ÇALIŞMALAR HIZ KAZANDI

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, sorumluluk alanlarında bulunan tarihi yapıların restorasyon çalışmalarını en hızlı şekilde tamamlamanın gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

KÜLTÜR SANAT 15.09.2015 16:21:32 2867 0
ÇALIŞMALAR HIZ KAZANDI

ÇALIŞMALAR HIZ KAZANDI

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, sorumluluk alanlarında bulunan tarihi yapıların restorasyon çalışmalarını en hızlı şekilde tamamlamanın gayreti içerisinde olduklarını söyledi. 

Gök Medrese, Merkez Ulu Cami, Divriği Ulu Cami, Abadan, Hoca İmam ve Serçeli Camii´nde devam eden ve planlanan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Karaca, deprem güçlendirmesi yapılması yada yıkılarak yeniden yapılması gündemde olan Atatürk Caddesi üzerindeki 2. Vakıf İş Merkezi hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Göreve geldikten sonraki süreçte yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşadığını belirten Karaca, bu yoğunluğu atlattıktan sonra çalışmalarını hızlandırdığını söyledi.

Karaca; ?Ziyaretçi yoğunluğundan sonra artık nefes almaya başladık ve hemen en önemli merkez olan Gök Medrese´den başladık. Müteahhit firmamız ve onun danışman hocaları ile birlikte çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu hocalarımız arasında çok değerli Orhan Cezmi Tuncer hocamız da var. Orhan Cezmi Tuncer, 1978 yılında Gök Medrese´nin restitüsyon dedikleri orijinal projesini çizen kişi. Şuanda 86 yaşında ve danışman olarak devam ediyor. Prof. Dr. Alper İlki Başkanlığında, mimar Nicola Berluchi nezaretinde Gök Medresemiz yeniden orijinaline yakın bir hayat bulacak. Geçen safhaları, önceki geçirdiği dönemleri şuanda ne konuşuyor, ne de tartışıyoruz. Olan olmuştur. Şuan elimizde bütün orijinal taşları, yazıları dağınıkta olsa bulunmakta? Bunları yerli yerine yerleştirdikten sonra, yapılan çalışmaları detaylı bir şekilde paylaşacağız. Hatta müteahhit firmaya dedim ki, ?kapının önündeki su yalağını koyduğun gün bu işi yaptığına inanacağım´ Ziya Bey Kütüphanesi´nde görev yaptığım sırada da 40 yıldır akmayan yandaki çeşmeyi akıtmak da bize nasip oldu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü´nün felsefesi içerisinde bu tarihi mekânların biran önce hayata geçmesi lazım. Para konusunda, destek noktasında herhangi bir sıkıntı yoktur. Gök Medresemiz şuanda bu çerçevede devam etmekte. İnşallah 2017´nin içerisinde en azından kabası bitirilmiş, kalem işlerine, ince nakış işlemlerine, motiflere girilecek şekilde hazır hale getirilecek. Yazılar yerine konulmuş o önemli.?

?ULU CAMİİ İÇİN TOPLANTI YAPTIK?

Sivas Merkez Ulu Camii´nin kurtarılması için çeşitli çalışmalar yapılan eğik minaresi ile ilgili kısa süre önce bir toplantı gerçekleştirdiklerini de belirten Karaca, bu toplantıda minarenin eğikliği ile ilgili farklı bir bakış açısının ortaya konulduğunu söyledi.

Minarenin 6 aylık bir sürede daha takip edileceğinin altını çizen Karaca; ?Ulu Cami ile ilgili bir toplantı yaptık. Ulu Cami´nin minaresi ile ilgili Prof. Dr. Alper İlki´nin söylediği çok enteresan bir söz var. ?Bu minare niye eğri ne zaman doğrultacağız. Paris´teki Pizza kulesi de eğri, onlar dert ediniyor mu?´ dedi. Dedi ki, ?Bakın eski resimlerine, bu yüz yıllık fotoğraflarında bile eğri.´ Bu belki yapıldığı günden beri eğri? Eğrilik, bu şekilde devam ediyor. Böylece oturmuş bir durumda. 117 ile 119 cm arasında yıllık eğim değişiyor. Çok enteresan. Diyelim ki, yazın 117, kışın 119? Şuanda tekrar biz orayı izlemeye aldık. Bunlar tarihi mekanlardır, sanat eseri ağırlıklı olan şeylerdir. Normal inşaat işi gibi hadi tut ucundan şöyle yapalım denilecek şeyler değil. 6 aylık bir izleme süresi içerisinde yeniden etrafıyla ilgili bir proje teklifimiz de oldu. Yine karşıdaki okul ve belediye ile ilgili de görüşmelerimiz var. Onlar da olduğu zaman, Sayın Meclis Başkanımızın bir kanaati var ki, Ulu Cami ile Gök Medrese birbirini görmeli. Ümit ediyorum, belediyemiz Kale Projesi içerisinde, onların da değerlendirecektir.

Divriği Ulu Camii Kültür Bakanlığı´na ait. Ancak, restorasyon projesi bize ait olacak. Şuanda proje hazırlanıyor ve restorasyonunu biz yapacağız. Ama bizim pratikte yaptığımız, yapacağımız şeyler çok önemli. Örneğin, Abadan Camii, diğer bir adı Hamidiye´dir Sivaslılar bunu bilmez. Bu camimizin restorasyonunu inşallah yılsonuna kadar tamamlayacağız. Hoca İmam Camii´ni inşallah bu yılsonuna kadar tamamlayacağız. Serçeli Camii´ni yılsonuna kadar tamamlayacağız. Ümit ediyorum açılışlarını birlikte yaparız. Şehrimize zaman zaman çok kıymetli bilim adamları, sahasında uzman isimler geliyor. Dünyaca meşhur hattat Ali Toy, ekibi ve tezhipçi arkadaşlarıyla birlikte şehrimizi ziyaret ettiler. ?Gök Medrese ile ilgili bize ne görev düşüyorsa yardım etmeye hazırız. Zira böyle bir eserin içerisinde katkıda bulunmak bizim için onurdur ve şereftir´ dedi. Bu sözden şunu çıkarıyorum ben, bu müdürlüğe atanmak şahsım açısından büyük bir onur ve şereftir. Ne açıdan? Tarihi mirasa sahip çıkacağız, Şehrimize sahip çıkacağız ve Allah´a ait mescitlerin yapılmasında emeğimiz olacak. Bundan dolayı da mutlu ve huzurluyum. Sadece Sivas merkez değil, Alacahan Camii´ni geçtiğimiz günlerde ziyaret ettik. Dibinden su alıyor. Onun restorasyonu devam ediyor, drenaj hattı falan yapıldı. Yine Alacahan Hanı´nın çatısında su sızıntıları var. Çatının kurşununun tekrar değiştirilecek. Yozgat´ta Fuadiye Cami, yine Çapanoğlu, bütün bunlar kendi içerisinde takip ettiğimiz eserlerdir. Ancak, şunu ben söylemek isterim; tarihi mekânların, sanatsal değeri olan mekânların veya vakfımıza ait eserlerle ilgili şifahi olarak değil yazılı olarak resmi, yani yazılı olarak verilen dilekçelerin hepsini değerlendiriyoruz.

Vakfedilen şeyin amacına uygun kullanılması gerekir. Örneğin, Buruciye ve Şifahiye Medreseleri. Medrese nedir? İlim tahsilinin yapıldığı yer. İlim tahsilinin yapıldığı yerde de daha çok ilme yakın şeyler olsun. Şuanda onlarca şikâyet dilekçesi var; ?orada nahoş müzikler çalıyor, orada türbeler var´ diye. Bizim de bu hususta görüşmelerimiz devam ediyor.?

?YA YIKILIP YENİSİ YAPILACAK

YA DA GÜÇLENDİRİLECEK?

Depreme dayanıklı olmadığı tespit edilen Atatürk Caddesi üzerindeki 2. Vakıf İş Merkezi ile ilgili de değerlendirmede bulunan Karaca, iş hanının yıkılması yada yıkılıp yeniden yapılması konularının gündemde olduğunu söyledi. Genel Müdürlüğün yeni bir iş hanı yapma eğiliminde olduğunu belirten Karaca, bu çalışmayı yaparken esnafın mağdur olmamasını istediklerini söyledi.

Karaca, şu ifadeleri kullandı:

?2007´de çıkan deprem yasasına göre binanın zemininde zeminin de çürükler olduğu belirtildi ve bu noktada bir rapor hazırlandı. Biz bu hususta genel müdürlüğümüzle temaslarımız devam ediyor. Malatya´daki kurulumuzda bir toplantı yaptık ve bu konuda gündeme geldi. Burayla ilgili iki tane alternatifimiz var. Bir tanesi binada güçlendirme çalışması yapılması. Yani eski binayı bir nevi restore edeceğiz. Genel Müdürlüğümüzün kanaati ?yenisini yapalım´ şeklinde. Yenisinin yapılması ve güçlendirilmesi ile ilgili biz bir proje çalışması hazırlıyoruz. Bu projeyi genel müdürlüğe sunacağız. Yine yanımızda bulunan tarihi mekândan dolayı kurula sunacağız ve proje ile ilgili onay alacağız. Bu bina şuandaki yapısı itibariyle tehlike arz etmekte... Yeniden yapılınca ne düşünüyoruz? Biz, insanımızın ekmek yediği, rızıklandığı yerin yine aynı şekilde esnafımıza tahsisi noktasında, bir çalışma düşünüyoruz. Yani bir amaca tahsis edilmemeli, bir kuruma, bir şahsa verilmemeli. Benim şuandaki şahsi kanaatim bu. Genel Müdürlüğümüzün bu husustaki tasarrufu ne olur bilmiyorum ama biz esnafımızın mağdur edilmemesinden yanayız. En kısa sürede yapılarak, tekrar öncelikle içeride faaliyet gösteren esnafımıza haklarının verilmesi noktasında önceliği onlara tanımak istiyoruz. Şuanda bizim aklımızda olan bu. Daha ortaya çıkmış bir şey değil. Zira oradaki esnafımızla da toplantılar yapmayı düşünüyoruz. Bu husustaki yazıyı, kararı görmeden insanları rahatsız etmenin gereği yok. Binamız, 2016 yılında da hizmetine devam eder. Ama bu bir risk oluşturuyorsa, ne o riskin altına ben imza atarım, ne de o riskin altına insanımızı iteriz. Binanın boşaltılması gerekiyorsa boşaltırız. Yapılması gerekiyorsa biran önce yapılmasını temin ederiz.?


Anahtar Kelimeler: ÇALIŞMALAR KAZANDI