CÜ bütün üniversitelere çalım attı
Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye´deki 192 devlet üniversitesini geride bırakan bir atılım yaparak, Türkiye´ye yazılım sektörüne eleman yetiştirmek için protokol imzaladı.
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz´ın öncülüğünde imzalanan protokolle, Türkiye´nin yazılım sektöründe eleman açığının kapatılması düşünülüyor. Yılmaz, ?´Sektörün her yılki talebi 70 bin kişi fakat Türkiye´de şuan mezun olanların sayısı 10 binlerle ifade ediliyor. Çok büyük bir açık var´´ diyerek projenin önemine değindi.
Cumhuriyet Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde önemli bir adım atarak, Türkiye´deki 192 devlet üniversitesini geride bıraktı. Çağın en büyük ihtiyacı olan yazılımcısı yetiştirecek olan CÜ, Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ile protokol imzaladı. İmzalanan protokolün bir önemi ise YASAD´ın ilk kez bir devlet üniversitesi ile bu programı başlatıyor olması. Yazılım ve Bilişim Teknolojileri dersi alacak olan öğrenciler mezun olduklarında istihdam imkanı bulacaklar. Türkiye´de bu sektörde her yıl 70 bin eleman açığı olduğu, yetişen eleman sayısının ise yaklaşık 20 bin olduğu ifade edilerek, bu alanda önemli bir istihdam açığı bulunduğu belirtildi.
Projenin gerçekleşmesine öncülük eden TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, ?´Bu protokoldeki amaç, iş garantili eğitim vermek. Cumhuriyet Üniversitesi mezunlarına sektörde iş imkanı sağlamak. Sektörün her yılki talebi 70 bin kişi fakat Türkiye´de şuan mezun olanların sayısı 10 binlerle ifade ediliyor. Çok büyük bir açık var. Sadece Hindistan´ın yazılım ihracatı 50 milyar dolar. Dolayısıyla Türkiye´nin de 4,8 trilyon dolarlık bir pazardan pay alabilmesi lazım. Bunun için ise nitelikli elemana ihtiyaç var. Bu nitelikli elemanlarında kaynağı üniversiteler. Bu protokol Üniversite-Sanayi işbirliğinin somut bir örneği olmuştur. İleriki dönemlerde bu işbirliğinin gelişmesi ile Türkiye yazılım pazarı büyüyecek, yazılım ihracı artacak, yazılım sektöründeki istihdam artacak ve bu sektörün beklentilerine uygun olarak öğrenciler yetişecek. Cumhuriyet Üniversitesi diğer Anadolu üniversitelerinden bir adım önde olacak. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, hayırlı uğurlu olsun´´ dedi.
MEZUNLARI YASAD İSTİHDAM EDECEK
Üniversite rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık yapılan anlaşmanın üniversite ve ülke adına önemine değindi. Bu alanda büyük bir eleman açığı bulunduğunu belirten Kocacık mezun olan öğrencilerin istihdamı konusunda YASAD´ın yarar sağlayacağını belirtti. Kocacık, ?´Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ile Üniversitemiz arasında imzalanan protokol, Üniversite-Sanayi işbirliği örneğidir. Üniversitemizde çok önem verdiğimiz kaliteyi artırma adına yapılan bu protokol ile nitelikli insan kaynağı sağlama konusunda çok önemli bir adım daha atılmaktadır. Başta Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümleri ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri ve İşletme Bölümleri olmak üzere, tüm ön lisans ve lisans programlarındaki müfredatları yazılım sektörü ihtiyaçları doğrultusunda ve örnek olabilecek şekilde düzenlenecektir. Ayrıca ileri teknoloji ürünlerin geliştirilmesinde de YASAD ile ortak projeler yapılacaktır. Mezunlarımıza istihdam yönünden de büyük yarar sağlayacak olan YASAD ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğinin sağlanmasında büyük emeği olan TBMM Başkanımız Sayın İsmet Yılmaz´a, YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Doğan Ufuk Güneş´e, Tayfun Acarer´e, Serhat Özeren´e ve Alonet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dursun´a ayrıca katkısı olan emeği geçen herkese teşekkür eder, işbirliğinin hayırlı olmasını dilerim? dedi.