Tarih: 31.12.2014 07:02

Çiftçiler dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Çiftçiler dikkat!

ÇKS kayıt sistemine kaydı bulunan çiftçilere mazot, gübre ve sertifikalı tohum kullanımı desteklemesi verilecek. Desteklemelerden yararlanmak isteyen çiftçiler başvurularını bugün mesai bitimine kadar yapması gerekecek. Başvuruda bulunmayan çiftçiler desteklemelerden yararlanamayacak.

Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olan Çiftçilere Mazot Gübre ve Toprak Analizi Destekleme ödemesi yapılacak. Ayrıca yurt içinde sertifikalı tohum üreten kurumlara ve sertifikalı tohum kullanan çiftçilerde desteklemelerden yararlanacak. Desteklerden yararlanmak isteyen çiftçiler bugün mesai bitimine kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekecek. 2014 yılında Toprak analizi yaptıran çiftçilere ürün desenine göre 3 TL 10 kuruş ve 7 TL 50 kuruş arasında mazot desteklemesi alacak. Yine çiftçilere 4 ve 7 TL arasında da gübre desteklemesi yapılacak. Mazot Gübre ve Toprak Analizi desteklemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin başvurularını bugün tamamlaması gerekecek. Yurt içi sertifikalı tohum kullanımının desteklenmesi amacıyla Buğday üreten çiftçilere 7 buçuk TL/da, Arpa, tritikale, yulaf, çavdar üreten çiftçilere 6 TL/da, Çeltik, yerfıstığı, yonca üreten çiftçilere 8 TL/da, Nohut, kuru fasulye ve mercimek üreten çiftçilere 10 TL/da, Susam, kanola, aspir üreten çiftçilere 4 TL/da Korunga, fiğ üreten çiftçilere 5 TL/da destek verilecek. Desteklerden en fazla patates ve soya üretimi yapan çiftçiler faydalanacak. Patates üretimi yapan çiftçilere 40 TL/da destekleme verilirken Soya üretimi yapan çiftçilere ise 20 TL/da gibi bir destekleme verilecek. Yurt içi sertifikalı tohum üretiminin desteklenmesi amacı ile de kurum ve kuruluşları da ürettiği sertifikalı tohumun kilogram başına ücret alacak. 1 kg sertifikalı tohumluk Buğday üreten kurum ve kuruluş kg başı 10 kuruş destekleme alacak. Desteklemelerin bazıları şu şekilde Arpa, tritikale, yulaf, çavdar ve patates tohumu üreten kurum ve kuruluş kilogram başına 8 kuruş, Nohut, kuru fasulye, mercimek, aspir, korunga ve fiğ tohumu üretimine kilogram başı 50 kuruş, Çeltik 25 kuruş, Soya 35 kuruş, Kanola 1 TL 20 kuruş, Susam 60 kuruş, Yonca 1 TL 50 kuruş ve Yer fıstığı tohumu üreten kurum ve kuruluşlar kilogram başına 80 kuruş destekleme alacak.

Başvuru sırasında, sertifikalı tohum kullanan çiftçilerin desteklemelerden yararlanması için Başvuru Dilekçesi, Talep Formu, Tohumluk satış faturası (Tohumluk fatura tarihi, tohumluğun kullanıldığı üretim sezonuna uygun olmalı), Tohumluk sertifikası fotokopisi ve Güncelleştirilmiş ÇKS belgesi istenecek.

Yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşlarından ise Sertifikalı tohum üretim desteği müracaat formu, Yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu ve bu kuruluşlar adına sözleşmeli olarak tohumluk yetiştirenlerin, tohum üretilen arazinin de gösterildiği ÇKS belgesi, Yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu sözleşmeli tohumluk üretimi yaptırıyor ise, onaylı sözleşmeli yetiştirici listesi ve tohumluk yetiştiricilerine ait arazi bilgilerini içeren form, Tohumluk sertifikasının, ilgili İl/İlçe Müdürlüğü tarafından onaylanmış fotokopisi, Tohumluk beyannamelerinin onaylı sureti, BÜGEM tarafından verilen yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu olduğunu gösterir belge ve Tohumluk satış Faturası istenecek. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve gerçeğe aykırı belge ibraz eden çiftçiler, Kamu kurum ve kuruluşları desteklemelerden yararlanamayacaklar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —