Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 30 Haziran'a sona erecek olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları hakkında çiftçileri uyardı.
ANKARA (İGFA) - ÇKS kaydı yaptıran çiftçi sayısının son yıllarda azaldığının altını çizen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülke genelinde ÇKS’ye kayıt yapılabilecek 23 milyon hektar tarım alanının bulunmasına rağmen, 2020 yılında ÇKS kaydı 15 milyon hektarla sınırlı kaldığını söyledi. Yıllara göre ÇKS kaydı yapan çiftçilerin verilerini paylaşan Bayraktar, verilere göre 2003-2020 yılları arasında ÇKS’ye kayıtlı tarım alanlarında yüzde 10 oranında azalma olduğunu kaydetti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarımsal faaliyete devam ettikleri hâlde çeşitli nedenlerle ÇKS kaydı yaptıramayan çiftçilerin karşılaşacakları mağduriyetleri de sıraladı. "ÇKS başvurusunu yaptırmayan üreticiler yıl içerisinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi desteklemelerden yararlanamamakta, düşük faizli kredi kullanamamakta, TMO gibi kurumlara ürün verememekte, devlet destekli tarım sigortasına başvuramamaktadır" diyen Bayraktar, "Uygulanan desteklemelerin yanı sıra yıl içerisinde yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zarar doğrultusunda kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden faydalanamamaktadır.Bu nedenlerleçiftçilerimizin mağdurolmamaları içinÇKS başvurularını ertelemeden mutlaka yaptırmaları gerekmektedir" diye konuştu.
Çiftçilerin son haftada yaşanabilecek yoğunluğu göz önünde bulundurarak kayıtlarını bir an önce yaptırmalarında fayda olduğunu belirten Bayraktar, ÇKS başvurularının Ziraat Odalarından alınan çiftçi belgeleri ve diğer istenen belgelerle il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapılabileceğini sözlerine ekledi.