Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, 2007 yılında kurulan, 2018 yılında En İyi Gelişmekte Olan Teknokent ikincilik ödülünü alan Cumhuriyet Teknokent hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Teknokentin gerçekleştirdiği etkin çalışmalar ile başarılı bir dönem geçirdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, “Üniversitelerin ana görevlerinin yanında bilimsel çalışmalar ile üretime yönelik çalışmalar gerçekleştirilmesinde teknokentlerin çok önemli bir görevi var. Girişimcilere birçok avantaj sağlayan teknokentler, üniversite-sanayi işbirliğini sağlıyor. 2019 yılında Bilim ve Sanayi Bakanımız Mustafa Varank ile birlikte Teknokent’in ikinci binasını da girişimcilerimizin hizmetine açtık. Bu süreçte Teknoloji Transfer Ofisi, Patent Ofisi, Prototipleme Atölyesi, Ön Kuluçka Alanı, Kule Kuluçka Merkezinin açılması gibi birçok çalışma yapıldı. Çeşitli eğitimler ve kurslar düzenledik. Cumhuriyet Teknokentte pek çok ürün geliştirildi ve 2018 yılında ilk defa ihracat yapılarak ülkemize döviz girişi sağlandı. Bu tip girişimcilerin daha verimli bir şekilde yeni ürünler ortaya koymaları için yapılan çalışmalar ile 2007 yılında kurulan Cumhuriyet Teknokent’in bu dönemde altın çağını yaşadığını açıklıkla ifade edebilirim.” dedi.
Ülkemizin ve şehrimizin gelişmesi için bilimsel çalışmalara Rektörlük ve Cumhuriyet Teknokent olarak her türlü desteğin verileceğini belirten Rektör Yıldız, “Ülkemize ve Sivas’ımıza katkı sağlayacak her türlü projeye destekçi olacağız. Ülkemizde girişimcilere KOSGEB gibi kurumların yanında Cumhuriyet Teknokent olarak da destek vereceğimizi özellikle ifade ediyorum. Bütün girişimcilerin Cumhuriyet Teknokent’in avantajlarından, akademisyenlerimizin danışmanlığından etkin çalışmalar yapmalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
CUMHURİYET TEKNOKENT’E PATENT OFİSİ
Teknokent Patent Ofisinin çalışmalarının bilimsel çalışmaların patentlenerek, ticarileştirilmesinin önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız “Bilimsel çalışmaların ürüne dönüşme aşaması olan patent alınması için kurulan patent ofisimizin çalışmaları ile Üniversitemizde son yıllarda çok sayıda akademisyenimizin çalışmasına Fikri Sınai Mülkiyet Hakları kapsamında “Patent” başvurusu yapılarak patenti alındı. Tabii ki patent alınması ile yetinilmiyor. Patentlerin ticarileşmesi gerekiyor, bu alanda da çalışmalar devam ediyor.” diye konuştu.
SİVAS YAZILIM MERKEZİ OLACAK
Cumhuriyet Teknokentte faaliyet gösteren 53 firmanın 31’inin yazılım alanında faaliyet gösteren firmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Alim Yıldız “Cumhuriyet Teknokentte pek çok alanda 53 girişimci firma faaliyet gösteriyor. Bunların 31’inin alanı yazılım sektöründe. Bu konuda Cumhuriyet Teknokent çok iyi bir noktada. Burada oluşan değerli alt yapı ile Cumhuriyet Teknokent yakın gelecekte yazılım merkezi olacak inşallah.” dedi. /Sultan Şehir/