Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, çiftçilerin aldığı hibeleri tarımsal alanda kullanmadıkları için kar elde edemediğini belirterek çiftçinin mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olması konusundaki serzenişlerin yersiz olduğunu söyledi.
"Çiftçi aldığı hibeyi tarımda kullanmıyor"
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, çiftçilerin aldığı hibeleri tarımsal alanda kullanmadıkları için kar elde edemediğini belirterek çiftçinin mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olması konusundaki serzenişlerin yersiz olduğunu söyledi.
Özellikle mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olmasından dert yakınan Sivas çiftçisi, tarımsal desteklemelerin yetersizliğinden dert yanıyor. Ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, Bakanlık tarafından sağlanan destekleme ödemelerinin yeterli olduğunu kaydetti. Geçen yıl çiftçilere ödenen desteklemelerin rakamlarını açıklayan Aslan, çiftçilerin aldığı hibeleri tarımsal alanda kullanmadıkları için kar elde edemez hale geldiğini belirten Aslan, tarla ekim masraflarının büyük çoğunluğunun bakanlık tarafından karşılandığını ifade etti.
Desteklemelerin yapısal olarak değişikliğe uğradığına dikkat çeken Aslan, önceden sadece doğrudan gelir desteği ve kısmi olarak da yem bitkileri desteğinin olduğunu ancak şu anda doğrudan gelir desteği kalktıktan sonra yerine gelen desteklemeler olduğunu söyledi.
Şu anda çiftçilere ödenen mazot, gübre ve toprak analizi desteği olduğunu dile getiren Aslan, "Buğday eken bir çiftçiden örnek verecek olursak dekar başına 7,5 TL mazot, 7,5 TL gübre desteği, 2,5 TL toprak analizi desteği veriyoruz. Çiftçinin buğdayı yetiştirdikten sonra ortalama 300 kg verim aldığını kabul edersek bunu sattığında prim veriyoruz. 15 TL de oradan geliyor. Eğer ektiği tohum sertifikalıysa dekar başına 8 TL veriyoruz. Toplam 41 TL ediyor. Buğday eken kişi bir dekarda 41 TL destek alıyor" şeklinde konuştu.
Çitçilerin mazot fiyatlarının yüksek olmasından yana dile getirdiği şikâyetleri değerlendiren Aslan, "Zaten mazota 7,5 TL destek veriyoruz. Bir dekar alan için yaklaşık 4 lt mazot harcanır. Fiyatı 16 TL yapar. Biz bunun 7,5 lirasını veriyoruz. Fiyat orada düşmüş oluyor.Sertifikalı tohum kullanılmasından dolayı verdiğimiz destek var. Ürünü sattığında ödediğimiz primlerimiz var. Genel olarak bakıldığında ekim masraflarının neredeyse tamamı karşılanmış oluyor" dedi.
Çiftçilerin girdileri ucuzca mal etmek istediğinden bahseden Aslan, "Nakdi desteği biz ürün hasadının sonunda veriyoruz. Önce çiftçinin harcama yapması gerekiyor. Desteği biz ondan sonra veriyoruz. Çiftçi tarımsal desteği aldığı işlerde kullansa bu karı görecek. Ama bizim çiftçimiz aldığı desteği bakkal, kahvehane borcunu ödüyor. Toplam geçen yıl yüzde 132. 1 milyon TL destek verdik. Ayrıca tarımsal sigorta yaptırılırsa yüzde 50 sini yine devlet karşılar. Bunu saymıyoruz. Ya da tarım kredi kooperatifi tarafından Yüzde 4 civarında kredi veriliyor. Cari faiz oranı yüzde 10 civarındadır. Eğer yüzde 10 ise aradaki 6 puanlık farkı bakanlık öder. Sıfır faizli kredilerimiz var. Örneğin canlı hayvan alımında sıfır faizli kredi veriyoruz. Çiftçi ilk yıl ödeme yapmıyor. 2 yıl sonra ise 5 yıl içinde taksitli ödeme yapıyor. Aradaki yüzde 10luk kredi faizini yine bakanlık ödüyor. Bunları desteklemelere dahil etmiyoruz" şeklinde konuştu.
Kurumlar arasında en büyük hibe desteğinin il gıda ve tarım müdürlüğünce verildiğinin altını çizen Aslan, "Hangi kuruma bakarsanız bakın bizim verdiğimiz hibe desteği kadar yatırım bütçesi yok. Sivas´taki geçen yıl yapılan yatırım ve harcamaların toplamı 240 milyon TL ediyor. Bakanlığa bağlı Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumunun dağıttığı AB hibeleri kapsamında geçen yıl 84 milyon TL tutarında yatırım yapıldı. Çiftçinin aldığı destek ortadadır" dedi.