Bin yıllık İncil ilgi odağı oldu.

Bin yıllık İncil ilgi odağı oldu.

Sivas’taki Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi’nde bulunan deri üzerine yazılı bin yıllık İncil, Kütüphaneler Haftası dolayısıyla üniversitede açılan stantta sergilendi. Bin yıllık İncil’e öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca tarihi İncil`in dijital ortama

Bin yıllık İncil ilgi odağı oldu.

Sivas’taki Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi’nde bulunan deri üzerine yazılı bin yıllık İncil, Kütüphaneler Haftası dolayısıyla üniversitede açılan stantta sergilendi. Bin yıllık İncil’e öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.  Ayrıca tarihi İncil`in dijital ortama aktarılmış örneği, araştırmacılar tarafından incelenebiliyor.

5 yıl önce jandarma ekipleri tarafından ele geçirilen ve Arkeoloji Müzesi`ne teslim edilen deri üzerine yazılı bin yıllık İncil, 2 yıl önce Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi`ne getirildi. Kütüphanede sergilenmeye başlayan İncil, Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan 51`inci Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Üniversitesi merkezi kafeteryada hazırlanan Kitap Tanıtım Sergisi`ne getirildi. Burada camekân içerisinde korunan İncil öğrencilerden ve sergiyi gezenlerden yoğun ilgi gördü. İncil`i görenler cep telefonuyla fotoğrafını çekti.

Sergiye gelerek açılışını gerçekleştiren Sivas Valisi Âlim Barut, sergiyi gezerek Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Cemal Karaca`dan bin yıllık İncil hakkında bilgi aldı.

İncil hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Cemal Karaca, "Takriben bin yıllık ceylan derisine yazılmış Süryanice İncil`i getirmiş bulunuyoruz. Sadece bu tanıtım amacıyladır. İncil bize müze yoluyla ulaştı. Bundan sonra kurumların elinde bulunan bütün yazma tarihi eserler Arapça, Farsça, Osmanlıca eserler kanunen bize devredilmek durumundadır. Bütün kurumlara yazımızı yazdık ilgili gördüğümüz yerden kitapları istedik" dedi.

İncil`in çevirisini Mardin`de bulunan bir papazın yapacağını söyleyen Karaca, kitabın dijitalinin gönderildiğini belirtti. Karaca, "Mardin İl Kültür Müdürlüğü ile görüşerek eserin dijital ortamda kendilerine gönderilmesini sağladık. İncil`in bin yılın üzerinde bulunduğunu, eserin deri üzerine yazılmış ve sayfalarının tam olduğunu öğrendik.” dedi.

Sivas`ta özellikle bu tür eserlerin dikkat çektiğini belirten Karaca, "Şehir dışından gelen vatandaşlarımız bu tür eserlere daha çok ilgi gösteriyor. Gerek sanatçılar, gerek ilim adamları, gerek şehrimizin önde gelen büyük tüccarları bu tür eserlere dikkat ediyorlar. Hatta merak edip bu ve bunun gibi eserler üzerinde çalışma yapıyorlar. Biz de, onlara bu konuda yardımcı oluyoruz. Araştırmacılara ve ilim adamlarına bu eserin dijital ortama aktarılmış halini de verebiliyoruz" ifadelerini kullandı.