Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; merkez ilçe, Ulaş ve Kangal’da üretilen şeker pancarlarının söküldüğünü ancak 20 gündür Malatya Şeker Fabrikası tarafından nakliye işleminin gerçekleştirilemediğini ifade etti.
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; merkez ilçe, Ulaş ve Kangal’daki şeker pancarı üreticilerinin zor günlerden geçtiğini söyledi.
Bahsi geçen ilçelerde çiftçilerin tonlarca şeker pancarını hasat ettiğini söyleyen Çetindağ, yaklaşık 20 gündür pancarların nakil işleminin Malatya Şeker Fabrikası tarafından gerçekleştirilemediğini söyledi.
Başkan Çetindağ, “Ulaş, Kangal ve Sivas merkezdeki çiftçimiz şeker pancarını söktü. Yaklaşık 20 gündür şeker pancarları arazide bekliyor ama Malatya Şeker, nakliye işlemlerini bir türlü gerçekleştirilemedi. Malatya Şeker’in yetkilileri ile görüştüğümüzde bu sene şeker pancarı ekiminin çok olması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını söylediler. Alacağız dediler ama 20 gündür herhangi bir hareketlilik olmadı” dedi.
“ŞEKER PANCARLARI ARAZİDE BEKLİYOR”
Malatya Şeker Fabrikası’nın ham madde ihtiyacının yüzde 40’ının Sivas’tan karşılandığına dikkat çeken Başkan Çetindağ, “Bizim şu anda çiftçimiz büyük sıkıntıda. Hepsinin pancarı arazide bekliyor ama Malatya Şeker Fabrikası buna bir türlü çözüm bulamadı. Bugün alacağız, yarın alacağız diyerek öteliyorlar. Yarın yağmur, kar yağdığı zaman ne arazilere araçlar girebilecek ne de pancarları alabilecekler” diyerek tepki gösterdi.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN MAĞDURİYETİNİN ACİLEN GİDERİLMESİ LAZIM”
Üretilen şeker pancarlarının nakliyesinin Sivas’ta bu işi yapan firmalar aracılığıyla da gerçekleştirilebileceğinin altını çizen Çetindağ, “Burası devletin fabrikası. Madem çiftçiye ektiriyorsunuz, bunu planlı bir takvim şekilde yürütün. Genel Müdürlük ile sürekli görüşüyoruz ama şu ana kadar bize net bilgi verilemedi. Pancar arazide beklediği sürece hem kilodan kaybedecek hem şeker oranından kaybedecek. Çiftçilerimizin bu mağduriyetinin acilen giderilmesi lazım. Bize net bilgi versinler ki biz de çiftçimizi uyaralım, şu tarihte alınacak diyelim” ifadelerini kullandı.
“SİVAS’A ÜVEY EVLAT GİBİ BAKILIYOR”
Sivas’ın 1 milyon tona yakın şeker pancarı rekoltesiyle bu üründe Türkiye’nin söz sahibi illeri arasında yer aldığına dikkat çeken Çetindağ, “Çoğu şeker fabrikasının hammaddesi bizden gidiyorsa bizim çiftçilerimize de bazı avantajlar tanısınlar. Fabrikaları olan şehirler kendi çiftçilerine daha fazla avantaj tanıyor, kendi çiftçilerine öncelik tanıyorlar ama Sivas çiftçisi, fabrikaların neredeyse tamamına ham maddesini verdiği halde en geriye kalan da Sivas oluyor. Sivas’a üvey evlat gibi bakılıyor. Ben buradan tüm siyasilerimizi de göreve çağırıyorum. Devreye girilmesi lazım. Zaten bizi şeker fabrikasından etmişler. Bu da geçmişteki siyasilerin ayıbı ama madem fabrika olmuyorsa en azından bizim çiftçilerimize öncelik tanınsın” şeklinde konuştu.