Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; gübre fiyatlarına gelen zamlara tepki gösterdi.
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ; gübre fiyatlarına gelen zamlara tepki gösterdi. Geçen sene tonu 2 bin lira olan üre gübresinin bir anda 3 bin 700 liraya çıktığını ifade eden Çetindağ, yetkililerin acil harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Çiftçinin bahar gübresini toprağa atamaması halinde verimin yüzde 60 oranında azalacağını belirten Çetindağ, “Çiftçiyi küstürmeyin” dedi.
Başkan Çetindağ, “Çiftçilerimiz arazilerine tohumlarını ektiler. Çok şükür kar da yağdı. Çiftçilerimiz bir nebze de olsa rahatladı fakat ilkbahar dönemi yaklaştıkça piyasada gübre fiyatları aşırı derecede yükselmeye başladı. Biliyorsunuz çiftçimizin tam da kullanacağı zaman dilimi. Pandemiden dolayı tarım çok daha önemli hale geldi. Çünkü kendi kendine yeterli bir ülke haline gelebilmemiz için tüm ürünleri yetiştirebilmemiz ve tarımsal üretimde verim çok önemli. Çiftçimiz kimyevi gübreyi kullanmadığı zaman arazilerimizde verim düşüklüğü çok oluyor. Her nedense tam da çiftçilerimizin arazide bahar gübrelerini kullanmaya başladığı zamanda fiyatlar birden tavana vurdu” dedi.
GÜBRE FİRMALARI ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
Gübre iştirakçilerine seslenen Başkan Çetindağ, “Gübre bağlantılarını daha önceden yaptınız. Neden çiftçimizin tam da araziye ekeceği zamanda birden fiyatlar bu kadar yükseltildi? Geçen sene tonu 2 bin 100 lira olan üre gübrenin şu an 3 bin 600, 3 bin 700 liraya çıkmış olmasının sorgulanması lazım. Bu sadece çiftçinin değil tüm ülkenin meselesi. Bu ülke hepimizin. Pandemiyi rahat bir şekilde atlatabilmemiz için bu gübre firmalarının da elini taşın altına koyması lazım. Sadece çiftçilerden beklememeleri lazım. Eğer biz üretmezsek bu ülke aç kalır, dışarıya muhtaç oluruz. Girdiler ne kadar ucuz olursa biz de o kadar kaliteli buğday üretip milletimizin kullanımına sunacağız. Burada hükümetimizin de devreye girerek firmalarla oturulup basın açıklaması yapılarak bizim çiftçimizin ikna edilmesi lazım. Bahar yaklaşınca, çiftçimiz arazisine gübreyi atacağı zaman neden birden bire büyük oranlarda artış oluyor? Otursunlar kendilerine bir çekidüzen versinler. Buradan tekrar söylüyorum; bizim çiftçimiz ekmezse bu millet aç kalır. Biz gerekirse gübre de atmayız ama devletimize, milletimize yazık olur” diye konuştu.
ÇİFTÇİMİZ BÜYÜK SIKINTIDA
Koronavirüs salgınında dahi çiftçilerin gece gündüz demeden üreterek ülke ekonomisine katkıda bulunduğunun altını çizen Başkan Çetindağ, “Dışarıda birçok ülke kendini dışarıya kapattı. Tarım ürünlerini dışarıya satmıyor ama bizim nedense bu gübre fabrikaları bekliyor bekliyor çiftçimizin araziye gübre atacağı zaman fiyatları yükseltiyor. Bizim çiftçimizin bu kadar gücü yok. Sayın Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar da bunu defalarca söyledi. Tarım Kredi gübre konusunda ağabeylik yapıyor. Oturup çiftçilerimizi ikna edecek bilgileri açıklamaları lazım. Çok farklı bilgiler alınıyor. Genel Müdürlük farklı açıklıyor, Bölge Müdürlükleri farklı açıklıyor. Biz çok büyük sıkıntıdayız. Sivas gibi buğdayın deposu olan bir memlekette bahar gübrelerini, azot gübrelerini atamazsak bunun ülkemize çok büyük zararı olacak. Başta Tarım Bakanımıza söylüyorum, ilgili paydaşlara söylüyorum; Tarım Bakanlığımızın başkanlığında toplanılsın buna en kısa zamanda bir çare bulunsun. Çiftçimiz büyük sıkıntıda. Bizim bütün emeklerimiz boşa gider. Bu kadar emek verip tohumu toprağa saçmışız. Şu anda kar, yağmur yağdı; bahar gübresini atamazsak verim yüzde 60’a kadar düşer. Bu da ülke ekonomisine büyük zarar demek. En kısa zamanda çiftçimizi aydınlatacak bilgiler istiyorum. Bunu sürekli gündeme getireceğiz ve çiftçimizin de yanında olacağız. Tekrar söylüyorum biz ekmezsek bu ülke tamamen kalır. Çiftçiyi küstürmeyelim, çiftçiyi barıştıralım” şeklinde konuştu.