Tarih: 24.03.2019 15:18

BELEDİYE DESTAN YAZDI

Facebook Twitter Linked-in

NACİ YILDIZ

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, 2014-2019 yılları arasında kültür alanında yaptıkları çalışmalara ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Sivas´ta ulaşım, altyapı başta olmak üzere birçok alanda önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Başkan Aydın, son 5 yıl içerisinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü vasıtasıyla yürüttükleri faaliyetleri değerlendirdi.

/resimler/2019-3/24/1525247256349.jpg

Sivas´ın Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerini bünyesinde bulunduran önemli bir kültür şehri olduğunu anımsatarak sözlerine başlayan Aydın, ?Sivas Belediyesi olarak 2014-2019 yılları arasında her alanda olduğu gibi eğitim, kültür ve sosyal alanlarda da çok önemli icraatlara imza attığımız kanaatindeyiz? dedi.

/resimler/2019-3/24/1525433975573.jpg

?CANLI TUTMAK ZORUNDAYIZ?

?Sivas bir Selçuklu şehri, Sivas bir medrese şehri, Sivas bir kültür şehri? ifadesini kullanan Aydın, ?Bağrından çok sayıda ozanlar çıkarmış, tarihe mâl olmuş çok sayıda önemli isimler çıkarmış bir şehir. Üniversiteler şehri. Sadece kent meydanı içerisinde 4 tane meydanı olan bir şehir. Böyle bir şehrin kültürel alanda da çok ciddi bir potansiyeli var, geçmişi var, tarihi var. Biz bunları bugünkü ve bizden sonraki nesillere  aktarmak zorundayız. Bu mirası güçlü, canlı tutmak zorundayız. Bu anlayıştan yola çıkarak şimdiye kadar bilinen ama hak ettiği düzeyde tanınmayan değerlerimizi tanıtmak istedik. Bununla ilgili birçok çalışmaya imza attık. Bu kapsamda 2 set halinde 11 kitaptan oluşan manzum ve  11 kitaptan oluşan mensur setler halinde Şemsi Sivasi Külliyatını çıkardık. Gerçekten de çok ilgi gördü. Değişik üniversiteler, değişik bilim adamları ve bu konuya ilgi duyan çok sayıda insanın bu kitapları talep ettiğini ve ilgiyle okuduklarını biliyoruz. Yine Şehrengizler kitap setini çıkardık. 11 kitaptan oluşuyor. Farklı farklı isimlerin yazdığı 11 kitaptan oluşuyor. Aşıklar Serisi 15 adet kitap setinden oluşuyor. Bu kitaplar ilk kez bizim tarafımızdan bu dönemde basıldı. Kadı Burhaneddin çok önemli. Hatta ülke siyaseti için önemli bir şahsiyet ve biz de bu şahsiyeti yeni nesillerin daha iyi tanıması için kitaplarını bastırdık. Ayrıca çeşitli yazarların kitaplarını alıp buradaki gençlere takdim ettik. Tam 26 bin 715 adet. Toplamda bu dönemde bastırdığımız kitap sayısı ise 329 bin 215 adet. Gerçekten çok ciddi bir rakam? dedi.

/resimler/2019-3/24/1526092569643.jpg

?SİVAS, KÜLTÜREL ANLAMDA

HAK ETTİĞİ ZENGİNLİĞE ULAŞTI?

Kitapların hazırlanmasında Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı´nın büyük emekleri olduğunu ifade eden Aydın, ?Bu süreçte özellikle Recep Toparlı Hoca´nın ismini zikretmek durumundayım. Sağ olsun onun büyük katkısı ve desteği oldu. Yine üniversitemizde Rektörümüz de dahil olmak üzere birçok akademisyen hocalarımızın bu sürece büyük katkıları oldu. Tabii ki Başkan Yardımcımız Ahmet Özaydın başta olmak üzere Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Nevzat Öztürk ve diğer arkadaşlarımızın büyük çabalarıyla bu eserler ortaya çıkarıldı. Sivas´ın kültürel anlamda hak ettiği zenginliğe kavuştuğu  kanaatindeyim. Biz en azından o altyapıyı oluşturduk. Bu eserleri Sivas´a takdim ettik. Okumak, öğrenmek artık onların işi. Yine bu kapsamda çok sayıda sempozyumlar yaptık. 101 adet sempozyum ve eğitici nitelikte program yaptık. Buradaki temel yaklaşımımız Sivas´ın bu kadim  kültürünü bizden sonraki nesillere kalıcı olarak aktarmak? ifadelerini kullandı.

/resimler/2019-3/24/1526257726290.jpg

?SOHBET ORTAMLARI OLUŞTURDUK?

Prof. Dr. Recep Toparlı´nın öncülüğünde ayda 1 kez olmak üzere şehrin önemli ama unutulmuş şahsiyetlerini davet ettiklerini ve sohbet programları  düzenlediklerini vurgulayan Aydın, ?İnsanların kaynaşmasına katkı sunduk hem de her programda üniversitemizden bir akademisyenin hazırlamış olduğu o şahsiyetleri orada tanıttık, anlattık, onun üzerine sohbet ortamları oluşturduk. Bu da  kültürel anlamda bu dönemde önemli faaliyetlerimizden birisi diye düşünüyorum? şeklinde konuştu.

/resimler/2019-3/24/1526429132884.jpg

?MÜKEMMEL BİR ORTAM OLDU?

Son 5 yılda kültürel anlamda gençlere, çocuklara ve engellilere yönelik birçok organizasyon tertip ettiklerini belirten Aydın, ?Özellikle gençlerimizin daha iyi yetişebilmesi adına, onları daha donanımlı bireyler haline getirmek adına kültür merkezlerimizde okuma salonları oluşturduk. Bu anlamda Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi´nin üst katında bin 500 kişilik bir alanı öğrencilere tahsis ettik. Burası adeta bir kütüphane. Öğrenciler geliyor, burada derslerini çalışıyorlar. Burası onların diğer ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde dizayn edildi. Aynı alan içerisinde bizim yemekçilik kurslarımız var. Hanımlar o kurslarda aşçılık üzerine eğitimler alıyorlar, onların günlük pişirdiği yöresel yemekleri de oradaki öğrencilere ikram ediyoruz. 3 çeşit yemeği 5 lira karşılığında öğrencilere veriyoruz. Yani gerçekten bir kütüphane ortamında  öğrenciler ders çalışıyorlar. Çay zaten ücretsiz. Mükemmel bir ortam oldu. Onun dışında hem Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezimizde hem de diğer kültür merkezlerimizde yine okuma salonları, meslek edindirme kursları tarzında çok ciddi sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz devam ediyor? açıklamasında bulundu.

/resimler/2019-3/24/1526570700169.jpg

?ÇOK SAYIDA KURS DÜZENLEDİK?

Başkan Aydın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?Engelliler Kültür Merkezi tabii ki daha ayrı bir nitelik taşıyor. Burada görme engelliler, işitme engelliler ve diğer engelli gruplarına yönelik onların günlük hayatlarını kolaylaştırmak, sosyal yönlerini güçlendirmek, özgüvenini kazanmış bireyler haline getirmek ve  vasıflı eleman statüsünü kazandırmak adına çok sayıda kurs düzenledik. Görme engellilerle ilgili Kur´an-ı Kerim kursları düzenledik, kabartma harflerle bilgisayar kursları düzenledik. İşitme engellilerin sosyal hayatta karşılaştığı sorunları dikkate alarak onlara özel programlar düzenledik.?

/resimler/2019-3/24/1527237258624.jpg

HANIMELİ ÇARŞISI İLE AİLE

BÜTÇESİNE KATKI SAĞLIYORLAR

2014-2019 yılları arasında kadınların kendilerini geliştirmelerine yönelik önemli çalışmalar hayata geçirdiklerini dile getiren Aydın, ?Sivas´ın farklı yerlerinde kültür merkezleri, iş geliştirme merkezleri ve yaşam merkezleri adını verdiğimiz 10 tane kültür merkezimiz var. Bunların önemli bir kısmını bu dönemde yaptık. Sadece merkezde 1-2 noktada olduğu zaman insanların oraya ulaşması, gitmesi-gelmesi ekstra yük oluyor. Hanımlar buralara geliyorlar, değişik branşlarda kim neyi arzu ediyorsa ilgisi olduğu alanda onları meslek sahibi yapıyoruz. Nitelikli birey haline getiriyoruz. Ondan sonra aynı alan içerisinde çocuk kreşinden tutun spor salonlarına varıncaya kadar diğer ihtiyaçlarını da o merkezler bünyesinde karşılıyoruz. Diğer taraftan bunu hobinin ötesinde ticari olarak bir basamak görenler var. Onların da bir kısmı esnaf olmayı tercih etti, biz de destek olduk. Esnaflık yapıyorlar, kendilerini geliştirdiler. Artık istihdama da katkı sunuyorlar. Bir kısmı kazanmış olduğu beceri ile birlikte özel sektörde iş imkanı buldu. Organize Sanayi´de özellikle tekstil fabrikalarında bizim yetiştirdiğimiz çok sayıda hanım kardeşlerimiz var. Bir diğer kısmı ise her ikisini de yapmayıp kendi evinde ürettiği el sanatları ürünlerini bize veriyorlar. Onlar adına biz Hanımeli Çarşısı adını verdiğimiz mağazada satıyoruz. Kendi belirledikleri etiketler doğrultusunda onlar adına satışını yapıyoruz. Bize her müracaat eden bayana bir hesap banka numarası açtırıyoruz. Kendi ürünleri satıldıkça parası hesaplarına aktarılıyor. Biz aracılık yapıyoruz. Evinde üretiyor; dükkan kirası yok, pazarlama problemi yok, personel problemi yok. Ne kadar güzel. Evde istihdam sağlıyoruz. Aile ekonomisine ciddi katkı sunuyor. Bu anlamda Sivas Belediyesi olarak çok iddialıyız. Çok önemli bir ihtiyacı karşıladığımız kanaatindeyiz. Özellikle hanımlar için böyle bir adımı atmamız gerektiğini düşündük ve bunun sonuçlarını da pozitif bir biçimde alıyoruz. Bu aile huzuruna da olumlu bir şekilde yansıyor. Yani bazı insanlar evde kalmaktan sıkıntı yaşarken onlara iş kurma imkanı sunuyorsunuz. Bir başkası; ?Benim çocuklarım küçük, eşim çalışmama izin vermiyor ama ben bir şeyler yapmak istiyorum. Her zaman eşimden harçlık almak istemiyorum. Üretmek istiyorum´ diyor. Ona da, ?Çocuklarının yanında dur. Evinde üret, biz senin adına satalım´ diyoruz. Çok güzel bir uygulama. Bu kültür merkezlerimizin her biri emin olun adeta bir atölye, fabrika şeklinde? açıklamasında bulundu.

/resimler/2019-3/24/1528165853491.jpg

VASIFLI ELEMANLAR YETİŞTİRİLEREK

İSTİHDAMA DAHİL EDİLİYOR

Başkan Aydın, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: ?Bu dönemde çok değişik anılarımız oldu. Bir hanımefendinin ifadesi aynen şu idi: Başkanım ben psikolojik sıkıntılar yaşıyordum. Bundan dolayı ilaç kullanıyordum ama buraya geldim belli bir süre sonra artık psikolojim de düzeldi, ilacı da bıraktım. Ne kadar güzel. Gerçekten bu  konuda çok güzel çalışmalarımız var. Ayrıca bazı kültür merkezlerimize bazı fonksiyonlar yükledik. Bunlardan bir tanesi Şeyh Şamil Hanımlar Kültür ve İş Geliştirme Merkezi. Bunun diğerlerinden farklı ne? Biz Organize Sanayi Bölgesi´nde hanım istihdamına ihtiyacı olan firmalarla görüşüyoruz. Hangi nitelikte elemana ihtiyaçları olduğunu soruyoruz. Onlar bize bunu bildiriyorlar. Biz onların istediği alanda bu elemanları eğitiyoruz, yetiştiriyoruz. O firmalara işbaşı yaptırıyoruz. Bunun adına da İş Geliştirme Merkezi dedik. Orada kullandıkları makinelerin bir kısmını tekstil fabrikaları verdi. Hatta onların kendi ustaları zaman zaman geliyor bizim oradaki kursiyerlerimizi eğitiyor. Yetiştirdikten sonra bu vasıflı elemanları istihdam ediyorlar. Bu da çok özel bir program. Şeyhşamil İş Geliştirme Merkezimizi bu mantıkla dizayn ettik. İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezi´ni ise yöresel ürünler, el sanatları şeklinde dizayn ettik. Böyle baktığınız zaman Sivas´ta kadınlar biraz pozitif ayrımcılık yaptığımızı söyleyebiliriz. Çok güzel 10 tane merkezimizde Sivas´ımıza bu güzel hizmetleri sunuyoruz. Bizi mutlu eden icraatlarımızdan, çalışmalarımızdan birisi olduğunu düşünüyoruz.?

/resimler/2019-3/24/1531364294872.jpg

/resimler/2019-3/24/1532028826546.jpg

/resimler/2019-3/24/1532333983577.jpg

/resimler/2019-3/24/1533400391001.jpg




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —