Tarih: 11.04.2022 18:47

Böcek sokmalarına dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Uzun yıllar Sivas Numune Hastanesi’nde Başhekim olarak görev yapan ve şu anda da Medicana Sivas Hastanesi’nde Uzman Dermatolog olarak çalışan Dr. Aydın Kelkit; çocuklarda bahar aylarıyla birlikte artış gösteren böcek sokmalarına ilişkin konuştu.

Böcek sokmalarının birkaç saat ila 24 saat içinde kızarıklık ile beraber kaşıntılı, papüler (kabartılı) lezyonlarla ortaya çıkan aşırı duyarlılık reaksiyonu  olduğunu ifade eden Kelkit; “Genellikle 2 ila 10 yaş arası çocuklarda görülür. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sivrisinek, karınca ve diğer böceklerin sokmasını takiben birkaç saat içinde görülür. Çocuklarda ortaya çıkan reaksiyon erişkinlere göre daha alevli seyreder.  Genellikle ailede tek çocuk etkilendiğinden aileleri ‘böcek sokması’ tanısı konusunda ikna etmekte zorlanılır. Aileler genelde bunun daha önemli bir hastalık olduğu düşüncesiyle farklı hekimlere müracaat edebilir ve alerji testleri talep edebilirler” dedi.

UZUN KOLLU VE UZUN PAÇALI KIYAFETLER TERCİH ETMEK FAYDALIDIR

0-1 yaş arasında ilk ısırığa karşı reaksiyonun hafif olduğunu belirten Kelkit, “1 ila 5 yaş arası oluşan böcek sokmaları daha şiddetli reaksiyon verirken ileri yaşlarda reaksiyon hafifler.  Muayenede görünümü çok sayıda kurdeşen tarzında 3-10 mm çaplı papüller ile karakterizedir. Klinik görünüm kızartılı, kaşıntılı, papül, su kabarcıkları, çizgisel doku kaybı ile karakterize olup tekrar eden ısırıklar nedeniyle her bir ısırık yeri için bir dizi papüler lezyon halindedir. Bu görünüm biz hekimler için tanı koydurucu bulgudur. Vücudun açık olan kısımları özellikle yüz, el ve ayak bölgeleri her zaman daha çok etkilenir ve çok sayıda ısırma odağı görülebilir.  Bu hastalığı kurdeşen (ürtiker), viral döküntüler, uyuz, atopik egzama gibi döküntülü hastalıklardan ayırt etmek gerekir.  Tedavide öncelikle kaynak fark edilip anlaşılabilirse etkenden uzak kalmak gerekir. Böcek ve diğer haşereler için böcek ilacı (insektisit) kullanmak, uzun kollu ve uzun paçalı kıyafetler tercih etmek faydalıdır. Haricen kaşıntı giderici jeller, kremler günde 2-3 kez sürülebilir. Ayrıca günde 1 kez alerjik şuruplar (antihistaminikler) kullanılabilir.  Başlangıçta aileleri ikna etmek zor olmasına karşın hastalığın gidişatı her zaman iyidir. Bazı vakalarda 1-2 hafta içinde kendiliğinden düzelme görülebilir” ifadelerine yer verdi. /SULTAN ŞEHİR/




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —