Çiftçilerin hasat dönemi sonrası yaptıkları anız yakma uygulamasının yanlış olduğunu söyleyen Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, “Anız yakmak, toprağın veriminin azalmasına neden olmaktadır” dedi.
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, anız yakılmaması konusunda çiftçileri uyardı. Anız yakılması sonucunda çok uzun yıllarda oluşmuş toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulduğuna dikkat çeken Çetindağ, anız yakılmasını takip eden yıllarda hububatta kök çürüklüğü hastalığının arttığının altını çizdi.
Sap ve anızın yakılması neticesinde bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azotta kayıp meydana geldiğini dile getiren Çetindağ, yakılan anızlardan çıkan dumanların çevreye verdiği zararın da ciddi boyutlarda olduğunu belirtti.
“Anız yangınları; ekosistemin tahrip olmasına, topraktaki organik madde miktarının ve toprağın su tutma kapasitesinin azalmasına, su ve toprak erozyonunun artmasına, omurgalı ve omurgasız canlıların yok olmasına kısacası toprağın verimsizleşmesine ve doğanın ölümüne neden olmaktadır” diyen Çetindağ, “Toprağın verimini topraktaki mineral, gübre ve biyolojik canlılar belirlemektedir. Anız yakmak, toprağın veriminin azalmasına neden olmaktadır. Anız yakan çiftçimiz, daha fazla gübre atmak zorunda kalmaktadır. Toprağa kazandırılmayan anız, daha fazla gübre kullanılmasına dolayısıyla maliyetin artmasına neden olmaktadır. Anız ateşinden uzak duran çiftçilerimiz, hem gübreden tasarruf etmekte hem de daha fazla verim almaktadır” dedi.
“ANIZA DOĞRUDAN EKİM YÖNTEMİ YAYGINLAŞTIRILMALIDIR”
Anız yangınlarının son bulması için çiftçilere alternatif öneriler sunulması gerektiğini dile getiren Çetindağ, ekim teknolojisi gibi var olan uygulamaların yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu belirtti. Çetindağ, “Toprağın sürülmeden ekim yapılmasını sağlayan anıza doğrudan ekim yöntemi yaygınlaştırılmalıdır. Anıza doğrudan ekim, verimlilik ve karlılığı artırmakta, çevreyi korumaktadır. Doğrudan ekimde geleneksel uygulamalardan farklı olarak hasattan sonra yeniden ekime kadar herhangi bir toprak işleme yapılmaz ve ekim bir önceki ürüne ait anızla kaplı alan üzerine işlem yapabilen özel mibzerler ile gerçekleştirilir. Geleneksel uygulamada tarlanın sürümü, ikileme, üçleme, tohum ekimi gibi işlemler akaryakıt sarfiyatına yol açmaktadır. Anıza doğrudan ekim yöntemi ile tek bir işlem yapılmakta bu sayede yakıt masrafı da azalmaktadır” ifadelerini kullandı. /Sultan Şehir/