1 Ocak 2018 itibariyle engelli aparatı olmayan toplu taşıma araçlarının trafiğe çıkamayacağını ifade eden Sivas Belediye Başkan Danışmanı Erdoğan Yuvacı, ?Zaman çok daraldı.
?Belediye vatandaşını mağdur etmez?
1 Ocak 2018 itibariyle engelli aparatı olmayan toplu taşıma araçlarının trafiğe çıkamayacağını ifade eden Sivas Belediye Başkan Danışmanı Erdoğan Yuvacı, ?Zaman çok daraldı. Buna rağmen halk otobüsü işletmecisi arkadaşlarda da bir gayret olduğunu görmüyorum. Böyle olursa ne olur? O tarih geldiği zaman araçlar yenilenmezse belediye vatandaşını ezdirmez, belediye vatandaşını mağdur etmez. İstenilen standartlardaki araçları alarak vatandaşını bir şekilde taşır? dedi.
Sivas Belediye Başkan Danışmanı Erdoğan Yuvacı, şehir içi toplu ulaşım araçlarının yenilenmesi hususunda özel halk otobüsü işletmecilerini uyardı. Engelli aparatı olmayan toplu taşıma araçlarının yeni yılın ilk gününden itibaren ulaşımda kullanılamayacağını vurgulayan Yuvacı, sürenin daraldığını anımsattı.
Sivas Belediye Meclisi´nde 2012 yılında alınan karara atıfta bulunarak konuşmasına başlayan Yuvacı, ?O zaman alınmış bir karar var. Kararda, ?Toplu taşıma araçları 8 yılda bir yenilenecek ve alınan araçlar da 9 metre ve üstü olacak´ deniyor. Biz bu araçlarla ilgili olarak fabrikaları dolaştık ve gerekli çalışmalarımızı yaptık. Dünyanın hiçbir tarafında 2 kapılı bir toplu taşıma aracı yok. İlla 3 kapı olmalı. 3 kapılı olabilmesi için de 9 metre ve üstü olması lazım. Bu alınan karar doğru bir karar? dedi.
?BELEDİYE VATANDAŞINI BİR ŞEKİLDE TAŞIR?
Sivas´ta şu anda toplu taşımada kullanılan araçlarının 7 metre olduğunu hatırlatan Yuvacı, ?Halk otobüsü işletmecisi arkadaşlarımızın almak istediği araçlar 8 ila 8 buçuk metre arasında ama bizim alınmasını istediğimiz araçlar da 9 metre ve üstü. Halk otobüsü işletmecilerinin almak istediği araçlar ile bizim almayı istediğimiz araçlar arasında araç başına 80 ila 100 bin lira arasında fark oluyor. Bu farktan dolayı otobüsçüler bizim düşündüğümüz ebatlardaki aracı almak istemiyorlar. Böyle olunca biraz ayak sürükleniyor ama göremedikleri bir şey var o da şu: 1 Ocak 2018 itibariyle mevcut kullanılan toplu taşıma araçları dahil engelli aparatı olmayan hiçbir toplu taşıma aracı trafiğe çıkamayacak. Buna belediye olarak biz müsaade etmiş olsak bile emniyet bu araçların trafiğe çıkmasına izin etmeyecek. Zaman çok daraldı. Buna rağmen halk otobüsü işletmecisi arkadaşlarda da bir gayret olduğunu görmüyorum. Böyle olursa ne olur? O tarih geldiği zaman araçlar yenilenmezse belediye vatandaşını ezdirmez, belediye vatandaşını mağdur etmez. İstenilen standartlardaki araçları alarak vatandaşını bir şekilde taşır? diye konuştu.
?BELEDİYE OLARAK HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIRIZ?
Başkan Danışmanı Yuvacı, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Şu anda kullanılan araçlarda engelli aparatı yok. Onların almayı istediği 8 veya 8 buçuk metre uzunluğunda olan araçlarda engelli aparatı var ama onlar da 3 kapılı değil, 2 kapılı. Hepimiz yakınlarımızla, ailemizle toplu taşıma araçlarını kullanıyoruz. 3 kapılı toplu taşıma araçlarında inme-binme çok daha rahat ve kolay oluyor. Mevcutta kullanılan araçlar 46 kişilik, onların almak istediği araçlar ise 51 kişilik. Dolayısıyla biz yolcu taşıma kapasitesini artıramayacaksak, vatandaşımız sağlıklı bir şekilde seyahat edemeyecekse o zaman bunları değiştirmenin bir manası yok. Cumhuriyet Üniversitesi bizim için çok önemli. Yaklaşık 50 bin öğrenci bu araçları kullanıyor. Bizim araçları büyüterek inmeyi-binmeyi kolaylaştırmamız lazım. Öğrencileri sıkıntıya sokmadan taşıma işlemini yapmalıyız. Değişecek araçlar bize 10 yıl hizmet edecek. Bugün belki yetecek gibi gözükebilir ama ikinci bir devlet üniversitesi düşünülüyor. Şehrin nüfusu artabilir. Kapasitenin mutlaka artıyor olması gerekir. Bununla ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyor. Şu anda biz halk otobüsü işletmecilerine meclis kararı alarak 45 günlük bir süre tebliğ etmiştik. O sürenin de dolduğunu biliyorum. Bu şehirde 249 halk otobüsü var. Bu insanları mağdur etmek gibi bir düşünce yok ama neticede bir hizmet veriliyorsa bunun sağlıklı bir şekilde verilmesi lazım. Bunu o arkadaşlarla yapmak istiyoruz. Aksi halde belediye olarak her türlü tedbiri alırız, vatandaşımızı mağdur etmeyiz. Mevcutta kullanılan araçların normalde 2014 yılında değiştirilmesi lazımdı ama biz arkadaşlarımıza 3 yıl iyi niyet gösterdik.?