37. Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren, sağlık ürünlerinin hiçbir güvenlik bariyeri ve denetim mekanizması bulunmayan internet ortamlarında ve zincir marketlerde satılmasının reklam yolu ile tüketimlerinin körüklenmesinin son derece tehlikeli olduğunu söyledi.
HALK SAĞLIĞINA YÖNELİK CİDDİ RİSKLER DOĞURUYOR
Sağlığın zincir marketlere emanet edilemeyecek kadar kıymetli olduğunu belirten Başkan Eren, “Son yıllarda artan ticari kaygılar nedeniyle insan sağlığına doğrudan etki eden sağlık ürünlerinin eczane dışındaki denetimsiz satış kanallarından piyasaya sunulması halk sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Özellikle bitkisel ürün ve gıda takviyelerinin eczane dışında, internetteki satış platformlarından ve ulusal marketlerden satışa sunulması halk sağlığına yönelik ciddi riskler doğurmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde önemli etkileri olan bu ürünlerin piyasa ekonomisine teslim edilmesi, sağlığa ilişkin hassasiyetleri etkisizleştirdiği gibi ekonomik kazancı sağlığın önüne koyan yaklaşımları da teşvik etmektedir. Gıda takviyelerinin marketler ve online platformlar gibi denetimsiz satış kanallarında, yalnızca ticari kaygılarla, bilinçsizce pazarlanması bu ticarileşmenin somut bir yansımasıdır. Sağlığı market raflarına taşıyarak basitleştiren, kâr odaklı düşünerek insan sağlığını tehlikeye atan bu zihniyete dur denilmelidir” dedi.
BU ÜRÜNLER HER HASTADA AYNI ETKİYİ GÖSTERMEYEBİLİR
Bitkisel ürün ve gıda takviyesi olarak tanımlanan bu ürünlerin içerisinde insan sağlığına ciddi etkileri bulunan etken maddeler bulunduğunun altını çizen Eren, “Dolayısıyla kişilerin kendi kararlarıyla değil bir hekimin teşhisi ve eczacı danışmanlığı ile bu takviyelerin kullanılması gerekmektedir. Çünkü söz konusu ürünler, herhangi bir ürün değildir ve her hastada aynı etkiyi göstermeyebilir.
Özellikle reçeteli ilaçlarla birlikte kullanıldıklarında çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yine hamilelerde, emzirenlerde ve çocuklarda kullanılan bu tarz ürünlerin zararlı etkileri çok daha fazla görülmektedir. Söz konusu ürünlerin hiçbir güvenlik bariyeri ve denetim mekanizması bulunmayan internet ortamlarında ve zincir marketlerde satılması, reklam yolu ile tüketimlerinin körüklenmesi son derece tehlikelidir. Bu ürünlerin ruhsatlandırılma ve denetim süreçlerinin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın değil Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde olması toplum sağlığını korumak adına atılması gereken acil bir adımdır. İlaçlara ve takviye edici gıdalara güvenli erişimin tek adresi birinci basamak sağlık hizmet sunucuları olan eczanelerdir. Eczacılar, bu ürünlerin kullanımında doğru bilgi ve yönlendirme için hastalarımızın en kolay ulaşabileceği en yakın sağlık danışmanlarıdır. Bitkisel ürünler ve gıda takviyeleri mutlak suretle eczanelerden temin edilerek, eczanelerde eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır. Çünkü insan sağlığı üç harfli market zincirlerine emanet edilemeyecek kadar önemli ve kıymetlidir” ifadelerine yer verdi.