CU Radyo, her geçen gün büyüyor
´Şehrin genç sesi´ sloganından yola çıkarak yayın hayatına başlayan CU Radyo, her geçen gün daha çok kesime hitap ediyor.
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren ve 1 Aralık 2015 tarihinde yayın hayatına başlayan CU Radyo´nun programları Sivaslılar tarafından beğeniyle karşılanıyor.
CÜ İletişim Fakültesi Radyo ve Televizyon Ana Bilim Dalı Başkanı ve CU Radyo´nun koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Zeynep Gültekin Akçay, 98.6 FM frekansından yayın yapan üniversite radyosu hakkında açıklamalarda bulundu.
CU Radyo´nun 2015 Ekim ayında test yayınlarına başladığını ifade eden Akçay, "1 Aralık 2015´te de aktif olarak yayınlarımıza başladık. 1 KW gücünde vericiye sahibiz. Merakümde kurulu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu´nun (RTÜK), Türkiye Radyo Televizyon Kurumu´ndan (TRT) özel bir protokol anlaşmasıyla frekans tahsisiyle yayın hayatımıza başladık. Sadece eğitim, kültür ve öğretim amaçlı yayınlar yapıyoruz. Yaptığımız protokoller çerçevesinde başka yayınlara maalesef yer veremiyoruz. Öğrencilerin çalıştığı bir radyo. Radyoda tek başına ben yokum. Araştırma görevlisi koordinatör yardımcılarımız da var" ifadelerini kullandı.
"AMACIMIZ RADYOCULUĞU ÖĞRETMEK"
Gönüllü 55 öğrenci ile yayınların 24 saat boyunca devam ettiğini aktaran Akçay, "Müzik ağırlıklı olmakla beraber gündüz saat aralığında haber programları, eğitim, kültür, sinema, tiyatro ve spor konularındaki yayınlar canlı yapılmakta. Yayın akışlarımızı anlatan bilgileri içeren bir internet sitemiz var. Sosyal medyada da varız aynı zamanda. Aktif olarak bu mecraları da kullanıyoruz. Canlı yayın yapılan programlarda öğrencilerin yanı sıra öğretim üyeleri de var. Öğrencilerimizi iyi bir eğitimden geçiriyoruz, ardından yayınlara başlatıyoruz. Gönüllülük esasıyla gidiyor. Amatör ruhlu bir iş yapıyoruz. Amacımız öğrencilerimize ve bütün üniversite öğrencilerimize radyoyu sevdirmek, radyoculuğu öğretmek ve bir yandan da bunu keyifle devam ettirmek" açıklamasında bulundu.
"RADYOCULUK EKİP İŞİ"
Canlı yayınlara davet edilen konukların alanında yetkin kişiler olduğunu ifade eden Akçay, "Geçen sene Sivas´ın önünde gelen medya isimleriyle bir program yapılıyordu. Sivas´ın yerel basınının sorunları, hedefleri konuşuluyordu. Öte yandan çocuklara yönelik 21.30-22.00 saatleri arasında masal programımız oluyor. Her gün banttan yayınlanıyor. Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümünde aktif öğrenci olmamasına rağmen Halkla İlişkiler ve Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin gönüllülüğü ve hevesleri sayesinde radyo yayınlarımızı götürüyoruz. Önümüzdeki dönem kendi öğrencilerimiz gelince belki 24 saatin tamamında canlı yayın yaparak radyomuzu hareketlendireceğiz.
Radyo yayıncılığı tek değil ekip işidir. Bizim canlı yayın stüdyomuz var, bir de kayıt stüdyomuz var. Böylelikle yayınlarda yaşanabilecek aksaklıkları olabildiğince azaltmaya çalışıyoruz. Hedefimiz bu. 1 seneyi doldurmak üzereyiz" şeklinde konuştu.
"BİRİNCİ OLMAYI UMUT EDİYORUZ"
CU Radyo´nun derecelerinden bahseden Akçay, "Kosova ve Türkiye dostluğunu pekiştirme adına Kosova Büyükelçiliği tarafından radyomuza ve koordinatörlerine onur belgesi verildi. CU Radyo olarak henüz yayın hayatımızın birinci yaşını bile doldurmadan üniversite radyoları klasmanında Sihirli Mikrofon Radyo Yarışması ve Radyo Akademi Radyo Yarışması´nda finale kaldık.Tanıtım sorununu aşarak bu sene inşallah birinci olmayı umut ediyoruz" diye konuştu.
Sivas ve üniversitenin işbirliğiyle CU Radyo´nun daha da gelişeceğini kaydeden Akçay, tarafsızlık ve doğru yayıncılık ilkelerinden taviz vermeyeceklerini sözlerine ekledi.
Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Araştırma Görevlisi Banu Polat ise rektörlüğün matbaasında basılan ve tamamıyla üniversite öğrencileri tarafından çıkarılan ´Gazeteci´ adlı uygulama gazetesi hakkında bilgiler verdi.
"ŞEHİRDEN KOPUK DEĞİLİZ"
Uygulama gazetesi ile öğrencilere haber fotoğrafı çekmeyi ve haber yazmayı öğretmeyi hedeflediklerini dillendiren
Polat, "Gazeteyi tamamen öğrencilerimiz hazırlıyor. Öğrencilerimiz haber konularını buluyor, gazetemizin yayın politikası çerçevesinde bizlere bahsediyor ve olabilecek haberleri kendileri yapıyor. Randevu alma noktasında küçük sorunlar yaşayabiliyorlar, bu konuda biz devreye giriyoruz. Onun dışında kendi çabalarıyla yapıyorlar. Bir gazetede nasıl çalışıyorlarsa aynı şekilde kendi çabalarıyla haber bulup yazıyorlar. Derste öğrendiklerini atölyede gelip uygulamaya koyuyorlar kısaca. Biz şehirden kopuk da değiliz. Sadece üniversite içerisindeki haberleri yapmıyoruz. Aksine öğrencilerimiz şehirden haber yapmayı daha çok seviyor. Kurum yöneticileriyle veya şehrin herhangi bir sorunuyla ilgili herkesin merak edebileceği konularla ilgili haber yapıp getirebiliyorlar" diye konuştu.