Bursa İTÜDER, ‘Kendi Enerjini Kendin Üret’ panelini düzenledi. Panelde genelde Türkiye, özelde Bursa’nın yenilenebilir enerji potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.
BURSA (İGFA) - Bursa’daki İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunlarının merkezi Bursa İTÜDER mezunları, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, ‘Kendi Enerjini Kendin Üret’ sloganıyla bir araya geldi. Panele, Bursa İTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tuğcu, İTÜ Uçak ve Uzay Bilim Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Yüksek Lisans Endüstri Müdürü Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin, İTÜ Meteoroloji Mühendisi, Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Durak ve Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi, Bursa İTÜDER üyesi Feryal Biçkici katıldı.
‘YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETELİM’
Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda gerçekleştirilen çevrimiçi etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bursa İTÜDER Başkanı Hasan Tuğcu, “Derneğimiz olarak başta kentimiz merkezli olmak üzere yenilenebilir enerji üretimini destekleyerek, yerli imkânlar ile performansımızı genişletmek istiyoruz” dedi. Panelin moderatörlüğünü yapan Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi, Bursa İTÜDER üyesi Feryal Biçkici de, “Gerek ülkemizde, gerekse tarım ve sanayi şehri olarak adlandırılan Bursa’da güneş ve rüzgâr enerjisinden faydalanma oranı oldukça düşük. Tüketilen ve üretilen enerji miktarının, bir ülkenin ekonomik kalkınmışlığının göstergesi olduğu düşünülürse, özellikle hava kirliliğinin ve sanayinin yoğun olduğu illerde ve Bursa’da yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin daha etkin kullanılması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.
YERLİ TASARIMLAR KULLANILIYOR
Dünya genelinde büyük bir yönelimin bulunduğu güneş enerjisi sistemleri alanında Türkiye’de gerçekleştirilen projelere dikkati çeken Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin ise “Bimtaş İstanbul Güneş Isı Modeli Projesi (BİGIM) ile İstanbul’da bulunan bütün binaların güneş enerjisi potansiyelinin belirlenmesini, elektrik üretimlerinin hesabını ve ısı-kazanç kayıplarının ölçümünün doğrulanmasını amaçladık. Bu proje sayesinde İstanbul’un bütün konutlarına enerji anlamında dokunuş sağlamış olduk. Bir diğer projemiz olan Yüzer Güneş Enerji Santralleri (YGES) ve Büyükçekmece uygulamalarını ise Büyükçekmece Gölü’nde buharlaşma arışını azaltmak amacıyla gerçekleştirdik. Kurduğumuz YGES sistemi, yerli tasarım ve ürünlerden oluşturuldu. Bursa’da da güneş enerjisi çalışmalarına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
‘DENİZİN ÜSTÜNDEN DE YARARLANALIM’
Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Derneği’nin denizcilik ve enerji sektöründeki çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Dr. Murat Durak da “DÜRED olarak, Türkiye’de denizüstü rüzgâr elektrik santralleri (DRES) yatırımlarının yapılmasını ve denizcilik enerji sektöründe iş birliklerinin koordine edilmesini amaçlıyoruz. Üç tarafı denizler ile çevrili olan ülkemizde, DRES kaynakları alanında mevcut potansiyeli ortaya koymak, kullanımının oluşmasını sağlamak ve mevzuatın oluşturulmasında katkıda bulunmak öncelikli hedeflerimiz arasında bulunuyor. Denizlerimizin sadece altından değil, üstünden de yararlanabiliriz. Sektörümüzün en büyük beklentisi ise kullanılacak ekipman, montaj, nakliye ve mühendislik gibi proje bileşenlerinin mümkün mertebe ülkemiz kaynak ve insan gücü tarafından sağlanmasıdır” şeklinde konuştu.