BİNLERCE TON PANCAR TARLADA KALDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, binlerce ton pancarın Sivas’ta tarlada kaldığını söyledi.

GÜNDEM 10.12.2023 15:46:00 1504 0
BİNLERCE TON PANCAR TARLADA KALDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Malatya Şeker Fabrikası için çiftçilerin şeker pancarını toplayan Bostankaya ve Çetinkaya Pancar Toplama Merkezleri'nin kapatılmasıyla birlikte, fabrikanın iş bilmezliği nedeniyle yaşanan nakliye sıkıntısı nedeniyle binlerce ton pancarın tarlada kaldığını söyledi. Pancar üreticilerinin mağdur olduklarını vurgulayan Karasu, “Malatya Şeker Fabrikası’nın iş bilmezliği nedeniyle çiftçinin ürünü tarlada kaldı, çiftçi perişan oldu. Çok yakında kar yağışları da başlayacak. Bölgenin en kaliteli pancarı tarlada çürümeye terk edilemez” dedi.

Ülkemizin en önemli şeker pancarı üreticisi konumunda olan Sivas’ta üreticiler büyük sorun yaşıyor. Şeker fabrikalarının birer birer özelleştirmesi ile üretimi her geçen gün düşen şeker pancarı üreticisinin mağduriyetlerine Sivas’taki üreticilerin yaşadıkları da eklendi. Ürünlerini Malatya Şeker Fabrikası’na satmak için sözleşme yapan, ancak nakliye sorunu yaşayan çiftçilerin ürünleri tarlada kaldı. 

NAKLİYE ARAÇLARI GELMİYOR

Kangallı pancar üreticilerini ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Kangal ve Ulaş ilçelerimizin farklı köylerinde binlerce ton şeker pancarı tarlada kaldı. Hem Sivas'taki hava şartları hem de pancarın çiftçimiz tarafından nakli ve bekleme süresinden dolayı büyük mağduriyet yaşanıyor” dedi.  Tarihlerin Aralık ayının ortasını gösterdiğini ve çok yakın zamanda Sivas’a yoğun kar yağışının başlayacağına dikkat çeken Karasu, şöyle dedi:

“Buna rağmen Kangal ve Ulaş ilçelerimizdeki köylerde binlerce ton şeker pancarı nakliye bekliyor. Bunun ana nedeni, Malatya Şeker Fabrikası’nın iş bilmezliğidir. Nakliye araçları gelmiyor. Çünkü nakliye araçları 3-4 gün fabrikada boşaltılmayı bekliyor. Fabrika sıra veremiyor, pancarı dökebileceği alan kalmadığı için. Çiftçiler pancarı başka bir fabrikaya da satamıyorlar, çünkü Malatya Şeker Fabrikası ile sözleşmeleri var. Zaten zor şartlarda üretim yapan, artan girdi maliyetleri ile zorlanan üretici gelecek yıl nasıl pancar ekecek? Ürün tarlada bekledikçe fire anlamında da büyük mağduriyet yaşıyor. Çiftçimizin bir yıl boyunca emek verdiği, topladığı mahsulü çürütmeye kimsenin hakkı yoktur!”

 

“KAFE AÇACAĞINIZA MİLLETİN SESİNİ DUYUN”

İktidarı ve iktidar milletvekillerini sert bir dille uyaran Karasu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“20 yılda Sivas’a bir şeker fabrikası dahi yaptıramayanlar, fabrikayı boş verin, var olan toplama merkezlerine dahi sahip çıkamayanların sebebidir bu mağduriyet. Bostankaya ve Çetinkaya pancar toplama merkezleri ve kantarı kapatılmamış olsaydı çiftçi bugün bu mağduriyetleri yaşamayacaktı. O zamanlar ‘Çiftçi herhangi bir mağduriyet yaşamayacak’, ‘Çiftçilerin tarlada ürünü kalmayacak’ diyen yetkililerin bugün sesi soluğu çıkmıyor. Buradan iktidar vekillerine sesleniyorum; Sivas’ta kafe açacaklarına gelsinler çiftçinin yaşadığı mağduriyeti görsünler. Önümüzdeki yıl, çiftçi bir daha nasıl tarlasını ekecekler. Kangal ve Ulaş ilçelerimizdeki şeker pancarı üreticilerinin sorunları bir an önce çözülmelidir. Bölgenin en kaliteli pancarı tarlada bırakılıp çürümeye terk edilemez” 

Daha önce de konuyu defalarca TBMM gündemine taşıyan Karasu, çiftçilerin yaşadığı mağduriyetleri bir kez daha Meclis gündemine taşıyacağının sözünü üreticilere verdi.

Anahtar Kelimeler: BİNLERCE PANCAR TARLADA KALDI
Yorumlar (0)

“MUHSİN YAZICIOĞLU DARÜŞŞİFA KÜLLİYESİ” İÇİN PROTOKOL İMZALANDI…

Başkan Özdemir, Demirağ OSB’yi Türkiye’nin Sanayi Merkezlerine Tanıtacak

Sivas’ta “Beyaz Yürüyüş”

Sivas TSO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi.

( VİDEOLU HABER) SİVAS BELEDİYESİ’NİN YENİ EVLİLERE ÇEYİZ DESTEĞİ SÜRÜYOR…

VİDEOLU HABER - Üretici Kadınlar Ve İkinci El Eşya Pazarı Açıldı...

KOBİ Tanımı Güncellendi, STSO Başkanı Zeki Özdemir'den değişikliğe destek

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal'dan Sivas Ticaret Borsası’na Ziyaret

Sivas’ta Kaldırım İşgallerine Karşı Sıkı Denetim!

Başkan Uzun’dan Kızılırmak Kanalındaki Palplanş Uygulamasına Yakından İnceleme

Sivas İl Genel Meclisi’nden 2025 Yatırım Programına Tam Destek

Sivas Valisi Şimşek’ten Sokak Hayvanlarına Anlamlı Ziyaret

  • Salı 25.2 ° / 23 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.4 ° / 22.4 ° Güneşli
  • Perşembe 25.2 ° / 22.4 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
2.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
3.Antalyaspor 2 2 0 0 2 6
4.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
5.Göztepe 2 1 0 1 3 4
6.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
7.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
8.Kayserispor 1 0 0 1 0 1
9.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
10.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
11.Fenerbahçe 1 0 0 1 0 1
12.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
13.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
14.Gençlerbirliği 2 0 2 0 -2 0
15.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
16.Fatih Karagümrük 1 0 1 0 -3 0
17.Eyüpspor 2 0 2 0 -4 0
18.Gazişehir Gaziantep 2 0 2 0 -6 0