BBP İl Başkanı Uğur Bulut, her platformda çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıyan Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ’a teşekkür ziyaretinde bulundu.
Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Başkanı Uğur Bulut ve beraberindeki parti yöneticileri, Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ’ı ziyaret etti.
Ziyarette konuşan BBP İl Başkanı Uğur Bulut; her platformda çiftçinin sorunlarını gündeme getiren Çetindağ’a teşekkür etti.
Üretim zincirinin aksamaması için çiftçilerin pandemi sürecinde gece gündüz demeden çalıştığını ifade eden Bulut, çiftçilerin taleplerine ilişkin Çetindağ’a bilgi vererek destek istedi.
BBP İl Başkanı Bulut; “Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte Türkiye genelinde ziraat odalarının çiftçi kütüklerine baktığımız zaman yüksek girdilerden dolayı insanların çiftçilik mesleğinden el çektiğini görüyoruz ama ilimizde çiftçi sayısının korunması, muhafaza edilmesi sevindirici. Ülkemizde ve dünyada stratejik öneme sahip gıda sektöründe yüksek maliyetlere rağmen Sivaslı çiftçimizin pandemi döneminde üretimi sahiplenmesi bizi ciddi manada memnun etmiştir” dedi.
ÇİFTÇİ SÜBVANSE EDİLMELİ
Sivas’ta çiftçilerin pandeminin yanı sıra zirai don ve kuraklık nedeniyle de mağduriyet yaşadığını anımsatan Bulut, “Pandemi ile birlikte ilimiz çiftçileri hem don olayını hem de kuraklık olayını birlikte yaşadılar. Üretimin sürdürülebilir olması için çiftçinin sübvanse edilmesi lazım. Don ve kuraklıktan etkilenen tarlalarda verimin çok düşük olacağını tahmin etmekteyiz. Çiftçiyi bir sonraki döneme hazırlayacak olan da devletimizdir. Bu manada Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilerimize bir seferliğine dönüm başı 200 lira desteğin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Devletimiz her türlü zorluğa rağmen umutla geleceğe bilek sallayan çiftçimizden bu desteği sakınmamalıdır. Devletimizin kara gün dostu olduğunu göstermesi adına dekar başına bu desteği vererek çiftçimizin rahatlatılmasını istiyoruz. Bu vesileyle sizleri ziyaret ediyoruz. Çiftçilik mesleğini icra eden hemşehrilerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Onların sıkıntılarını sizlere iletmek istedik. Biz BBP olarak yapıcı, yol gösterici bir siyaseti kendimizi şiar edinmişiz. Bunu da rahmetli Muhsin Başkandan aldık ve devam ettireceğiz. Her türlü zorluğa rağmen ülkemiz ithalat yapmasın diye üreten çiftçilerimizin yanında olunması gerekir diye düşünüyoruz. Devletimiz de bunu yapacak güce sahiptir. Pandemi döneminde esnafa, tacire, imalatçıya destek verildi ama sadece çiftçi destek almadı. Bu destek de hakkı. Çiftçi kaderiyle baş başa bırakılmamalı” ifadelerini kullandı.
Ziyaretten duyduğunu memnuniyeti dile getiren Çetindağ ise birkaç gün içerisinde Ankara’da çeşitli ziyaretlerde bulunarak çiftçilerin sorunlarını dile getireceklerini belirtti.
ÜRETMEK İÇİN DEVLETİMİZDEN DESTEK GÖRMEMİZ LAZIM
Çetindağ; “Önerilerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız; ‘Tarımda kendi kendine yetemeyen bir ülkenin bağımsızlığından söz edilemez’ diyor. Tarımın önemini insanlar daha fazla hissetmeye başladı. Bilhassa pandemiden sonra artık buğdayın, arpanın, hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu ülkemiz görmüş oldu. BBP Genel Başkanı Sayın Mustafa Destici’ye de çok teşekkür ediyorum. Her basın toplantısında çiftçimizin sıkıntılarını anlatıyor. Bizim üretmekten başka çaremiz yok. Üretmek için de devletimizden destek görmemiz lazım. Tabi ki devletimiz, hükümetimiz destek veriyor ama yeterli değil. Yem fiyatları çok arttı. Geçen sene bin 800 lira olan ÜRE gübrenin tonu şu anda 4 bin küsur lira. 2 bin 600 lira DAP gübresi şu anda 5 bin 600 lira civarında. Bu sene de önce don sonra kuraklığın olması İç Anadolu Bölgesi’nde büyük sıkıntılar yaşattı. Bu da çiftçimizin kara kara düşünmesine neden oluyor. Uğur Başkanımızın sunduğu öneriler çok güzel. Çiftçimizi küstürmemeliyiz. Çiftçimiz küserse bu topraklarda büyük sıkıntılar başlar. Tarım ve Orman Bakanlığımız daha önce ‘Türkiye’de ekilmeyen arazi kalmasın’ diye çağrı yapmıştı. Çiftçimiz de bu çağrıyı dikkate alarak her tarafı ekti ama don ve kuraklıktan dolayı büyük sıkıntılar oldu” dedi.
ÇİFTÇİMİZ ÖNÜNÜ GÖRMELİ
Başkan Çetindağ; konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Çiftçi ülkemizin tarımsal anlamda bağımlı olmaması için gece gündüz demeden çalıştı. ‘Halkımızı doyuralım, dış ülkelere muhtaç etmeyelim’ dedi. Ülkemizde pandemi döneminde birçok meslek kuruluşuna maddi destekte bulunuldu ama çiftçilere destek verilmedi. Çiftçimizin önünü görmesi lazım. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar da 200 lira destekte bulunulmasını istedi. Biz de sonuna kadar katılıyoruz. Duyarlılığınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki günlerde Ankara’da bazı temaslarda bulunacağız ve bu talepleri gündeme getireceğiz.”
ÇİFTÇİLERİMİZ SİVAS’TA İŞSİZLİĞİ ÖNLÜYOR
Sivas’ın nüfusunun yüzde 63’ünün tarımla uğraştığını anımsatan Çetindağ; “Çiftçilerimiz Sivas’ta işsizliği önlüyor. Biz sonuna kadar üreteceğiz ama imkanlar ölçüsünde çiftçimize de destekler verilsin. Çiftçilerimiz de göz önünde bulundurulsun” şeklinde konuştu.