Tarih: 05.04.2021 19:27

Bilimsel oyuncaklarla geleceğe hazırlanıyorlar  

Facebook Twitter Linked-in

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Kartal üniversite bünyesinde yer alan Cumhuriyet Teknokent’te çocukların sayısal zekâlarını kullanabilmelerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Dr. Öğr. Üyesi Kartal böyle bir projeye neden ihtiyaç duydukları konusunda açıklamalarda bulunarak, “Projeye yaklaşık 6,5 yıl önce başladık. Çıkış noktamız da çocukların matematik ve fen alanlarında eksikleri olduğunu tespit etmemiz oldu. ‘Çocuklara matematiği ve feni sevdiremiyoruz, öğretemiyoruz’ şeklinde bir problemle karşılaştık. Bu sorun ulusal ve uluslararası sınavlarda da karşımıza çıktı. Liselere Geçiş Sınavı ve üniversite sınavında gördük ki; çocukların fen, fizik, kimya, matematik ortalamaları düşük. Biz bu ortalamaları nasıl yükseltebiliriz sorusuyla başladık işe ve Teknokent’e bir proje sunduk. Bu sorunu ortadan kaldırmak için eğitim materyalleri tasarlayacağız dedik ve projemiz kabul edildi” dedi.

Yurt dışında okul öncesine ciddi yatırımlar yapıldığını aktaran Kartal, “Bilimsel düşünebilmek, matematiksel okur-yazarlıklarını arttırmak, çocukları okula hazırlayabilmek için okul öncesine ağırlık vermek gerekiyor. Öğrenmenin yolu okul öncesinden geçiyor.” şeklinde konuştu.

OYUNCAKLAR GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİYOR

Oyuncakları üretirken sadece bilimsel olmasını değil aynı zamanda çocukların zevk almasını da öncelediklerini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Kartal, “Oyuncaklarda kesinlikle plastik kullanmadık. Organik ve geri dönüştürülebilir olması oldukça önemli. Şu anda da kendi özgün ürünlerimiz başta olmak üzere dünyadaki oyuncak örneklerini de koleksiyonumuza katarak zengin bir içerik oluştu. Bu arada tabii kendi kültürümüzü de unutmadık. Osmanlı döneminde oynanan oyunları geliştirerek, örneğin şehzade oyuncakları, kendi kültürümüzdeki oyuncakları da gün yüzüne çıkarttık. Ahşaptan imalatları yapıldı ve tüketicilere sunuldu. İstenildiğinde okul içi ve bireysel oyuncaklar Teknokent’ten temin edilebiliyor” dedi.

FİKİRLER YARIŞSIN ENGELLER AŞILSIN

Yaklaşık 3 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Fikirler Yarışsın Engeller Aşılsın” isimli, Türkiye’deki tüm öğretmenlerin katıldığı bir yarışmada belirlenen 30 fikrin ürüne dönüştürülmesi için bakanlığın kendileriyle iletişime geçtiğini söyleyen Kartal, “Yaklaşık 16 tane alan uzmanı hocamızla birlikte bu fikirlerin prototip ürünlerini üniversitemizde geliştirdik ve bunları MEB’e sunduk. Bu ürünlerin tamamı Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir sergide gösterildi. Bu ürünlerin seri üretimleri yaptırılarak Türkiye’deki tüm özel eğitim veren okullara dağıtımı yapıldı. Türkiye’deki teknokentler arasında hem Ar-Ge anlamında hem de özel eğitim anlamında sadece biz çalışıyoruz diyebiliriz. En büyük mutluluk kaynaklarımızdan biri de bu oldu” diyerek konuşmasını sonlandırdı. /Sultan Şehir/

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —