Osmanlının son döneminde inşa edildi, Pirkinik halkına uzun süre hizmet verdi. Yaklaşık 100 yıldır kullanılmayan tarihi Pirkinik Hamamı, adeta kaderine terk edildi
Bir Tarih Yok Oluyor
Osmanlı’nın son döneminde inşa edildi, Pirkinik halkına uzun süre hizmet verdi. Yaklaşık 100 yıldır kullanılmayan tarihi Pirkinik Hamamı, adeta kaderine terk edildi
Ermenilerin inşa ettiği rivayet edilen tarihi hamam, definecilerden de darbe yedi. İçi harap olup çöplüğe dönen, kubbesi yıkılmak üzere olan tarihi miras, günden güne yok oluyor…
Sivas’ta tarihi Pirkinik Hamamı yok oluyor. 19. Yüzyılda inşa edilen ve Osmanlı’nın son dönem mimari eserleri arasında yer alan tescilli hamam, harap görüntüsü ile görenleri kahrediyor.
1970 yılında ismi Çayboyu Köyü olarak değiştirilen, 1989’da ise Çayboyu Mahallesi olarak belediye sınırlarına dâhil edilen eski Pirkinik Köyü’nde bulunan tarihi hamamın restore edilerek yeniden kente kazandırılması bekleniyor.
KUBBESİ ÇÖKMEK ÜZERE…
Osmanlı’nın son döneminde Çayboyu Mahallesi’nde (Pirkinik Köyü) yaşayan Ermeniler tarafından yaptırıldığı rivayet edilen tarihi hamamın içi tamamen harap olmuş durumda. Duvarları, kırılan, içerisi çöp ve toprakla dolan kültür mirasının kubbesi de çökmek üzere. Bölge halkının verdiği bilgilere göre yaklaşık 100 yıldır kullanılmayan tarihi hamamın güçlükle ayakta kalan kubbesi, mahallede ikamet eden çocuklar için de büyük tehlike oluşturuyor. Vatandaşlar, Çocukların zaman zaman hamamın içerisine girdiğini ya da üzerine çıktığını belirterek, tüm uyarılara rağmen bu tehlikeyi önleyemediklerini dile getiriyor.
BELEDİYEYE AİT…
Çayboyu Mahallesi Muhtarı Mustafa Doğan (55), daha önce köy tüzel kişiliğine ait olan tarihi hamamın Çayboyu’nun mahalleye dönüştürülmesinin ardından belediyeye geçtiğini belirterek, bu konuda belediyenin çalışma yapmasını beklediklerini söyledi. Bölge halkının, bir tarihi yapının bu şekilde yok olmasından son derece rahatsız olduğunu belirten Doğan; “Biz bu hamamın restore edilerek yeniden mahallemize ve Sivas’ımıza kazandırılmasını istiyoruz. Yeniden hamam olarak faal hale gelmese bile bu tarihi yapının restore edilerek mutlaka koruma altına alınması gerekiyor. Belediyemizden bu konuda hassasiyet bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
KAÇAK KAZI YAPILMIŞ…
Tarihi hamamın iç kısımlarının harap olmasındaki en büyük etken ise define avcıları. Ermeni yapısı olduğu düşüncesi ile hamam içerisinde define arayan kişi ya da kişiler hamamın duvarları ve bazı bölümlerine zarar vermiş. 2009 yılında tescil edilen, Kültür Envanterine Kayıtlı, tarihi hamama ait envanter bilgilerinde de iç kısımlarda yer yer kaçak kazı yapıldığının görüldüğü bilgilerine yer veriliyor.