"Mikro Havza Bazlı Meyve İliği Geliştirme Projesi" kapsamında Gürün’de "Kayısı Fidanı Dağıtım Töreni" gerçekleştirildi.
"Mikro Havza Bazlı Meyve İliği Geliştirme Projesi" kapsamında Gürün’de "Kayısı Fidanı Dağıtım Töreni" gerçekleştirildi. 50 bin kayısı fidanının üreticilerle buluştuğu törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, “Fidanlarımızın üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” dedi.
Sivas’ta kayısı üretiminin ve kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayacak "Mikro Havza Bazlı Meyve İliği Geliştirme Projesi" kapsamında Gürün’de "Kayısı Fidanı Dağıtım Töreni" gerçekleştirildi.
Vali Yılmaz Şimşek, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, Gürün Kaymakamı Abdullah Sarı, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız ve il protokolünün katıldığı Kayısı Dağıtım Töreninde 50 bin kayısı fidanı üreticilerle buluştu.
İl Müdürü Seyit Yıldız törende yaptığı konuşmada; “İlimiz, bir tarım ve hayvancılık şehri ve ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biridir. Geniş bir coğrafyada yer alan ilimizde mikro klima özelliğine sahip bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgeler tarımsal üretim için önemlidir. Bunlardan biriside güründür. Gürün tarımsal potansiyeli yüksek olan bir ilçemizdir. Özellikle küçükbaş hayvancılık ve meyvecilikte ilimizde 1. sırada yer almaktadır. Meyvecilik yoğun olarak yapılmaktadır. Özellikle kayısı, elma, ceviz ve dut yetiştiriciliği ön plandadır. Son yıllarda badem yetiştiriciliği de artmış ve İl Müdürlüğümüz, Özel İdaremiz, Orman İşletme Müdürlüğümüzün de destekleriyle 420 dekarlık badem bahçesi kurulmuştur. Kayısı üretiminde dünyada 1. olan ülkemizde Malatya, Elazığ, Adıyaman, Maraş gibi illerden sonra ilimiz, üretimde 9. sırada yer almaktadır. Ülkemizde Maraş merkezli meydana gelen depremlerde Gürün ilçemiz de etkilenmiştir. Gürün ilçemizdeki tarımsal üretimin devamlılığı için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.
Yıldız, “İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve İl Özel İdaremizce finanse edilen mikro havza bazlı meyveciliği geliştirme projesi ile Gürün’de 50 bin adet kayısı fidanı dağıtımı gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında fidan bedelinin yüzde 75’i İl Özel İdaremizce sağlanmış, yüzde 25’i çiftçi katkısı olarak karşılanmıştır. Projenin toplam bütçesi 2 milyon 250 bin lira olup 1 milyon 687 bin 500 lirası Özel İdare tarafından edilecektir, 562 bin 500 lirası üreticilerimiz tarafından karşılanmıştır. Proje 2023 yılında da uygulanmış olup yoğun talep görmesi nedeniyle, müdürlüğümüzce 2024 yılı proje uygulama programına alınmıştır. Proje ile yaklaşık 2.500 dekarlık alanda 2023 yılında kayısı bahçesi oluşturulmuş olup, 2024 yılında da yine yaklaşık 2.500 dekar alanda bahçe kurulması planlanmaktadır. Toplamda 2 yılda 5.000 dekar kapama kayısı bahçesi oluşturulmuş olacaktır. Tabii ki bahçe tesisinde en önemli konu fidandır. Dikimi yapılacak fidanlar sağlıklı, hastalıktan ari, çeşit özelliğini yansıtan ve sertifikalı olması gerekir. Fidanlarımızın üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” dedi.
Yıldız’ın ardından Gürün Kaymakamı Abdullah Sarı ile İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş söz aldı. Sarı ve Akkaş, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Vali Yılmaz Şimşek ise “Valilik olarak bizler de Millî Tarım Politikalarımız ışığında hayata geçirdiğimiz bu ve buna benzer projelerimizle ilimizi tarımda bir marka şehir konumuna taşıma gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz. Ürün çeşitliliğimizi, hayvansal varlığımızı ve kaliteyi artırarak, tarlada, bağda bahçede el birliği, gönül birliği oluşturmayı, çalışmaları, üretimi yerinde görmeyi sürdüreceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından kayısı fidanları üreticilere teslim edildi.